MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στην UNESCO θέτει ο Επίτροπος Navracsics την πολιτιστική καταστροφή στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Τι αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ και Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου – Ο κ. Χριστοφόρου λέει επίσης ότι ζήτησε μεγαλύτερες συνεισφορές και κονδύλια από την ΕΕ

Advertisement

Στην επόμενη σύνοδο της UNESCO, στο Παρίσι, θα θέσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Tibor Navracsics το ζήτημα της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ και Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου, κατά τη διάρκεια συνάντησης για το θέμαμε τον Επίτροπο, ο κ. Navracsics του ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο κ. Χριστοφόρου λέει επίσης ότι ζήτησε μεγαλύτερες συνεισφορές και κονδύλια από την ΕΕ, καθώς η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που συνετελέσθη εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού.

Στη συνάντηση, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι «η θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά στα κατεχόμενα καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Αττίλα και συνεχίζεται η καταστροφή από το 1974 και εντεύθεν».

«Ως αποτέλεσμα τούτου εξαφανίσθηκαν σημαντικά μνημεία και εκκλησίες εξ αιτίας της τουρκικής βαρβαρότητας αλλά και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η άνεση και η ευχέρεια να αποκατασταθούν και να αναστυλωθούν Χριστιανικά Μνημεία, σε τέτοιο βαθμό που να μπορούν να διατηρηθούν και συντηρηθούν ώστε να μην επέλθει μεγαλύτερη καταστροφή» προσθέτει ο Ευρωβουλευτής.

Λέει επίσης ότι ο Επίτροπος θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο το ζήτημα «και ζήτησε να του προσκομίσω συγκεκριμένα στοιχεία και να το θέσει στην επόμενη σύνοδο της UNESCO στο Παρίσι όπου υποσχέθηκε να παρουσιάσει το ζήτημα της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ίδια η ΕΕ δια του Επιτρόπου της θέτει σε διεθνές επίπεδο και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο στο Παρίσι στην σύνοδο της Unesco αυτό το μεγάλης αξίας και σημασίας ζήτημα για την Κύπρο, που αγγίζει όλους μας» αναφέρει ο κ. Χριστοφόρου.

Λέει παράλληλα ότι η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου «είναι και Ευρωπαϊκό ζήτημα αφού ο πολιτισμός της Κύπρου είναι κατεξοχήν και Ευρωπαϊκός πολιτισμός, γνωρίζοντας ότι ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός βασίζεται και εδράζεται πάνω στις Χριστιανικές αρχές και αξίες».

Στην ανακοίνωση ο κ. Χριστοφόρου λέει επίσης ότι η Κύπρος υπέστη μια σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στα κατεχόμενα όσον αφορά τα Χριστιανικά της μνημεία, ενώ προσθέτει ότι με τον κ. Navracsics συζήτησαν και την ευρύτερη καταστροφή που γίνεται για τον Χριστιανισμό στην Μέση Ανατολή.

Τέλος, αναφέρει ότι ζήτησε να υπάρξουν μεγαλύτερες συνεισφορές και κονδύλια από την ΕΕ «γιατί μέχρι σήμερα η Τεχνική Επιτροπή κινείται με αργούς ρυθμούς και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την τεράστια καταστροφή που συνετελέσθη εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού, του πολιτισμού της πατρίδας μας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού». Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει ο Ευρωβουλευτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal