MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Υγείας οι αριθμοί θεραπειών των ΑμεΑ στο ΓεΣΥ

Advertisement

Sponsored by exness

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Υγείας οι αριθμοί θεραπειών των ΑμεΑ στο ΓεΣΥ – Η Επιτροπή συζήτησε τις τελευταίες αλλαγές που έκανε ο ΟΑΥ όσον αφορά τον αριθμό θεραπειών

Τη δέσμευση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας να επανέλθει στο θέμα του αριθμού θεραπειών για άτομα με αναπηρίες που προσφέρονται μέσω ΓεΣΥ, αν κριθεί αναγκαίο, μετά και την αύξησή τους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), και εν μέσω ενστάσεων από οργανώσεις ασθενών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος.

Advertisement

Η Επιτροπή συζήτησε τις τελευταίες αλλαγές που έκανε ο ΟΑΥ όσον αφορά τον αριθμό θεραπειών (φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.) που δικαιούνται τα παιδιά με αναπηρίες και ευρύτερα τα άτομα με αναπηρίες εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Δίπλαρος, είπε μετά τη συνεδρία ότι «είναι με ικανοποίηση που έχουμε αντιληφθεί ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, μετά από έκκληση της Επιτροπής αλλά και του ίδιου του Υπουργού, έχει προχωρήσει στην αύξηση των θεραπειών που έχουν ανάγκη οι ασθενείς μας».

Πρόσθεσε ότι αρκετοί δεν έχουν μείνει όμως ικανοποιημένοι και ότι έχουν δεσμευτεί ως Επιτροπή Υγείας, να δουν στην πράξη την υλοποίηση αυτής της αλλαγής, και συγκεκριμένα της αύξησης στις θεραπείες των ασθενών και αν και εφόσον χρειαστεί η Βουλή να παρέμβει.

«Είμαστε στη διάθεση και των οργανωμένων συνόλων των ασθενών, αλλά και του ΟΑΥ, να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές ούτως ώστε να έχουμε την ποιοτικότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ασθενείς μας», είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, είπε ότι «η πιο μεγάλη αδικία είναι να αντιμετωπίζουμε άνισες περιπτώσεις με ισότητα» και αυτό προσπαθεί να αποφύγει ο οργανισμός, με το να προχωρήσει στην εξατομίκευση των αναγκών.

Είπε ακόμα ότι αν και οι αρχικές αποφάσεις δεν μείωναν τον συνολικό αριθμό των φυσιοθεραπειών, εντούτοις οι αρμόδιες επιτροπές του ΟΑΥ αναθεώρησαν όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι οποίες αφορούσαν στα παιδιά και καθόρισαν τον ελάχιστο αριθμό των φυσιοθεραπειών.

Είπε ακόμα ότι επιβεβαίωσαν τη σημαντικότητα της δημιουργίας του μητρώου των ασθενών όπου ο κάθε ασθενής θα αξιολογείται και θα τοποθετείται σε συγκεκριμένη κατηγορία ούτως ώστε, αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε παρέμβαση, να λαμβάνει τον ελάχιστο αριθμό θεραπειών και, όπου χρειάζεται, να γίνεται εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης.

Όσον αφορά το τι ισχύει τώρα, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι καταργήθηκε η κατηγορία που αφορούσε παιδιά μέχρι τριών μηνών και που δικαιούνταν 36 φυσιοθεραπείες, αλλά, δημιουργήθηκε η κατηγορία, 0-6 χρονών στην οποία δόθηκαν 96 φυσιοθεραπείες τον χρόνο. Στην κατηγορία 6-12 ετών, από 48 έγιναν 60 οι θεραπείες, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 12-18, επανήλθαν στις 48, μέχρι την ολοκλήρωση του μητρώου.

Με την ολοκλήρωση του μητρώου, είπε, θα γίνει επαναξιολόγηση αυτής της κατηγορίας. Επιπλέον, στην κατηγορία 18-25 ετών ο αριθμός των θεραπειών από 12 αυξήθηκε σε 24 και συμφωνήθηκε ότι θα επαναξιολογηθεί στους 6 μήνες.

Για άτομα άνω των 25, τα οποία, είπε με την έναρξη του ΓεΣΥ, δικαιούνταν θεραπείες μόνο κατόπιν υποβολής αιτήματος, αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί αυτή η ηλικιακή κατηγορία και κατά πόσον μετά από την ολοκλήρωση του μητρώου, προς τα τέλη Ιουνίου, θα αποφασιστεί κατά πόσον πρέπει να καθοριστεί ένας ελάχιστος αριθμός θεραπειών.

Αν ένας ασθενής χρήζει περισσοτέρων φυσιοθεραπειών θα μπορεί να υποβάλει αίτηση. Είπε ότι ένα αίτημα δεν παίρνει περισσότερο από ένα μήνα να αξιολογηθεί, αλλά εκπρόσωποι οργανώσεων ασθενών είπαν ότι έλαβαν απαντήσεις σε αιτήματα τέσσερις μήνες μετά την υποβολή τους.

Κατά τη συνεδρία εκπρόσωποι συνδέσμων ασθενών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με τις νέες αποφάσεις, ενώ κάποιοι είπαν ότι υποχρεώνονται οι γονείς να πληρώνουν μεγάλα ποσά για να καλύψουν τις ανάγκες θεραπείας των παιδιών τους που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε μετά τη συνεδρία, ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την πρακτική που ακολουθείται, από διάφορες οργανώσεις.

