MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στο 68% στην ΕΕ και το 61% στην Κύπρο οι θετικές γνώμες για την ΕΕ σύμφωνα με το Parlemeter 

Advertisement

Sponsored by exness

Στο 68% στην ΕΕ και το 61% στην Κύπρο οι θετικές γνώμες για την ΕΕ σύμφωνα με το Parlemeter – Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Advertisement

Το  68% φτάνουν τα ποσοστά θετικής εκτίμησης για τη συμμετοχή των Κρατών Μελών στην ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ονομάζεται “Parlemeter” – κατά το πρότυπο του Eurobarometer – και διεξήχθη με 27.474 προσωπικές συνεντεύξεις στην ΕΕ , από τις 08 – 26/09/2018, εκ των οποίων 503 συνεντεύξεις στην Κύπρο από τις 10 – 21/09/2018.

Συγκεκριμένα το 62% των πολιτών στην ΕΕ και το 51% στην Κύπρο εκτιμούν ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι “κάτι καλό” και το 68% των πολιτών στην ΕΕ και το 61% των πολιτών στην Κύπρο εκτιμούν ότι η χώρα τους έχει οφεληθεί από τη συμμετοχή στην ΕΕ. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε τα τελευταία 25 χρόνια. Το 68% είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1983.

Σύμφωνα με το ΕΚ, σχεδόν όλα τα αποτελέσματα μέτρησης της στήριξης για την ΕΕ έδειξαν σημαντική ανοδική πορεία μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016, υποδηλώνοντας την αυξανόμενη ανησυχία σε όλη την ήπειρο όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει το Brexit και την αυξανόμενη συνειδητοποίηση, λόγω των δύσκολων διαπραγματεύσεων, της ΕΕ.

Σύμφωνα και πάλι με το ΕΚ, τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν επίσης ένα αυξανόμενο αίσθημα ικανοποίησης των Ευρωπαίων στη δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ (49%, έναντι 42% στην Κύπρο), που αντιπροσωπεύει αύξηση τριών σημείων από την προηγούμενη έρευνα τον Απρίλιο, ενώ το 48% πιστεύει ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, (έναντι 32% στην Κύπρο).

Αντιθέτως, παρά τη σημαντική και αυξανόμενη υποστήριξη της ΕΕ εν γένει, οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατεύθυνση στην οποία κατευθύνεται η ΕΕ, με παρόμοιο αποτέλεσμα όσον αφορά τη χώρα τους (58% στην ΕΕ και 43% στην Κύπρο δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα τους).

Όσον αφορά την εικόνα του Κοινοβουλίου σε ολόκληρη την ΕΕ, το ένα τρίτο (32% ) έχει θετική άποψη (33% στην Κύπρο), το ένα πέμπτο (21%) αρνητική άποψη (14% στην Κύπρο) και η σχετική πλειοψηφία (43%) παραμένει ουδέτερη (50% στην Κύπρο).

Από το 51% των πολιτών στην ΕΕ που δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις εκλογές (48% στην Κύπρο), το 50% στην ΕΕ και το 41% στην Κύπρο θέτουν τη μετανάστευση στην κορυφή της ατζέντας, ακολουθούμενη από την οικονομία (47% στην ΕΕ και 72% στην Κύπρο) και την ανεργία των νέων (47% στην ΕΕ και 72% στην Κύπρο), ενώ η καταπολέμηση της τρομοκρατίας λαμβάνει το 44% των απαντήσεων στην ΕΕ και το 35% στην Κύπρο.

Στην συνοδευτική έκθεση, το ΕΚ, αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές “η τεκμηριωμένη αισιοδοξία που εκφράζεται από μια σιωπηρή πλειοψηφία μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας θετικής ευρωπαϊκής αφήγησης που συνδέει τους πολίτες της, παρέχοντας μια αντίθεση αντιπαράθεση σε μια λαϊκιστική κραυγή”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network