MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σταθερή η θέση της Γαλλίας στο Κυπριακό μετά την εκλογή Μακρόν

Advertisement

Sponsored by exness

Η Γαλλία υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου και την υπό την αιγίδα των ΗΕ διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη προς αυτό το σκοπό, πιστεύει πως εναπόκειται στους Κύπριους να λάβουν αποφάσεις αναφορικά με τη λύση του πολιτικού προβλήματος του νησιού, και η θέση αυτή παραμένει σταθερή, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον Εμανουέλ Μακρόν.

“Θέλουμε την επανένωση της Κύπρου και προσπαθούμε να είμαστε υποστηρικτικοί σε αυτό”, επεσήμανε η ίδια πηγή, εκφράζοντας τη θέση πως και οι δυο κοινότητες του νησιού “θα χάσουν”, εάν δεν υπάρξει λύση, και πως σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα είναι επωφελές για τη χώρα. Αναφέρθηκε εξάλλου στην ευκαιρία για πραγματοποίηση μιας διμερούς συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας, κατά την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στην αναμενόμενη συμμετοχή του κ. Μακρόν στη συνάντηση των ηγετών των εφτά νοτίων χωρών της ΕΕ – Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας – που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σημείωσε το γεγονός πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα από τους ηγέτες που επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον κ. Μακρόν μετά την εκλογή του, για να τον συγχαρεί, προσθέτοντας πως το θέμα της Τουρκίας βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα του συνόλου της ΕΕ. “Δεν μπορούμε να ζούμε έχοντας μια σχέση έντασης με την Τουρκία”, ανέφερε η ίδια πηγή, σημειώνοντας την ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα αυτή.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η εξέλιξη της διαδικασίας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι θετική και πως οι προϋποθέσεις για ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Σημειώνεται ακόμη πως ο διάλογος της Γαλλίας με την Τουρκία θα συνεχιστεί αλλά θα είναι απαιτητικός σε ότι αφορά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ερευνών από τη γαλλική Total στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η ίδια πηγή ανέφερε πως το ερευνητικό πρόγραμμα του γαλλικού κολοσσού συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί.

Για τις προκλήσεις που ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας έχει να αντιμετωπίσει, σημείωσε πως η πρώτη πρόκληση αφορά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα. Χωρίς να έχει δικό του κόμμα, ο κ. Μακρόν καλείται να κερδίσει το στοίχημα της εξασφάλισης πλειοψηφίας στο γαλλικό κοινοβούλιο συνεργαζόμενος με άτομα που προέρχονται κυρίως από το χώρο της δεξιάς και των σοσιαλιστών.

Σημαίνοντα ρόλο στο διακύβευμα αυτό θα παίξει και ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, τον οποίο ο κ. Μακρόν θα ανακοινώσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του που θα γίνει στην Κυριακή 14 Μαϊου.

Άλλες προτεραιότητες του νέου Γάλλου Προέδρου στο εσωτερικό μέτωπο είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που ανέρχονται γύρω στα 5 εκατομμύρια, η μείωση των δαπανών, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Μακρόν θέτει ως προτεραιότητες την ενδυνάμωση και ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σε συνδυασμό με τη διαχείριση του Brexit από πλευράς ΕΕ, την ενδυνάμωση της ευρωζώνης και της κοινής πολιτικής άμυνας της ΕΕ, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και την ενίσχυση των σχέσεων των νότιων χωρών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network