«Νομίζω ότι θα πρέπει το ζήτημα αυτό να ξανασυζητηθεί για να βρεθεί λύση», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν είναι με τον ορισμό αριθμού θεραπειών για αυτά τα άτομα, που θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά πρέπει να υπάρξει εξατομικευμένη αξιολόγηση γιατί κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες.

Ο Βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου της ΕΔΕΚ, είπε ότι ενώ παλιότερα και πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ υπήρχε ένα σύστημα που κάλυπτε τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών και ατόμων με αναπηρίες, «σήμερα, δεν βρήκαμε τους τρόπους να στηρίξουμε αυτούς του συνανθρώπους μας».

Είπε ότι έκαναν ξεκάθαρο στον ΟΑΥ ότι άμεσα, «θέλουμε να ολοκληρωθεί το μητρώο», και να λαμβάνουν αυτά τα άτομα τις θεραπείες εξατομικευμένα, αλλά και άμεσα να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ιδιώτες εργοθεραπευτές, οι συμβουλευτικοί και εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, οι υδροθεραπείες, και άλλων ειδών θεραπείες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός ΓεΣΥ.

Είπε ακόμα ότι αυτή την στιγμή οι οικογένειες αναγκάζονται να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ τον μήνα για να καλύπτουν τις θεραπείες των παιδιών τους.

Η Τούλα Πιτσιάλη, Πρόεδρος της παγκύπριας οργάνωσης γονέων και φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις, «Αγκαλιά Ελπίδας», εξέφρασε τη διαφωνία τους με αυτή την απόφαση του ΟΑΥ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία είπε ότι, «δυστυχώς» ο ΟΑΥ, συνεχίζει τον ηλικιακό διαχωρισμό και θεωρούν ότι όσο μεγαλώνει το άτομο, τόσο λιγότερη ανάγκη από φυσιοθεραπεία έχει. «Προσπαθούν να ξαναγράψουν τη βιβλιογραφία της εγκεφαλικής παράλυσης, με απαράδεκτο τρόπο», είπε.

Είπε ότι υπήρχαν 48 θεραπείες για όλες τις ηλικίες, και ότι κανονικά οι θεραπείες δίνονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Αυτό που ζητούν είπε, μέχρι να γίνει η διαδικασία παραπομπής των θεραπειών, έναν αριθμό ασφαλείας, που να μπορούν τα άτομα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίας αποκατάστασης μέχρι να κάνουν το αίτημα οι θεραπευτές τους για επιπρόσθετες θεραπείες, εκεί και όπου χρειάζεται.

«Όπως ενήργησαν, αφήνουν εκτεθειμένες, κυρίως τις ηλικίες, 18 και άνω», είπε, ενώ στα άτομα 25 ετών και άνω δεν έδωσαν καθόλου θεραπείες. Είπε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει δυο μήνες για να υλοποιηθεί και αν εγκρίνουν τους αιτητές 25 και άνω.

Είπε ακόμα ότι ο ΟΑΥ έχει θέσει περιορισμό θεραπειών ανά εβδομάδα, κάτι που παρεμβαίνει στο θεραπευτικό πρόγραμμα ατόμων με αναπηρία.

Νομοσχέδιο για λειτουργία διαγνωστικών κέντρων

Η Επιτροπή συζήτησε και τη λειτουργία διαγνωστικών κέντρων, στα πλαίσια της λειτουργίας του ΓεΣΥ και άκουσε από εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας ότι σχετικό νομοσχέδιο πιθανόν να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που δυσαρέστησε τα μέλη της.

Ο κ. Δίπλαρος, είπε ότι «είναι με λύπη» που έχουν αντιληφθεί ότι δυστυχώς δεν υπάρχει νομοσχέδιο που καλύπτει τη λειτουργία ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και ότι έχουν ακούσει από πλευράς Υπουργείου Υγείας ότι θα απαιτηθεί ένας μεγάλος χρόνος για την ετοιμασία του εν λόγω νομοσχεδίου. Το Υπουργείο έχει ζητήσει τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας για την ετοιμασία του νομοσχεδίου.

«Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και της Νομικής Υπηρεσίας να συμβάλουμε με τις υπηρεσίες της Βουλής με την τεχνογνωσία των λειτουργών της Βουλής, ούτως ώστε επιτέλους, να έρθουμε πολύ πιο σύντομα, όχι στον έναν η ενάμισι χρόνο από σήμερα», είπε ο κ. Δίπλαρος μετά τη συνεδρία.

Ο κ. Κέττηρος, με τη σειρά του, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ότι το νομοσχέδιο θα πάει ενώπιον της Επιτροπής το πρώτο εξάμηνο του 2023. «Αυτό σας το λέω, δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανένας, γιατί εφόσον ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο, θα πάει στη Νομική Υπηρεσία για νομοθετικό έλεγχο και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο που γίνεται αυτός ο έλεγχος», είπε.

Είπε ότι μέχρι τότε, θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακατάλληλα, ενδεχομένως μηχανήματα στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα και ασθενείς ενδεχομένως να υποβάλλονται σε αυξημένες ακτινοβολίες, ενώ οι απεικονίσεις δεν θα είναι αυτές οι οποίες θα έπρεπε να ήταν για τις σωστές διαγνώσεις των γιατρών.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει, είπε, είναι το αμέσως χρονικό διάστημα να έρθει ένα πλαίσιο νομοθεσίας. Εάν δεν μπορεί το Υπουργείο να το κάνει αυτό, πρόσθεσε, θα το δει η Βουλή πώς θα επεξεργαστούν συγκεκριμένη νομοθεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network