MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στο κάδρο και το Ισραήλ μελλοντικά για ακτοπλοϊκή σύνδεση με Κύπρο (video)

Advertisement

Sponsored by exness

Στο κάδρο ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ισραήλ – Στόχος η μελλοντική βιωσιμότητα της επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας – Προετοιμάζουν το έδαφος για την εποχή μετά την ολοκλήρωση της κρατικής επιδότησης – «Tο θέμα είναι να μην είναι ένα πυροτέχνημα αλλά να γίνει κάτι βιώσιμο» δήλωσε στη Cyprus Times ο Υφυπουργός Ναυτιλίας

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Η ιστορική επιβατική επανασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Στις 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο ταξίδι της επιβατικής σύνδεσης Λεμεσού-Πειραιά μετά από 21 χρόνια, με το πρόσημο να είναι θετικό από όσους ταξίδεψαν.

Advertisement

Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι τίθεται το κεφάλαιο βιωσιμότητα δεδομένου ότι η υπηρεσία καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από κρατική επιδότηση, με καθορισμένη χρονική διάρκεια. Ήδη το Υφυπουργείο Ναυτιλίας μελετά το σενάριο επέκτασης της γραμμής στο Ισραήλ ούτως ώστε σε βάθος χρόνου η υπηρεσία να μπορεί να συντηρηθεί από μόνη της και να μην μπει λουκέτο μετά την ολοκλήρωση της κρατικής επιδότησης.

Το Ισραήλ κρίνεται ως ιδανική επιλογή δεδομένου ότι γειτνιάζει με την Κύπρο και το θαλάσσιο ταξίδι προς τη χώρα είναι μόλις 8 ώρες. Επιπρόσθετα εκτιμάται πως το Ισραήλ θα μπορέσει να αποτελέσει πόλο έλξης για αρκετούς πιστούς, δεδομένου ότι φημίζεται για τον θρησκευτικό του τουρισμό.

Σε δηλώσεις του στη Cyprus Times, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ανέφερε πως οι εντυπώσεις του πρώτου ταξιδιού προς Πειραιά ήταν πολύ θετικές, σημειώνοντας παράλληλα ότι «επιτέλους έχουμε εναλλακτική συνδεσιμότητα και η προσπάθεια είναι αυτή η υπηρεσία να βελτιώνεται, να γίνεται όλο και πιο ποιοτική, για να εξυπηρετήσει όσο καλύτερα μπορούμε τους συμπολίτες μας».

Ερωτηθείς μέχρι που μπορεί να φτάσουν σε βάθος χρόνου οι δυνατότητες αυτή της υπηρεσίας, ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως «το θέμα είναι να μην είναι ένα πυροτέχνημα αλλά να γίνει κάτι βιώσιμο».

Εξήγησε δε, πως «αυτή τη στιγμή στηρίζεται 100% από μια κρατική επιδότηση η οποία έχει διάρκεια λήξης. Είναι 3 χρόνια συν, ενδεχομένως, άλλα 3 χρόνια. Απ’ εκεί και πέρα η ανάδοχος εταιρεία θα πρέπει να λειτουργήσει αυτή την υπηρεσία κατά τρόπο που να καταστεί από μόνη της βιώσιμη ή ακόμα κι άλλες εταιρείες που θα δουν το ενδιαφέρον από τον κόσμο. Τόσο καιρό πολλοί έλεγαν ότι μάλλον ήταν πολύ μικρό, αποδεικνύεται από τις κρατήσεις ότι είναι πολύ μεγάλο, να καταστεί βιώσιμη».

Επιπρόσθετα ο Υφυπουργός ανέφερε πως ο ίδιος εκτιμά ότι «θα υπάρχουν οι δυνατότητες να καταστεί βιώσιμο, αν ενδεχομένως ενταχθεί και μια 3η χώρα. Να επεκταθεί η γραμμή, για παράδειγμα, προς το Ισραήλ που είναι ένας μικρή χρονικής διάρκειας σταθμός (8 περίπου ώρες). Μπορεί αυτό το κομμάτι να καταστεί και κερδοφόρο για να μπορέσει σιγά-σιγά να κτίζεται ένα επιχειρηματικό πλάνο που θα καταστήσει την υπηρεσία βιώσιμη».

Μιλώντας με τη σειρά του στη Cyprus Times για το θέμα, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ανέφερε πως «είναι γεγονός ότι η γραμμή είναι βιώσιμη στη βάση της χρηματοδότησης από το κράτος. Εάν η χρηματοδότηση από το κράτος σταματήσει, είναι δύσκολο να παραμείνει βιώσιμη η γραμμή, διότι δεν μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστική από τις αερογραμμές».

«Έτσι», συνέχισε ο κ. Ιωσηφίδης, «ο πλοιοκτήτης ή ο διαχειριστής θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους, για να μπορέσει να αυξήσει το εισόδημα του ούτως ώστε η γραμμή αυτή σε βάθος χρόνου και αφού το πλέον το κράτος δεν θα μπορεί να την επιδοτεί, να μπορέσει να γίνει βιώσιμη. Άρα πρέπει να βρει τρόπους να συνδεθεί και με άλλες χώρες, να προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες, για μπορέσει αυτή η γραμμή να παραμείνει και ευχή μας είναι να μπορέσει να το κάνει αυτό».

«Το Ισραήλ είναι μια από τις επιλογές, ενδεχομένως, που θα μπορέσει να δώσει αυτή την οικονομική άνεση για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη η γραμμή στην μετά-χρηματοδότησης εποχή», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network