MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στη δίνη της παραλλαγής Όμικρον… έρχονται διαφοροποιήσεις και νέα μέτρα

Advertisement

Sponsored by exness

Νέες εισηγήσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου – Υποχρεωτική καραντίνα για επιβάτες που φτάνουν Κύπρο και είναι πιθανά κρούσματα της Όμικρον – Επί τάπητος το θέμα των στενών επαφών που δεν περιορίζονται επειδή είναι εμβολιασμένοι – Δεν αναμένονται δραστικές διαφοροποιήσεις κατά πληροφορίες

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι την 15η Δεκεμβρίου, οπότε τίθενται σε εφαρμογή οι περιορισμοί για άτομα που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να παρουσιάσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου νέες εισηγήσεις για λήψη αυστηρότερων μέτρων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Advertisement

Με την Κύπρο να βρίσκεται ήδη στη δίνη της παραλλαγής Όμικρον, η σημερινή μέρα θεωρείται καθοριστική αφού αναμένονται τα αποτελέσματα των μοριακών εξετάσεων PCR στις οποίες υποβλήθηκαν περί τα 500 άτομα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων θετικών στη νέα παραλλαγή, που προέρχονται από την Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού μετά από εκπαιδευτική εκδρομή στη Γλασκώβη το προηγούμενο διάστημα.

Η Κύπρος, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας -που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου- μετρά ήδη 5 κρούσματα θετικά στην παραλλαγή Όμικρον και το Υπουργείο Υγείας τελεί σε συναγερμό προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της μετάλλαξης, που ήδη βρίσκεται στην κοινότητα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στην Όμικρον ήταν εμβολιασμένα. 

«Οι θετικοί οι οποίοι ενδεχομένως να είναι πιθανά κρούσματα Όμικρον, θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική κρατική καραντίνα», όπως ανέφερε ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου. Ήδη οι θετικοί στον ιό με την Όμικρον βρίσκονται στο Τερσεφάνου.

Το θέμα της κρατικής καραντίνας θα τεθεί μεταξύ άλλων, ενώπιον του Υπουργικού τη Δευτέρα. «Δεν έχουμε κάτι, εκτός αν αλλάξει κάτι αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε, σημειώνοντας ότι ο Υπουργός είναι σε επικοινωνία με τους ειδικούς. «Δεν έχουμε να πάρουμε κάτι σημαντικό για νέα μέτρα. Κάποιες όμως διευκρινίσεις ή διευκολύνσεις» είπε ο κύριος Αθανασίου.

Οι νέες εισηγήσεις ενώπιον του Υπουργικού

Ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με κάποιες επιπλέον εισηγήσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Μία εξ αυτών είναι εάν κάποιος επιβάτης φτάνει στην Κύπρο και είναι θετικός και ενδεχομένως Όμικρον κρούσμα τότε θα πηγαίνει κρατική καραντίνα.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα της Cyprus Times θα επιχειρηθεί να «κλείσει η τρύπα» στο πρωτόκολλο που επιτρέπει στις στενές επαφές κρουσμάτων να μην περιορίζονται εάν είναι εμβολιασμένοι.

Με βάση το υφιστάμενο πρωτόκολλο, οι στενές επαφές των θετικών περιστατικών που είναι άτομα με πλήρες εμβολιαστικό σχήμα δεν είναι υποχρεωμένα να τεθούν σε περιορισμό ούτε να υποβληθούν σε εξέταση. Γίνεται μόνο σύσταση να κάνουν τεστ. Αυτό εκτιμάται ότι είναι τεράστιο πρόβλημα γιατί πλέον από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη έφθασε το 80%, δυνητικά υπάρχουν πολλοί φορείς του ιού που κυκλοφορούν ελεύθεροι και τον μεταδίδουν σε άλλους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Cyprus Times, στελέχη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης εγείρουν εδώ και κάποιο διάστημα το συγκεκριμένο ζήτημα στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και ζητούν επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου ώστε σε περίπτωση κατά την οποία ένα εμβλολιασμένο άτομο δηλωθεί ως στενή επαφή κρούσματος, να περιορίζεται έως ότου εξασφαλίσει αρνητικό τεστ.

Ενώπιον του σώματος δεν αποκλείεται να τεθεί και εισήγηση για χορήγηση 3ης δόσης από τους πέντε μήνες αντί έξι που είναι σήμερα.

Πάντως, ερωτηθείς τι θα γίνει με τους φοιτητές που θα έρθουν από το εξωτερικό και δεν έχουν ολοκληρώσει τους έξι μήνες από την δεύτερη δόση, ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας είπε ότι ανεπίσημα, οι φοιτητές από τον πέμπτο μήνα και δύο βδομάδες μπορούν να βάλουν το τρίτο εμβόλιο στα walk in.

Σε ερώτηση αν θα ληφθούν νέα μέρα μετά την ανίχνευση της μετάλλαξης Όμικρον, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννη, είπε «δεν βλέπω να αλλάζουν δραστικά. Φθάνει να προχωρήσουμε με τις τρίτες δόσεις των εμβολίων που φαίνεται ότι οι τρίτες δόσεις αντιμετωπίζουν καλύτερα τον ιό».

Τελευταίο Σαββατοκύριακο με εξόδους για ανεμβολίαστους

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε ανακοινωθεί, από τις 15 Δεκεμβρίου σε συγκεκριμένους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Οι χώροι είναι, κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα).

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network