MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στη «σκιά» της κόντρας… ανάγνωση επιστολών

Advertisement

Sponsored by exness

Έντονες επικρίσεις εναντίον της αντιπολίτευσης ότι με τις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις της ειδικά για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία και στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Advertisement

Κόντρα Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης επεισόδιο… άγνωστο! Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Άντρου Κυπριανού με φόντο το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα.

«Δηλώσεις ειδικά για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία και στηρίζουν τις τουρκικές θέσεις» είπε ο Πρόεδρος με τον Άντρο Κυπριανού να σημειώνει από την πλευρά του ότι «η στάση που τηρείται αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση τόσο σε ότι αφορά την προετοιμασία της κοινής γνώμης αλλά και γενικότερα την προετοιμασία για επανέναρξη του διαλόγου είναι πάρα πολύ αρνητική και κάθε άλλο συμβάλει προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΠτΔ: Xάριν αντιπολίτευσης ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία

Σε ομιλία από το βήμα του 55ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ στο Κέντρο Φιλοξενία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να επιρρίπτεται η ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα στην ε/κ πλευρά και κάποιοι να στηρίζονται στις εκτιμήσεις της τουρκικής πλευράς για την αποτυχία.

Επανέλαβε την ετοιμότητα για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου στη βάση του άτυπου εγγράφου που παρουσίασε ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε στις 30 Ιουνίου και το οποίο επαναδιατυπώθηκε στις 4 Ιουλίου και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να αποδεχθεί λύση θνησιγενή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί λύση για κανέναν στην χώρα μας και για καμία εκ των δύο κοινοτήτων.

Ανέφερε ότι ο ίδιος φρόντισε από πολύ νωρίς, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, αμέσως μετά την αποτυχία της συνόδου στο Κραν Μοντάνα,  να ξεκαθαρίσει πως είναι έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «στη βάση του πλαισίου που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε στις 30 Ιουνίου, κατ’ ακρίβεια ο Εσπεν Ειντε κατέθεσε στις 30 Ιουνίου, σε ένα άτυπο έγγραφο που απερρίφθη και από τις δυο πλευρές για να επαναδιατυπωθεί οριστικά ύστερα από εντολή του Γενικού Γραμματέα στις 4 Ιουλίου και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην έκτη Ιουλίου».

«Δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση με καμιά των πολιτικών δυνάμεων, όμως με πικραίνει ιδιαίτερα να παρακολουθώ, και να γινόμαστε μάρτυρες, να ενισχύεται η τουρκική αδιαλλαξία χάριν αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, όταν μιλάμε για το εθνικό θέμα υπεράνω όλων θα πρέπει να είναι η πατρίδα μας και όχι το κόμμα μας και δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη η ελληνοκυπριακή πλευρά γιατί δεν αποδέχθηκε τις εγγυήσεις που πρότεινε ο κ. Τσαβούσογλου, δεν μπορεί να θεωρείται η ελληνοκυπριακή πλευρά υπεύθυνη γιατί απορρίψαμε τα επεμβατικά δικαιώματα, δεν μπορεί  η ελληνοκυπριακή πλευρά να θεωρείται υπεύθυνη γιατί δεν αποδέκτηκε στρατιωτική βάση και μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού , γιατί δεν αποδέχθηκε για κάθε απόφαση του κεντρικού κράτους, μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι είναι λυπηρό κάθε μέρα να γινόμαστε μάρτυρες στήριξης των τουρκικών αιτιάσεων ότι η ε/κ πλευρά είναι που φέρει την ευθύνη για να αποτύχουμε στο Κραν Μοντάνα.

Πρόσθεσε ότι τον θλίβει πραγματικά γιατί είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε αυστηρούς τόνους, σημειώνοντας ότι πρέπει επιτέλους όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ξένοι μας παρακολουθούν «και δεν είναι τι γνωρίζουν από τουρκικής πλευράς, είναι πόσο ενισχυτική είναι η άποψη που διαμορφώνουν εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς όταν υπάρχουν φωνές και εκ των έσω που υποστηρίζουν αυτά που ισχυρίζονται οι Τουρκοκύπριοι σαν αποτέλεσμα δυστυχώς της εξάρτησης από την Τουρκία».

«Δεν είπα ότι ευθύνονται οι Τουρκοκύπριοι για τις εγγυήσεις, για τα επεμβατικά δικαιώματα, για την παρουσία στρατού έστω και αν ήταν ταυτόσημες οι θέσεις τους στο Κραν Μοντάνα. Ήταν όμως υποχρεωμένοι να απαιτήσουν αυτό που τους επέβαλλε η Τουρκία», ανέφερε.

Στο Προεδρικό για τις επιστολές

Ο Πρόεδρος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να καλέσει τον Άντρο Κυπριανού στο Προεδρικό απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από το ΑΚΕΛ, μέσω συνέντευξής του την Δευτέρα που μας πέρασε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

«Χθες το μεσημέρι πήρα σχετική επιστολή από τον κ. Αναστασιάδη με την οποία ζητά να μεταβούμε στο Προεδρικό για να αναγνώσουμε τις επιστολές . Παρόλο που μας είχε υποσχεθεί πριν από ένα μήνα ότι θα μας έστελνε τις επιστολές και μαζί κάποιες άλλες βέβαια, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, ήδη έχει επικοινωνήσει ο Τουμάζος Τσιελεπής με το Προεδρικό και έχει διευθετηθεί συνάντηση κάποια ώρα αύριο για να μελετήσουμε τις επιστολές» είπε μιλώντας από τη Λεμεσό ο Άντρος Κυπριανού.

Και επανέλαβε ότι για το ΑΚΕΛ η ουσία παραμένει η ίδια. «Γνωρίζουμε κάποιες από αυτές τις επιστολές, έχουν δοθεί και στη δημοσιότητα, ξέρουμε λοιπόν πρώτον και κύριο ότι ένα έγγραφο υπάρχει, αυτό της 3ης του Ιούνη, σε αυτό αναφέρεται ο κ. Αναστασιάδης στις γραπτές του επιστολές δεν ξέρω που ανακάλυψε την 4η Ιούλη και το δεύτερο είναι ότι εάν θέλουμε πραγματικά να δοθεί ώθηση στο Κυπριακό και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία πρέπει να προετοιμάσουμε το όλο κλίμα καταλλήλως» είπε.

Και κατάληξε λέγοντας «λυπούμαι να πω ότι η στάση που τηρείται αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση τόσο σε ότι αφορά την προετοιμασία της κοινής γνώμης αλλά και γενικότερα την προετοιμασία για επανέναρξη του διαλόγου είναι πάρα πολύ αρνητική και κάθε άλλο συμβάλει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network