MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στον «αέρα» τα χρήματα από πλαστικές σακούλες. Αλληλο-επίρριψη ευθυνών για μη αξιοποίηση τους

Advertisement

Sponsored by exness

Στον «αέρα» η διάθεση των χρημάτων από την πώληση πλαστικών σακούλων στα ταμεία των υπεραγορών – Αδιάθετο μέχρι σήμερα το ποσό που συγκεντρώνεται για κοινωφελείς περιβαλλοντικές δράσεις – Αλληλο-επίρριψη ευθυνών από Λιανικό Εμπόριο και Τμήμα Περιβάλλοντος – Παρελθόν από 1η Οκτωβρίου 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Στο «αέρα» η αξιοποίηση των χρημάτων που συγκεντρώνονται στα υποστατικά του λιανικού εμπορίου από τις πλαστικές σακούλες που πωλούνται στα ταμεία, λίγους μόλις μήνες πριν την οριστική απόσυρση τους από τις υπεραγορές (18 Φεβρουαρίου 2023). Ο λόγος για το ποσό που συγκεντρώνεται από τα 6 σεντ που καταβάλλουν οι καταναλωτές στα ταμεία των υπεραγορών, για να εξασφαλίσουν πλαστική σακούλα για τα ψώνια τους και το οποίο θα έπρεπε να διατίθεται για περιβαλλοντικές δράσεις-εκδηλώσεις.

Advertisement

Μπορεί τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την εφαρμογή της σχετική νομοθεσίας, τα αποτελέσματα να είναι εμφανώς θετικά και η διάθεση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από τα σημεία πώλησης να μειώθηκε πέραν του 80%, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα που προκύπτει για την αξιοποίηση του ποσού που συγκεντρώνεται, με το λιανικό εμπόριο να επιρρίπτει την ευθύνη στο Τμήμα Περιβάλλοντος και τον Διευθυντή του Τμήματος να κάνει λόγο για «μη συνεργασία» από μέρους των υπεραγορών.

Αλληλο-επίρριψη ευθυνών για τη μη αξιοποίηση τους

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στη Cyprus Times, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, αναφέρει πως δεν έχουν λάβει οδηγίες ακόμη από το Τμήμα Περιβάλλοντος για το πώς ή πού θα μεταβιβαστεί το συγκεκριμένο ποσό για την αξιοποίηση του.

Εξήγησε δε, πως «είχαμε πει το ποσό αυτό να αποδίδεται σε ένα πράσινο ταμείο, όπως γίνεται στην Ελλάδα, το οποίο θα εποπτεύεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος και μας είχαν πει πως θα το επεξεργαστούν και θα επανέλθουν, αλλά το θέμα έμεινε ως εκεί και δεν επανήλθαν ποτέ».

Ο κ. Αντωνίου υπέδειξε παράλληλα πως θα πρέπει το Τμήμα Περιβάλλοντος να πάρει μια απόφαση και να ενημερώσει τις υπεραγορές για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για τη διάθεση αυτού του ποσού σε αυτό το «πράσινο ταμείο».

Από την άλλη δε, το Τμήμα Περιβάλλοντος κάνει λόγο για μη συνεργασία από πλευράς υπεραγορών και εξηγεί πως θα παρέμβει μέχρι το τέλος του έτους για διευθέτηση του ζητήματος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Cyprus Times ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, διευκρινίζει πως «ο νόμος λέει πως θα έπρεπε να συνεργαστούν (λιανικό εμπόριο) με την Green Dot για να διατεθεί αυτό το ποσό σε κοινωφελείς περιβαλλοντικές δραστηριότητες, αλλά αρνούνταν να συνεργαστούν. Αντ’ αυτού αφήσαμε τον χρόνο αυτό να περάσει και πήγαμε στην πλήρη απαγόρευση (της πώλησης πλαστικών σακούλων στα ταμεία των υπεραγορών)».

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου εξήγησε επίσης ότι το Τμήμα Περιβάλλοντας θα αναλάβει δράση μέχρι το τέλος του έτους και θα ζητήσει από το λιανικό εμπόριο και τους συνδέσμους του «να μας δώσουν λογαριασμούς για τα ποσά που έχουν εισπραχθεί και στη συνέχεια θα πάρουμε τα χρήματα αυτά, εμείς ως κράτος, για να τα διαθέσουμε σε κοινωφελείς περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Έτσι θα έχουν δύο μήνες για να προετοιμαστούν μέχρι το Φεβρουάριο του 2023 οπότε θα αποσυρθούν οι πλαστικές σακούλες από τα ταμία των υπεραγορών».

«Δεν μας το επιβάλλει ο νόμος, αλλά αυτό οφείλουμε να κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

Παρελθόν από 1η Οκτωβρίου 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης

Την ίδια ώρα, όπως είναι γνωστό, από την 1η Οκτωβρίου θα αποτελούν παρελθόν από την αγορά τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, που διατέθηκαν στην αγορά πριν από τις 3 Ιουλίου του 2021. Πέραν της ημερομηνίας αυτής απαγορεύεται η διαθεσιμότητα και ο εντοπισμός τους στην κυπριακή αγορά και ως εκ τούτου, θα πρέπει να αφαιρεθούν και από τα ράφια των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου απαγορεύεται η διαθεσιμότητα στην αγορά των πιο κάτω πλαστικών προϊόντων:

-Μπατονέτες

-Μαχαιροπίρουνα

-Πιάτα

-Καλαμάκια

-Αναδευτήρες ποτών

-Ράβδοι (sticks) που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια,

-Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία-

(1)   προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος∙

(2)   συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο∙ και

(3)   είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, όπως μαγείρεμα, βράσιμο ή  ζέσταμα∙ περιλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση,

  1. Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους
  2. Κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους.
  3. Απαγορεύεται, επίσης, η διάθεση όλων των προϊόντων που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

Βαριές «καμπάνες» για τους παραβάτες

Το Τμήμα Περιβάλλοντος από 1ης Οκτωβρίου θα αρχίσει τους συστηματικούς ελέγχους στο πλαίσιο των προνοιών του «Περί Αποβλήτων Νόμου» για τη συμμόρφωση των παραγωγών και εισαγωγέων με τη νομοθεσία, καθώς και των διανομέων. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης θα επιδίδονται εξώδικα πρόστιμα.

Η εξώδικη ρύθμιση στην περίπτωση παραβάσεων δύναται να ανέρχεται μέχρι τις €4.000, ενώ σε περίπτωση σοβαρής παράβασης δύναται να ανέλθει μέχρι τις €20.000. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στο επίπεδο του λιανικού εμπορίου, το εξώδικο θα είναι της τάξεως των 250 ευρώ την πρώτη φορά.

Ως εκ τούτου, καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι υπεραγορές, χώροι φιλοξενίας και εστίασης, ταχυφαγεία, καταστήματα λιανικού εμπορίου και όσοι πωλούν ή/και προμηθεύουν τα είδη αυτά, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (αν δεν το έχουν πράξει ήδη), ώστε να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν διατίθενται προς πώληση και κατανάλωση από την 1η Οκτωβρίου 2022 και έπειτα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal