MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στο μικροσκόπιο της Θεσμών το αρχείο της ΚΥΠ

Advertisement

Sponsored by exness

Δύο προτάσεις για το χειρισμό του ιστορικού αρχείου της ΚΥΠ κυρίως σε ό,τι αφορά τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσιοποίηση εγγράφων θα τεθούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής την επόμενη Τρίτη

Advertisement

Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά από συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι «από τα 37 άρθρα του νομοσχεδίου υπάρχει πλήρης συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων για τα 36 από αυτά». Απομένει ένα άρθρο, πρόσθεσε, «το άρθρο 7 που αφορά στο αρχείο της ΚΥΠ για το οποίο θα υπάρχουν την ερχόμενη Τρίτη καταληκτικά δύο προτάσεις, δύο προσεγγίσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η μία αφορά τη δημιουργία αρχείου στην ΚΥΠ με ξεχωριστές ρυθμίσεις από την υπόλοιπη διαχείριση των άλλων κρατικών αρχείων και η δεύτερη πρόταση αφορά τη συνέχιση, αν θέλετε, της ένταξης του αρχείου της ΚΥΠ μέσα στα πλαίσια του περί Κρατικών Αρχείων νόμου».

«Και οι δύο προσεγγίσεις ασφαλώς είναι θεμιτές, έχουν τη φιλοσοφία τους», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, εξηγώντας ότι «στόχος είναι να μπει το θέμα του αρχείου της ΚΥΠ και κυρίως της δημοσιοποίησης των αρχείων πάνω σε μια βάση που να εξυπηρετεί τις ιστορικές και πολιτικές αναγκαιότητες και ανάγκες του τόπου»

«Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που υπάρχει στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την ΚΥΠ, αναλάβαμε ως ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις μια πρωτοβουλία που αφορά τη ρύθμιση του ζητήματος του ιστορικού αρχείου της ΚΥΠ», ανέφερε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε δηλώσεις του για το θέμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού το ΑΚΕΛ προτείνει όπως περιληφθεί πρόνοια στη νομοθεσία της ΚΥΠ, η οποία θα ρυθμίζει σε γενικές γραμμές τον τρόπο διαχείρισης του ιστορικού αρχείου της ΚΥΠ.

Θα δώσουμε μια μεταβατική περίοδο μερικών μηνών στην εκτελεστική εξουσία, κατά πάσαν πιθανότητα ως την 1η Νοεμβρίου 2016 για να καταθέσει στη Βουλή κανονισμούς για τη λειτουργία ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής που θα χειρίζεται τα θέματα του αποχαρακτηρισμού και της δημοσιοποίησης σημαντικών εγγράφων που αφορούν την ΚΥΠ, ανέφερε.

«Σε πρώτη φάση φαίνεται να γίνεται αποδεκτή αυτή η εισήγηση από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων. Θεωρούμε ότι παρέχει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε για ψήφιση της νομοθεσίας που αφορά την ΚΥΠ, που είναι απαραίτητη, εντός του Μαρτίου και συνάμα διασφαλίζουμε ότι οι εύλογες ανησυχίες μας για τον τρόπο διαχείρισης αυτού του σημαντικού ιστορικού υλικού θα καλυφθούν με τρόπο αποτελεσματικό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, “αν και εφόσον ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα, είμαι βέβαιος ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε τη σχετική νομοθεσία».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network