MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στην Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων

Advertisement

Sponsored by exness

Συνεχίζεται τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο ρυθμίζει την πώληση δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Advertisement

Σκοπός του νομοσχεδίου, με τίτλο “Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμος του 2015”, είναι η εξουσιοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) να αδειοδοτεί, να ρυθμίζει και να εποπτεύει τη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων (δανείων) που έχουν παραχωρηθεί από πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της δραστηριότητας αγοραπωλησίας και διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων και τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη Δημοκρατία.

Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, δάνεια σε φυσικά πρόσωπα ή μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, δύναται να εξαγοράζονται μεταξύ άλλων μόνο από εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων που συστάθηκε στη Δημοκρατία, στην οποία χορηγήθηκε άδεια από την ΚΤ, αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα, πιστωτικό ίδρυμα που έλαβε άδεια λειτουργίας και εποπτεύεται από αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους, το οποίο δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες ή να εγκαθιστά υποκατάστημα στη Δημοκρατία.

Το όριο του ενός εκ. ευρώ διασφαλίζει ότι τα καταναλωτικά, στεγαστικά και άλλα δάνεια, που χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα, αλλά και δάνεια που χορηγούνται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υπόκεινται σε αυστηρότερο καθεστώς για την πώληση και την αγορά τους. Πέρα του 96% των δανείων εμπίπτουν στην κατηγορία κάτω του ενός εκ. ευρώ.

Προτάσεις νόμου επί του θέματος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, Σταύρος Ευαγόρου και Πάμπος Παπαγεωργίου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σκοπός της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ είναι η τροποποίηση του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου, ώστε να απαγορευθεί η πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων όταν το αντικείμενο των πιστωτικών διευκολύνσεων αφορά κύρια κατοικία ή μικρή επαγγελματική στέγη.

Σκοπός της πρότασης νόμου του κ. Παπαδόπουλου είναι η τροποποίηση του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου, ώστε να καθορισθούν οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να διέπουν την πώληση, εκχώρηση ή διάθεση από Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα (ΑΠΙ), το οποίο συστάθηκε στη Δημοκρατία, του συνόλου ή μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου ή των δικαιωμάτων τα οποία απορρέουν από συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης.

Ανάγκη δημιουργίας φορέα διαχείρισης ΜΕΔ

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει αυτεπάγγελτα, έπειτα από πρόταση του Προέδρου και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, την “ανάγκη δημιουργίας φορέα ανάληψης και διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΜΠΑΚΕΝΓΚΑ;

ShootandGoal