MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στόχος Φορέα Κοινωνικής Στήριξης η βοήθεια σε 1300 φοιτητές το 2023/2024

Advertisement

Sponsored by exness

Στόχος Φορέα Κοινωνικής Στήριξης η βοήθεια σε 1300 φοιτητές το 2023/2024

Άμεσος στόχος για το 2023/2024 του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης είναι να συγκεντρωθούν πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ και να βοηθηθούν πέραν των 1300 φοιτητών και σε 4,5 χρόνια από τώρα να μπορεί ο Φορέας να μπει σε κάθε σπίτι της Κύπρου που έχει ανάγκη, είπε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου η Εκτελεστική Πρόεδρος, Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Advertisement

Ανακοινώνοντας καινοτομίες, η κ. Καρσερά ανέφερε ότι για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 εισάγεται μια νέα κατηγορία παιδιών στα οποία θα δίνονται υποτροφίες χωρίς να ελέγχονται εισοδηματικά οι οικογένειες τους. Επομένως, σημείωσε, εφάπαξ ποσόν θα δίνεται, αναλόγως αν λαμβάνουν και από αλλού υποτροφίες, σε ορφανά παιδιά από δύο γονείς, παιδιά των θυμάτων από την έκρηξη στο Μαρί το 2011 και εν ώρα δημοσίου καθήκοντος, παιδιά των εγκλωβισμένων, παιδιά που μέχρι την ενηλικίωση τους ήταν κάτω από την κηδεμονία της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, για μονογονείς με τέσσερα και άνω παιδιά και για πολύτεκνους με πέντε και άνω εξαρτώμενα παιδιά.

Οι φοιτητές θα κάνουν τις αιτήσεις τους για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά από τις 25/10 μέχρι τις 25/11.

«Συνεχίζουμε τη βοήθεια σε παιδιά από οικογένειες πολύ χαμηλών εισοδημάτων αλλά μπαίνουμε και στη μεσαία τάξη χαλαρώνοντας το περιουσιακό κριτήριο και εναρμονίζοντας το με το €1,2 περιουσίας που θέτει το κράτος σε όλες τις χορηγίες, και χαλαρώνοντας το εισοδηματικό ειδικά στους μονογονείς άνω των 3 εξαρτωμένων και στους πολύτεκνους και άνω των τεσσάρων εξαρτωμένων», πρόσθεσε.

Είπε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα βοηθήθηκαν άνω των 3,000 παιδιών και δόθηκε ποσόν άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Φορέας είχε περίπου μέχρι το 2022 προϋπολογισμό κοντά στις 400-450 χλ τον χρόνο.

«Πιστεύω στη μόρφωση ως το ιδανικότερο εργαλείο προόδου του ανθρώπου. Και είμαι πολύ περήφανη που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια χώρα που προσφέρει δωρεάν δημόσια παιδεία στα παιδιά της από το νήπιο μέχρι το ανώτερο επίπεδο. Ξέρετε, δεν είναι προνόμιο που το απολαμβάνουν οι πολίτες σε όλες τις χώρες του κόσμου», σημείωσε.

Η κ. Καρσερά ανέφερε πως αν δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να σπουδάσουν, όχι μόνο στις επιστήμες αλλά και στις τέχνες, τα τεχνικά επαγγέλματα, προσφέρουμε στην ευρύτερη μόρφωση και παιδεία όχι μόνο τη δική τους αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης.

«Η κοινωνία μας σήμερα, και αυτό το διαπιστώσαμε καλά με το Νίκο κατά τη διάρκεια μιας μακράς διαβούλευσης με απλούς ανθρώπους σε όλη την Κύπρο πέρσι αλλά και κάθε μέρα διότι η επαφή με τον κόσμο συνεχίζεται, έχει ανάγκη από ίσες ευκαιρίες. Για να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες για όλους, σε αυτές τις συνθήκες ακρίβειας που επικρατούν, θα πρέπει η πολιτεία να δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε να ξεκινάνε όλα τα παιδιά μας από την ίδια αφετηρία και έχοντας τα ίδια εφόδια. Ο φορέας συμβάλλει σε αυτό», είπε.

Με τον Φορέα, σημείωσε, εναρμονιζόμαστε πλήρως με τους στόχους κοινωνικής πολιτικής της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ανέφερε ότι από τον Μάρτιο του 2023 στοχεύουν σε πολύ περισσότερες χορηγίες, καλύτερη επικοινωνία των στόχων τους στο ευρύ κοινό, απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών και πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά στους κανονισμούς και στα κριτήρια και στις εγκρίσεις.

«Θέλουμε επίσης να λιγοστεύουμε τον χρόνο αναμονής των παιδιών ώστε να παίρνουν τα χρήματα νωρίτερα. Θέλουμε φέτος να είμαστε σε θέση, και σας λέω με βεβαιότητα ότι πετύχαμε ήδη τον πρώτο μας φιλόδοξο στόχο, να δώσουμε πολύ περισσότερες υποτροφίες σε παιδιά της μεσαίας τάξης και όχι μόνο παιδιά των οικονομικά αδυνάτων ή ευάλωτων που θα συνεχίσουν να έχουν προτεραιότητα», πρόσθεσε.

«Από όταν ανάλαβα», συνέχισε, «ενθουσιασμένη για τη δυναμική του Φορέα που ήταν ένα ταμείο που ήταν κάτω του μισού εκατομμυρίου το χρόνο, σκέφτηκα ότι αν η προκάτοχος μου έκανε το σπουδαίο έργο της ίδρυσης του ταμείου και λειτουργίας του, εγώ είχα τουλάχιστον χρέος να υπερδιπλασιάσω τα έσοδα του, να χαλαρώσω τα κριτήρια, να τα επικαιροποιήσω ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και να βοηθηθούν πολύ περισσότεροι φοιτητές».

Η κ. Καρσερά ανακοίνωσε τη νέα ανανεωμένη σελίδα στο socialsupport.gov.cy, όπου τα παιδιά θα ενημερώνονται και θα κάνουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά ενώ ανέφερε ότι εισάγονται και νέοι τρόποι για τις εισφορές, απλοποιώντας και αυτή τη διαδικασία.

Αναφερόμενη στις καινοτομίες που έγιναν κατορθωτές φέτος, είπε ότι για να καταλήξουμε σε αυτές «κάναμε πολλούς υπολογισμούς και ασκήσεις επί χάρτου όχι εμείς αλλά η ομάδα του Γενικού Λογιστή βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων. Υπολογίσαμε ότι θα φτάναμε τα 2 εκατ περίπου, αξιοποιήσαμε πολλές επαφές με Κύπριους επιχειρηματίες εντός Κύπρου αλλά και με προσωπικότητες Κυπρίων της διασποράς, σε ΗΒ και ΗΠΑ, και της εφοπλιστικής κοινότητας και έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε με λίγη περισσότερη προσπάθεια 1300 παιδιά και ίσως περισσότερα αντί 400-450 που ήταν».

Εάν εξασφαλίσουμε επαναλαμβανόμενες μεγάλες ετήσιες χορηγίες, συνέχισε, τότε από το 2024-2025 θα δώσουμε υποτροφίες γιατί όχι και σε 1500 και 2000 παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος. Κάθε χρόνο περισσότεροι οι δικαιούχοι, πιο χαλαρά τα κριτήρια.

Διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ο φορέας ως φιλανθρωπία αλλά ως πράξη κοινωνικής ευθύνης από τους έχοντες είτε ως προσωπικό περίσσευμα είτε ως εταιρικό, ως μια κοινωνική συνδρομή σε ένα κράτος που στο κάτω κάτω μας παρέχει ασφάλεια, τις υπηρεσίες του, για να ζούμε, να επιχειρούμε και να προκόβουμε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network