MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στροφή 180° από Αναστασιάδη – Το πακέτο προτάσεων

Advertisement

Sponsored by exness

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Crans Montana – Παρέμβαση Αναστασιάδη για την ικανοποίηση τουρκικών αξιώσεων, με αντάλλαγμα την υποχώρησή τους στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις – Το περιεχόμενο και η λογική των προτάσεων που παρουσιάστηκαν απόψε

Advertisement

Νέα δεδομένα στο τραπέζι του διαλόγου δημιουργεί η κίνηση Αναστασιάδη να καταθέσει πακέτο προτάσεων, με σκοπό την άρση του αδιεξόδου. Οι προτάσεις, που αιφνιδίασαν τους πάντες, παρουσιάστηκαν προφορικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη αποψινή σύνοδο της Διάσκεψης.

Οι προτάσεις κινούνται στη λογική της ικανοποίησης αριθμού αξιώσεων της τουρκικής πλευράς, με αντάλλαγμα την αποδοχή των δύο πρώτων σημείων του πλαισίου Γκουτέρες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Με άλλα λόγια καλείται η Τουρκία να κάνει πίσω στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις και η ε/κ πλευρά δηλώνει έτοιμη να υποχωρήσει σε ανοιχτά ζητήματα που άπτονται των κεφαλαίων της εσωτερικής πτυχής.

Συγκεκριμένα σε περίπτωση που η Άγκυρα αποδεχθεί την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων (sunset clause), ο Πρόεδρος προτείνει:

  • Τη σύσταση πολυεθνικής δύναμης αποτελούμενη από ξένες δυνάμεις, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή της Τουρκίας και με εμπλοκή της ΕΕ. Τουρκική συμμετοχή στις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά εξαίρεση της Τουρκίας από την Επιτροπή Παρακολούθησης.
  • Συζήτηση της εκ περιτροπής προεδρίας.
  • Συζήτηση του βέτο (εκεί όπου κριθεί απαραίτητο), αφού συμφωνηθεί μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων.
  • Στο περιουσιακό να γίνει σεβαστό το κριτήριο του συναισθηματικού δεσμού, το ⅓ και το κριτήριο των σημαντικών αναπτύξεων των περιουσιών.
  • Πλαφόν στην απόκτηση περιουσίας από Ε/κ στις περιοχές υπό τ/κ διοίκηση.
  • Παραχώρηση τεσσάρων ελευθερίων σε φοιτητές και εποχιακούς εργάτες, αλλά για τους μόνιμους κατοίκους να ισχύσει το 4:1.

Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή χρήζει διπλής ανάγνωσης, μιας και αποτελεί ένα από τα τελευταία χαρτιά της ε/κ πλευράς για να διαφανεί εάν υπάρχει τουρκική θέληση για λύση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε τις προτάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο το μεσημέρι. Με το περιεχόμενο τους συμφώνησαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού και εν μέρει ο Γιώργος Λιλλήκας. Κάθετα αντίθετοι εμφανίστηκαν οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Περδίκης και Πόλυς Παλλήκαρος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network