MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στην αντεπίθεση με μαζικά rapid test ενόψει unlock

Advertisement

Sponsored by exness

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ευρείας δωρεάν εξέτασης του κυπριακού πληθυσμού με τη μέθοδο των rapid test αντιγόνου, τα οποία προσφέρουν ταχεία απεικόνιση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, γεγονός που επιτρέπει το γρήγορο εντοπισμό και απομόνωση κρουσμάτων για αποτροπή της διασποράς του ιού.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε όλη την Κύπρο 51 συνεργεία δειγματοληψίας, για δωρεάν εξέταση των πολιτών. Eνόψει της έναρξης της αποκλιμάκωσης των μέτρων από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, (με την επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και καθώς και τη χαλάρωση των επισκέψεων μεταξύ οικογενειών), τα εν λόγω συνεργεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 6:30 το απόγευμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Advertisement

Το πρόγραμμα μαζικής εξέτασης του πληθυσμού και των εργαζομένων στην Κύπρο είναι από τα μεγαλύτερα που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην κορυφή των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά τεστ, σε αναλογία πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έγιναν περισσότερα από μισό εκατομμύριο rapid test, ενώ άλλα τόσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Τα μαζικά αυτά τεστ, ιδιαίτερα εκείνα της ερχόμενης εβδομάδας, ενόψει των χαλαρώσεων που προγραμματίζονται από τις 8 Φεβρουαρίου, αναμένεται να αποτυπώσουν μια σαφέστερη επιδημιολογική εικόνα. Η εξέταση πέραν των 100 χιλιάδων εργαζομένων που θα δραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα, θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό δείγμα που θα δώσει πολύ αξιόπιστα στοιχεία για τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Σημαντικό εργαλείο είναι επίσης ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test αντιγόνου του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία ή και θα επαναδραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων και του περιορισμού πιθανών εξάρσεων στους εργασιακούς χώρους. Η προσπάθεια γίνεται στη βάση του τρίπτυχου Τεστ, εμβολιασμοί και αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων.

Όπως ανακοινώθηκε, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να ελέγχεται κάθε εβδομάδα το προσωπικό τους ως ακολούθως: Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους. Από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους, ενώ σε επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Mε πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να εξασφαλίζουν τα αναλώσιμα για να διενεργούν από μόνες τους rapid test αντιγόνου στο προσωπικό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, το ενδιαφέρον που παρατηρείται είναι ιδιαίτερα μεγάλο, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network