MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στη σκιά των απειλών… βλέπει Exxon ο ΠτΔ

Advertisement

Sponsored by exness

Συνάντηση Αναστασιάδη-Αντιπροέδρου Exxon στη σκιά των νέων τουρκικών απειλών – Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία χώρα ή εταιρεία να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στις περιοχές που είναι στη δικαιοδοσία της  αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ – «Κανένα σχόλιο» για ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ, λέει ο Προδρόμου

Advertisement

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνάντηση που θα έχει στις 10 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Exxon Neil Chapman. Μια συνάντηση που όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης εντάσσεται στα πλαίσια των τακτικών επαφών με την εταιρεία, ενόψει των δραστηριοτήτων της που αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο, αλλά και του ενδιαφέροντος της Exxon για το οικόπεδο 7.

Λίγη ώρα πριν, με ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπέλυε ευθείες απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι αντικρίζουν “με ανησυχία το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου αποφάσισε μονομερώς να απευθύνει πρόσκληση σε διεθνείς εταιρείες για το οικόπεδο 7, αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/Κ”.

“Αυτή η απόφαση της `Ε/κ διοίκησης` αποτελεί την απόδειξη ότι συνεχίζει τη στάση, η οποία δεν λογαριάζει καθόλου την `ισότητα` των Τ/Κ στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού, τα αναφαίρετα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους. Στην πραγματικότητα, η ε/κ πλευρά η οποία ήταν η αιτία για να κλείσει η Σύνοδος για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017 χωρίς αποτέλεσμα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν εγκατέλειψε τη στάση της, με την οποία αγνοεί την `πολιτική ισότητα` των Τ/Κ και το γεγονός ότι στο νησί είναι `συνιδιοκτήτη`ς”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ότι “η εν λόγω απόφαση, παραβιάζει τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της χώρας στην περιοχή. Ένα σημαντικό μέρος του αδειοδοτημένου οικοπέδου 7 βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως καθορίζεται από τα ΗΕ”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι “με τις νόταμ μας με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2013 γνωστοποιήσαμε στα ΗΕ ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα διεξαχθεί για την αναζήτηση φυσικών πόρων στα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδα μας, μπορεί να γίνει μόνο με την άδεια της χώρας μας. Όπως τονίζεται από την πλευρά μας, η χώρα μας όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας χωρίς άδεια”.

“Η χώρα μας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και κάθε είδους πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων και δραστηριοτήτων γεώτρησης”, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

“Τελικά, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση γεωτρήσεων σύντομα  στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και επίσης στις περιοχές αδειών που έχει παραχωρήσει η ‘τδβκ’ στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου”, προστίθεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι “υπό αυτό το πλαίσιο, η ‘Ε/κ Διοίκηση της νοτίου Κύπρου’ με τις παράνομες άδειες που επιχειρεί να δώσει, δεν μπορεί να προβεί σε καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες που μπορεί να δείξουν ενδιαφέρον, να συμπεριφερθούν με σύνεση και να κινηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες της περιοχής”.

Δε σχολιάζει και συνεχίζει η Κυβέρνηση

«Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο» για την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ”, ανέφερε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί».

Παρέπεμψε ταυτόχρονα στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, σε σχέση με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network