MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κόλλησε η υγραεριοκίνηση

Advertisement

Sponsored by exness

Στη γραφειοκρατία φαίνεται ότι έχει κολλήσει το θέμα της αδειοδότησης πρατηρίων για τη διανομή υγραερίου για σκοπούς αυτοκίνησης. Αν και το σχετικό διάταγμα για εισαγωγή χρήσης υγραερίου στην Κύπρο έχει εκδοθεί από τον περασμένο Μάρτιο, εντούτοις μέχρι σήμερα τα υφιστάμενα πρατήρια που έχουν λάβει άδεια από την Πολεοδομία είναι μόλις δύο

Advertisement

Σύμφωνα εξάλλου με τις εταιρείες καυσίμων, εκκρεμούν άλλες 18 αιτήσεις για πρατήρια σε όλες τις Επαρχίες, για τις οποίες δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απάντηση από τις αρμόδιες αρχές, αν και κάποιες έχουν υποβληθεί ήδη από τον Μάρτιο. Μετά την άδεια της Πολεοδομίας, τα πρατήρια θα πρέπει να λάβουν και άδεια οικοδομής.

Τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με την υλοποίηση της απόφασης για την υγραεριοκίνηση συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, με τον Πρόεδρό της, Άγγελο Βότση, να λέει ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει το ζήτημα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι ο λειτουργός της Πολεοδομίας που ήταν παρών, ανέλαβε να καταγράψει εντός της εβδομάδας την υφιστάμενη κατάσταση, σχετικά με την αδειοδότηση και ακολούθως να ενημερώσει την Επιτροπή.

«Φαίνεται ότι στην Πολεοδομία υπήρξε καθυστέρηση στην έγκριση αυτών των άδειων, λόγω των γνωστών προβλημάτων» με την εμπλοκή πολλών Τμημάτων που πρέπει να εκφέρουν άποψη, είπε ο κ. Βότσης, ενώ για την πλήρη εικόνα, παρέπεμψε στην ενημέρωση που αναμένεται από την Πολεοδομία.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε πιθανούς κινδύνους στην ασφάλεια των πολιτών από την παράνομη μετατροπή ή χρήση υγραερίου. Ο άμεσος τρόπος για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, πρόσθεσε, είναι να εκδοθούν νόμιμες άδειες στα πρατήρια, ώστε όσοι έχουν μετατρέψει νόμιμα το όχημά τους να μπορούν να κάνουν χρήση του φθηνότερου αυτού καυσίμου.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί 44 οχήματα από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για υγραεριοκίνηση. Είπε ακόμη ότι με τις υφιστάμενες τιμές υγραερίου, η απόσβεση του κόστους μετατροπής ενός οχήματος μπορεί να γίνει σε 3-4 χρόνια.

Όπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής, αίτηση για σχετική πολεοδομική άδεια έχει καταθέσει από τον περασμένο Μάρτιο η Πετρολίνα για 6 πρατήρια. Εκπρόσωπος της ΕΚΟ δήλωσε ότι η εταιρεία του κατέθεσε αίτηση τον Απρίλιο, επίσης για 6 πρατήρια, ενώ αίτηση για ίδιο αριθμό υφιστάμενων πρατηρίων κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο και η EXXON MOBIL. Όλες οι εταιρείες δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει απάντηση από τις πολεοδομικές αρχές για καμία από τις 18 αιτήσεις τους.

Το πρώτο πρατήριο που έχει αδειοδοτηθεί, λειτουργεί εδώ και περίπου μια εβδομάδα στην περιοχή του Τσερίου από την εταιρεία Staroil, ενώ έτοιμο για λειτoυργία θα είναι σε ένα περίπου μήνα και ένα ακόμη πρατήριο στην Τίμη της Πάφου, υπό την εταιρεία Total Plus.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής ότι αν και η Πολιτεία έχει πάρει την πολιτική απόφαση, η ευθυνοφοβία και η γραφειοκρατεία σε κυβερνητικά τμήματα δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την αδειοδότηση των πρατηρίων για τη διανομή υγραερίου.

Συμπλήρωσε ότι παρά την ψήφιση της νομοθεσίας, το ενδιαφέρον των πολιτών που έχουν μετατρέψει τα αυτοκίνητά τους για άδεια είναι μικρό, καθώς μέχρι σήμερα υπήρξαν μόλις 44 περιπτώσεις. Με την πίεση από την Επιτροπή Εμπορίου, μπορεί να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για αδειοδότηση των οχημάτων τους, κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η Κυβέρνηση, με καθυστέρηση ενός έτους αποφάσισε μετά από πιέσεις να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση από το 2012. Δυόμιση χρόνια μετά και ενώ η Βουλή έχει ψηφίσει όλες τις νομοθεσίες και το κράτος έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για εκπαίδευση τεχνιτών, ακόμη περιμένουμε να δούμε πρατήρια με υγραέριο κίνησης, πρόσθεσε.

Η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα που έχει εισάξει την υγραεριοκίνηση, αλλά κανείς δεν μπορεί να προμηθευτεί υγραέριο, είπε ο κ. Κώστα και κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτητα στο θέμα.

Είπε τέλος ότι μετά από έγκριση της ΕΕ, ο φόρος κατανάλωσης για το υγραέριο κίνησης έχει καθοριστεί στα 7 σεντ ανά λίτρο, σε σύγκριση με 45 σεντ ανά λίτρο που ισχύει για το πετρέλαιο.

Τη θλίψη του για την παρεμβολή γραφειοκρατικών εμποδίων στις προσπάθειες που γίνονται για την ασφαλή εισαγωγή του υγραερίου ως καυσίμου κίνησης, εξέφρασε από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

«Βλέπω να υπάρχουν συμφέροντα πίσω από αυτά τα εμπόδια» είπε και έκανε λόγο για κάποιους, οι οποίοι δεν θέλουν να προωθηθεί η μαζική χρήση της υγραεριοκίνησης.Αναφέρθηκε με τη σειρά του στα θέματα ασφάλειας από την παράνομη προμήθεια ή μη ενδεδειγμένη χρήση του υγραερίου στην αυτοκίνηση, ενώ είπε ότι ακόμη και οι καταναλωτές που έχουν κάνει νόμιμη μετατροπή του οχήματός τους, δεν βρίσκουν πρατήρια για την προμήθεια υγραερίου.

Πάντως, εντός της Επιτροπής, ο Κυριάκος Κούνδουρος του Τμήματος Πολεοδομίας ανέφερε ότι έχουν ενώπιον τους 12 αιτήσεις – και όχι 18 όπως λέχθηκε από τις εταιρείες – κάτι που όπως είπε, οφείλεται πιθανόν στο ότι δεν έχει διευκρινιστεί το είδος της άδειας.

Δήλωσε εξάλλου ότι οι αιτήσεις για νόμιμα υφιστάμενα πρατήρια θα πρέπει να διεκπεραιώνονται πολύ πιο γρήγορα, καθώς «υπάρχει περιθώριο επίσπευσης στην αδειοδότηση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network