MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στους δρόμους οι μαθητές κατά των εξετάσεων τετραμήνου. Κοινό μέτωπο με γονείς-εκπαιδευτικούς για Γ’ Λυκείου

Advertisement

Sponsored by exness

Πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων μαθητών προς το Προεδρικό κατά των εξετάσεων ανά τετράμηνο – Κοινό μέτωπο ΠΣΕΜ, ΟΕΛΜΕΚ και Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης για αναστολή των εξετάσεων ανά τετράμηνο στη Γ’ Λυκείου

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Advertisement

Στους δρόμους ξεχύνονται σήμερα χιλιάδες μαθητές με αίτημα την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Ο αγώνας δρόμου που δίνεται στα σχολεία για κάλυψη της ύλης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέσα σε 6 μήνες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου καλούνται να υποβληθούν σε τρεις εξεταστικές διαδικασίες  (Α’ τετράμηνο, Β’ τετράμηνο εξετάσεων και Παγκύπριες) φέρνουν την αντίδραση του μαθητικού κινήματος (ΠΣΕΜ).

Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει στη Cyprus Times, ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, «οι μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών σήμερα κατά χιλιάδες πορευόμαστε από τη Λεωφόρο Αθαλάσσας μέχρι το Προεδρικό, με αίτημα μας την άμεση αναστολή των εξετάσεων ανά τετράμηνο για όλες τις τάξεις Λυκείου και Τεχνικών Σχολών».

«Προτεραιότητα μας», σημειώνει ο πρόεδρος του μαθητικού κινήματος, «έχουμε τη Γ’ Λυκείου της οποίας οι μαθητές θα καλεστούν να έρθουν αντιμέτωποι με την αυταρχικότητα του Υπουργείου Παιδείας, με το να δώσουν 3 εξετάσεις σε 5-6 μήνες, χάνοντας πολύτιμο διδακτικό χρόνο, μόνο και μόνο για να εφαρμοστεί ο θεσμός».

Ενώ παράλληλα επεσήμανε πως λόγω αυτής της κατάστασης, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Κοινή θέση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για Γ’ Λυκείου

Απ’ εκεί και πέρα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης, μέσω ανακοινώσεων τους, στήριξαν το δικαίωμα των μαθητών για πραγματοποίηση κινητοποίησης προκειμένου να εκφράσουν τα αιτήματα τους, ωστόσο τόσο η ΟΕΛΜΕΚ όσο και η Συνομοσπονδία Γονέων έχουν ως θέση την αναστολή των εξετάσεων ανά τετράμηνο για τη Γ’ τάξη Λυκείου/ Τεχνικών Σχολών, μόνο για την τρέχουσα σχολική χρονιά, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου αξιολόγησής.

Μιλώντας στη Cyprus Times o πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, εξήγησε πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεδρία που είχε την περασμένη βδομάδα, επαναδιατύπωσε τη θέση που είχαν από τον περασμένο Σεπτέμβρη, για αναστολή της εφαρμογής του θεσμού για την Γ’ Λυκείου/ Τεχνικών Σχολών, μόνο για τη φετινή σχολική χρονιά.

«Είδαμε», συνέχισε ο κ. Διονυσίου, «ότι αυτό που προβλέψαμε τον Σεπτέμβρη  -όταν ακούσαμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους Επιδημιολόγους- επαληθεύτηκε… έχουμε έξαρση της πανδημίας. Αυτό συνάγεται με το ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους, στα σχολεία. Από τους μαθητές που μένουν στο σπίτι δεν τους γίνεται υβριδική εκπαίδευση –όπως έπρεπε να γινόταν- και λαμβάνουν μια ασύγχρονη εκπαίδευση. Δεν γίνεται να στέλνουν μηνύματα των γονιών από τα σχολεία, να πάνε να πιάσουν φυλλάδια για τους τελειόφοιτους μαθητές, για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις τετράμηνου και με αυτό τον βαθμό να διεκδικήσουν θέση στον εξωτερικό (σε Πανεπιστήμιο)».

«Να μην πούμε και για την ανισότητα σε σχέση με άλλους συμμαθητές τους που προετοιμάζονται μέσα στο σχολείο τόσο για Παγκύπριες αλλά και εξετάσεις τετραμήνου», υπογραμμίζει ο κ. Διονυσίου.

Σε ό,τι αφορά την πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί οι μαθητές, ο πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης είπε πως η στάση τους είναι ξεκάθαρη και επεσήμανε ότι οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η ΠΣΕΜ είναι η θεσμοθετημένη οργάνωση των μαθητών και στηρίζουν το δικαίωμα τους να διαμαρτύρονται για διάφορα ζητήματα που τους προβληματίζουν. «Κοινό μας αίτημα και των τριών οργανώσεων (ΠΣΕΜ, ΟΕΛΜΕΚ και Συνομοσπονδίας Γονέων) από το καλοκαίρι, είναι η αναστολή της εφαρμογής του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο, για τη Γ’ Λυκείου, μόνο για φέτος», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει με τη σειρά του της θέση της ΟΕΛΜΕΚ για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, ο Γενικός Γραμματέας της εκπαιδευτικής οργάνωσης, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, υπενθύμισε πως πριν μερικά χρόνια η ΟΕΛΜΕΚ είχε πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τον εν λόγω ζήτημα και τα μέλη της τάχθηκαν κατά της εφαρμογής του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

«Ωστόσο», εξήγησε, «τώρα έχουμε κάποια δεδομένα διαφορετικά. Εφαρμόστηκε πλέον ο θεσμός και μπήκε και στη Γ’ Λυκείου. Φέτος η κοινή μας θέση είναι η αναστολή του θεσμού για τη Γ’ Λυκείου και για τις άλλες τάξεις συνεχίζουμε να βλέπουμε τα προβλήματα».

Ξεκαθάρισε δε, πως «δεν έχει υπάρξει κάποια ριζική διαφοροποίηση της θέσης μας, αλλά τώρα που μπήκαμε στην Γ’ Λυκείου, ζητήσαμε αναστολή διότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν 3 εξετάσεις και φαίνεται στην πορεία της φετινής σχολικής χρονιάς.»

«Επικεντρωθήκαμε εκεί για φέτος, επειδή είναι κάτι που απασχολεί ιδιαιτέρα τη φετινή χρονιά και είναι και κοινή θέση μαζί με τους γονείς» υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network