MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στην Ολομέλεια οι προτάσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο

Advertisement

Sponsored by exness

Στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση θα οδηγηθούν στις 26 Νοεμβρίου όλες οι προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα για τον εκλογικό νόμο

Advertisement

Η συζήτηση του εκλογικού νόμου άρχισε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε την εισήγηση του για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6%  για είσοδο στη Βουλή στη δεύτερη κατανομή και όχι στο 5%  που είναι η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας και σχολιάζοντας τα περί συνεννόησης μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ είπε ότι «το πιο εύκολο πράγμα όταν δεν έχεις πειστικά επιχειρήματα στην κοινωνία είναι να αποπροσανατολίζεις και να στέλλεις άλλου τύπου μηνύματα που αυξάνουν την απαξίωση των πολιτικών κομμάτων».

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής και στα υπόλοιπα κόμματα σειρά προτάσεων εκσυγχρονισμού του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής. Ο κ. Λαμάρης είπε ότι το ΑΚΕΛ προτείνει, μεταξύ άλλων, ότι «για να αποτελείς κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει είτε το 7% ή 4 βουλευτές».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι «έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην επιτροπή Εσωτερικών της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου για είσοδο στη Βουλή στη δεύτερη κατανομή στο 5%».

«Διατηρείται με τη συγκεκριμένη πρόταση η απλή και ανόθευτη αναλογική για την πρώτη κατανομή σε επαρχιακό επίπεδο. Η συγκεκριμένη πρόταση εκσυγχρονίζει πλήρως την κυπριακή νομοθεσία σε σχέση με τις εκλογές και την κάνει να συνάδει με τα 25 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «έχει γίνει μια εισήγηση από το ΑΚΕΛ για να κατεβεί το ποσοστό που προτείνει ο ΔΗΣΥ από το 5% στο 3,6%. Αυτή την πρόταση τη συζητούμε. Θα τη δούμε στα συλλογικά όργανα του κόμματος και θα τοποθετηθούμε στις επόμενες συνεδρίες της επιτροπής Εσωτερικών».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου μιλώντας ενώπιον της επιτροπής  είπε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ αφορά τους συνασπισμούς κομμάτων. «Δύο κόμματα σήμερα για να μπορούν να πάνε στη δεύτερη κατανομή πρέπει να έχουν 10%. Εμείς εισηγούμαστε αυτό το ποσοστό να είναι 8%, ενώ για το συνασπισμό πέραν των τριών κομμάτων εισηγούμαστε το 20% να μειωθεί στο 16%».    

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας μιλώντας ενώπιον της επιτροπής και εξηγώντας την πρόταση της ΕΔΕΚ είπε ότι προβλέπει την κατάργηση του εκλογικού μέτρου στη δεύτερη κατανομή «και η κατανομή των εδρών να γίνεται στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες με βάση την εκλογική δύναμη της κάθε μιας αντί στη βάση του ότι η Δημοκρατία θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια».  

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη συμπεριφορά στη λειτουργία της δημοκρατίας να αλλάζει ο εκλογικός νόμος 4-5 μήνες πριν τις εκλογές. Αυτή τη στρέβλωση θα την πληρώσει και πάλι η Δημοκρατία της Κύπρου γιατί είναι τέτοιες ευκαιριακές πλειοψηφίες που κατέστρεψαν πάρα πολλές φορές την Κύπρο».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «εμείς καταθέσαμε μια πρόταση την οποία είχαμε καταθέσει και το 2011 και το 2014. Δυστυχώς και τότε δεν προωθήθηκε καν στην Ολομέλεια για συζήτηση ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα προωθηθεί για να έχει την ευκαιρία αυτή η Βουλή και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και επί της οριζόντιας ψηφοφορίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal