MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στην καθηγήτρια Αναστασία Αϊλαμάκη το βραβείο Νέμιτσα 2018 για την πληροφορική 

Advertisement

Sponsored by exness

Η καθηγήτρια Αναστασία Αϊλαμάκη παρέλαβε απόψε το Βραβείο του Ιδρύματος Τάκη & Λούκης Νέμιτσα 2018 για την επιστήμη της πληροφορικής, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο και καθίσταται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει το βραβείο από την ίδρυσή του Ιδρύματος το 2009.

Advertisement

Την καθηγήτρια και μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου (EPFL) της Ελβετίας στη Λωζάνη βράβευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως είπε, το ερευνητικό της έργο, με όραμα τη δημιουργία μιας τεχνολογίας που στοχεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση προβλημάτων της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης εποχής «έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της γνώσης και των εφαρμογών, δίνοντας απαντήσεις σε θέματα που άπτονται επιστημονικών πεδίων, όπως για παράδειγμα αυτού της υγείας, των νευροεπιστημών και της αστρονομίας».

Ανέφερε παράλληλα ότι η κ. Αϊλαμάκη παραμένει προσηλωμένη στην αριστεία της έρευνας και της εκπαίδευσης και διδάσκει την αξία της διατήρησης υψηλών προτύπων στους μαθητές της, επιτυγχάνοντας μέσα από το δικό της παράδειγμα να τους εμπνεύσει και να τους καθοδηγήσει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι μέσω του θεσμού των βραβείων εκπληρώνεται το όραμα και ο στόχος που έθεσαν με τη δημιουργία του Ιδρύματος οι Τάκης και Λούκη Νέμιτσα για την αναγνώριση και την επιβράβευση της δράσης κορυφαίων Κυπρίων επιστημόνων, οι οποίοι διαπρέπουν στην Κύπρο και το εξωτερικό.

«Χάρις στη δική σας συστράτευση για την επίτευξη των ευγενών σκοπών του Ιδρύματος Τάκη και Λούκης Νέμιτσα, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να σεμνύνεται για το σπουδαίο έργο που αυτό επιτελεί» κατέληξε.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκης Νέμιτσας ανέφερε ότι σκοπός του βραβείου είναι η προώθηση και ανάδειξη της αριστείας για Κύπριους που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς της επιστήμης και των τεχνών, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Ανέφερε ότι το 2017 δεν πραγματοποιήθηκε βράβευση, καθώς η δραστηριότητα του Ιδρύματος επικεντρώθηκε στις διαβουλεύσεις για την ένταξή του στην Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Η ιδέα της ένταξης του Βραβείου Νέμιτσα στην Ακαδημία αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και από την Ιδρυτική Επιτροπή, με τη διαδικασία να προχωρά «αργά αλλά ικανοποιητικά», είπε.

Ανέφερε τέλος ότι επιθυμία των ιδρυτών είναι όταν το Ίδρυμα ενταχθεί στην Ακαδημία, το Βραβείο να απονέμεται πάντοτε από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Κριτών του Βραβείου, Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, Ιωσήφ Σηφάκης, ανέφερε ότι η βραβευόμενη συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων στο ερευνητικό της αντικείμενο, και οι εργασίες της εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, σε ιατρικές εφαρμογές και στην ανάλυση επιστημονικών δεδομένων.

Έκανε παράλληλα λόγο για εξέχουσα προσωπικότητα της κυπριακής διασποράς που διαπρέπει στο διεθνές στερέωμα και είπε ότι η Επιτροπή προέκρινε ομόφωνα τη βράβευσή της.

Συγκινημένη η Αναστασία Αϊλαμάκη παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και αναφέρθηκε στην αγάπη της για τα μαθηματικά και στους λόγους που την οδήγησαν να επιλέξει την επιστήμη της πληροφορικής και τα συστήματα διαχείρισης δεδομένων.

Όπως είπε, τα δεδομένα συσσωρεύονται πλέον με γρήγορους ρυθμούς και δεν είναι εφικτή η αποθήκευσή τους, με αποτέλεσμα είτε να τα πετάμε, είτε να μην τα χρησιμοποιούμε.

«Η δική μου δουλειά είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για το πως δημιουργούμε συστήματα διαχείρισης δεδομένων» είπε. Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι να φτιαχτούν συστήματα, τα οποία θα βρίσκουν αυτόματα τα ενδιαφέροντα δεδομένα, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι άνθρωποι.

Η κ. Αϊλαμάκη αναφέρθηκε τέλος στη στήριξη που έλαβε από την οικογένειά της, αλλά και από τους καθηγητές, συναδέλφους και επιστημονικούς συνεργάτες που την βοήθησαν να πραγματοποιήσει όσα ήθελε, ενώ ευχαρίστησε το Ίδρυμα Νέμιτσας που την τιμά στη γενέτειρά της.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί, Πρέσβεις και άλλοι αξιωματούχοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network