MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στο Νοσοκομείο για το ΓεΣΥ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Advertisement

Sponsored by exness

 

Advertisement

Δια ζώσης θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την πορεία εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το πρωί της Παρασκευής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος τηρείται συνεχώς ενήμερος από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το επιχειρησιακό κομμάτι του ΓεΣΥ, μια βδομάδα μετά την πρώτη μέρα εφαρμογής του. Πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα μέχρι στιγμής δεδομένα και να εκφράζει την εκτίμηση ότι τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι σαφώς λιγότερα από τα αναμενόμενα και σε κάθε περίπτωση είναι διαχειρίσιμα. Η θετική ανταπόκριση του κόσμου και η εμπιστοσύνη με την οποία εξακολουθούν να περιβάλλουν τη μεγάλη αλλαγή στο χώρο της υγείας, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, προκαλούν αισθήματα ικανοποίησης στο Προεδρικό, το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Τα περισσότερα από τα προβλήματα αποδίδονται από τους αρμοδίους στην ελλειμματική ενημέρωση των δικαιούχων πολιτών αλλά και στην επίσης ανεπαρκή ενημέρωση ή και στο βαθμό προσαρμογής επαγγελματιών υγείας στο δημόσιο.

Ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα που παρατηρούνται είναι το γεγονός ότι πολλοί πολίτες εξακολουθούν να πηγαίνουν στα κρατικά νοσηλευτήρια χωρίς ραντεβού, αναμένοντας τη σειρά τους για να εξυπηρετηθούν. Δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τη μεγάλη αλλαγή με την εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού ιατρού, ο οποίος έχει την ευθύνη να τους εξετάζει, κατόπιν ραντεβού και να τους παραπέμπει σε ειδικό ιατρό εάν χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας.

Ο μικρός αριθμός ειδικών γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ πονοκεφαλιάζει τους αρμοδίους γιατί οι ειδικοί γιατροί του δημοσίου έχουν μακρά λίστα με ραντεβού και ως εκ τούτου θα υπάρξει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Με οδηγίες του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου έχουν επεκταθεί τα πιλοτικά προγράμματα για υπερωριακή απασχόληση γιατρών του δημοσίου τα απογεύματα, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση για καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου.

«Η πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η εξυπηρέτηση του ασθενούς, να μην φύγει κανένας από το νοσοκομείο ή το ιατρικό κέντρο χωρίς να εξυπηρετηθεί» διαβεβαιώνει στη Cyprus Times ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Πάμπος Χαριλάου. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις αξιωματούχων του ΟΑΥ, αφού κυρίαρχη έγνοια είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η ροή εγγραφής ειδικών γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα στο ΓεΣΥ συνεχίζεται και στο υπουργείο Υγείας αλλά και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας υπάρχει αισιοδοξία ότι όλο και περισσότερο παρόχοι θα συμβληθούν με όταν το Σύστημα αρχίσει να παίρνει μπρος για τα καλά.

Ο υπουργός Υγείας επισκέπτεται γιατρούς, κλινικές και ιατρικά κέντρα στον ιδιωτικό τομέα για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δίδει οδηγίες για την άμεση επίλυσή τους. Ο υπουργός δηλώνει ικανοποιημένος από τα σχόλια των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι μετά τις πρώτες μέρες προσαρμογής το κλίμα είναι πολύ καλύτερο και το ΓεΣΥ κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου αλλά και των παρόχων.

Άλλο ένα πρόβλημα που μέρα με την μέρα γίνεται λιγότερο οξύ είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στη χρήση του λογισμικού, τόσο στα δημόσια νοσηλευτήρια και ιατρικά κέντρα όσο και στα φαρμακεία. «Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση βελτιώνεται και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι» τονίζει ο κ. Χαριλάου, τονίζοντας ότι ειδικά για τα φαρμακεία η περίοδος προσαρμογής αποδεικνύεται πολύ μικρότερη από ότι υπολογιζόταν.

Προβλήματα στα φαρμακεία δημιουργούνται από την άγνοια πολιτών γύρω από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αφού πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν να ζητούν το…χαρτάκι από τον γιατρό τους. Ένα άλλο ζήτημα είναι η σύγχυση που παρατηρείται για το καθεστώς προμήθειας εξειδικευμένων φαρμάκων από ασθενείς του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, τα οποία δεν υπάρχουν στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Τα μικρά ατυχήματα

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Υγείας από τις… παιδικές ασθένειες που παρουσιάζονται στο ΓεΣΥ και οφείλονται σε αστοχίες στελεχών του ΟΚΥπΥ με επιχειρησιακές και διοικητικές ευθύνες. Ατυχείς χειρισμοί και ενέργειες που επιδεινώνουν ορισμένα προβλήματα αντί να τα επιλύουν, προκάλεσαν την ενόχληση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και συνεργατών του, οι οποίοι έσπευδαν για πυροσβεστικές παρεμβάσεις προτού οι αντιδράσεις πάρουν μορφή χιονοστιβάδας, όπως έγινε με τον Κλάδο Ακτινολόγων Φυσιοθεραπευτών, Τεχνολόγων Ακτινοθεραπείας και Εργοθεραπευτών της ΠΑΣΥΔΥ, οι οποίοι ανέστειλαν την προγραμματισμένη για την Παρασκευή δίωρη στάση εργασίας, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου.

«Δεν είναι ώρα για σύγκρουση, πρέπει να διατηρήσουμε πάση θυσία την εργατική ειρήνη στο χώρο της υγείας, με ένα λάθος γκρεμίζουμε ό,τι κτίσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια» ακούστηκε να λέει στέλεχος του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι «διανύουμε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο και ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ορατός».

Οι τίτλοι τέλους στο… σίριαλ με πρωταγωνιστή τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ Νίκο Πολύζου, δείχνει ακριβώς μια σειρά από προβληματικές καταστάσεις που βραχυκύκλωναν την ανώτατη διευθυντική ομάδα του νευραλγικού οργανισμού, που έχει την ευθύνη υλοποίησης του τιτάνιου έργου της αναβάθμισης και αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων του δημοσίου.

«Το τραίνο μπήκε στις ράγιες και ξεκίνησε και δεν υπάρχει επιστροφή» δηλώνει στη Cyprus Times στέλεχος του υπουργείου Υγείας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης αυτής κοινωνικής μεταρρύθμισης.

Θα ενημερωθεί και για Χριστόφια

Κατά την παρουσία του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί και για την κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο και θα επισκεφθεί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τηρείται συνεχώς ενήμερος από τον υπουργό Υγείας για την κατάσταση της υγείας του κ. Χριστόφια, τον οποίο επισκέφθηκε στις 20 Μαΐου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal