MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στα «χαρακώματα» Οδυσσέας- Σαββίδης… «Κατ’ επανάληψη περιφρονεί την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας»

Advertisement

Sponsored by exness

Στα «μαχαίρια» Γενικός Ελεγκτής και Γενικός Εισαγγελέας με «φόντο» την έκθεση για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης – Ενόχλησαν οι παρατηρήσεις Σαββίδη – Έκανε λόγο για προσπάθεια Γενικού Εισαγγελέα να «βάλει χέρι» στην Ελεγκτική Υπηρεσία και για κατ’ επανάληψη περιφρόνηση και υπόσκαψη της Υπηρεσίας

Η έκθεση για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης έφερε ρήξη στις σχέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, έπειτα από παρατήρηση του Γιώργου Σαββίδη ότι παρά τις υποδείξεις Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ποινικά αδικήματα, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει.

Advertisement

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απέστειλε απαντητική επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργος Σαββίδης, στην οποία εμφανίζεται ενοχλημένος με τη στάση του κυρίου Σαββίδη κάνοντας λόγο για συνεχή περιφρόνηση και υπόσκαψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος και αποστάλθηκε στον κύριο Σαββίδη στις 18 Απριλίου, ο κύριος Μιχαηλίδης αναφέρεται στις καταγγελίες κατά μελών της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, καταγράφοντας μεταξύ άλλων, πως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπήρξε ισότιμη μεταχείριση των διοικητικών προστίμων που επέβαλε η Αρχή, παραπέμποντας στην καταγγελία που έκανε λόγο για πιθανά αδικήματα διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας, εκφοβισμό, απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων και άλλα ποινικά αδικήματα, που στρέφονταν κατά δύο μελών της ΑΡΚ.

Η καταγγελία, όπως αναφέρεται, συνοδευόταν από αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών, τιμολόγια και άλλα τεκμήρια, με τον καταγγέλλοντα να ισχυρίζεται πως επρόκειτο τα δύο μέλη της ΑΡΚ λάμβαναν από ιδιωτικό σταθμό αμοιβή, είτε υπό τη μορφή μετρητών, είτε ως κάλυψη δικών τους προσωπικών εξόδων, ουσιαστικά για να παρέχουν κάποιου είδους «προστασία» στον σταθμό.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως αναφέρει στην επιστολή που δημοσιεύει ο Φιλελεύθερος, διαβίβασε την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, ο οποίος στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019 έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση. «Με βάση πρόσφατη ενημέρωσή μας από την Αστυνομία, για την υπόθεση σχηματίστηκε ποινικός φάκελος, ο οποίος διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία», γράφει στην επιστολή συμπληρώνοντας ότι ένα μήνα μετά ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε ότι δεν προέκυψε μαρτυρία που να δικαιολογεί την ποινική δίωξη οποιουδήποτε προσώπου.

Έξω φρενών ο Οδυσσέας. «Απορρίπτουμε καθ’ ολοκληρίαν το περιεχόμενό της»

Ο Γενικός Ελεγκτής ωστόσο δεν έμεινε μόνο εκεί καθώς πέρασε στην αντεπίθεση ρίχνοντας «πυρά» κατά του Γενικού Εισαγγελέα κάνοντας λόγο για κατ’ επανάληψη περιφρόνηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από μέρους του.

Στην απαντητική του επιστολή του ο Ελεγκτής, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, καταρχάς αναφέρει «απορρίπτουμε καθ’ ολοκληρίαν το περιεχόμενό της στο βαθμό που υποδηλοί ισχυρισμό σας ότι έχετε οποιαδήποτε εξουσία ή αρμοδιότητα να παρεμβαίνετε και/ή να προβαίνετε σε υποδείξεις ή οδηγίες επιδεκτικές συμμόρφωσης προς την Ελεγκτική Υπηρεσία».

Του επισημαίνει ότι είναι δικαίωμα του, όπως και σε κάθε άλλο πολίτη, Υπηρεσία, Υπουργείο ή Οργανισμό να έχει άποψη ότι η συγκεκριμένη αναφορά που περιλήφθηκε στην εν λόγω Ειδική Έκθεσή ήταν “αχρείαστη”, ή ότι “περιλήφθηκε χωρίς προφανή λόγο”, ή ότι “αφήνει την εντύπωση για προσπάθεια κριτικής και απόπειρας ελέγχου επί των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα”. 

Ωστόσο, τονίζει, ότι κανείς δεν έχει εξουσία ή αρμοδιότητα να απαιτεί όπως οποιαδήποτε έκθεση της Υπηρεσίας του έχει το περιεχόμενο που εκείνος θα αποφασίσει, ή θα κρίνει ως ορθό, πρέπον ή κατάλληλο.

Μάλιστα, υποστηρίζει στην επιστολή, ότι κατά καιρούς ο Γενικός Εισαγγελέας έχει εκφράσει τον ισχυρισμό ότι έχει εξουσία ή αρμοδιότητα να καθορίζει ακόμη και το περιεχόμενο των αναφορών στις οποίες θα προβαίνει η Υπηρεσία όταν καλείται ενώπιον Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, «σας πληροφορώ εκ των προτέρων ότι, όπως πράττουμε πάντοτε ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών όταν καλούμαστε να παρουσιάσουμε τις Εκθέσεις μας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, θα ενημερώσουμε πλήρως για την υπόθεση».

«Θέλω να πιστεύω ότι ήμουν αρκούντως σαφής ότι απορρίπτουμε όλους τους πιο πάνω ισχυρισμούς σας ότι έχετε τέτοιες εξουσίες ή αρμοδιότητες. Θεωρώ ύψιστη υποχρέωσή μου την προάσπιση της πλήρους ανεξαρτησίας του θεσμού που υπηρετώ, ειδικά όταν είναι προφανές πως κάποιος δείχνει να έχει την εντύπωση ότι είναι κάτι σαν προϊστάμενος ή ιεραρχικά ανώτερος της Υπηρεσίας μας και ότι μπορεί να της δίνει οδηγίες πώς θα ασκεί τους ελέγχους της, πού και πότε θα εκφράζει απόψεις, πώς θα ενημερώνει τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, και τώρα και τι θα περιλαμβάνει στις εκθέσεις της. Η ανεξαρτησία των Ελεγκτικών Υπηρεσιών είναι από την εποχή της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας, όταν γεννήθηκε η ιδέα, η πεμπτουσία του θεσμού, και προφανώς θα ήμουν ανάξιος της θέσης που η πολιτεία με έταξε να υπηρετήσω αν επέτρεπα την υπονόμευσή της».

Τέλος χαρακτήρισε λυπηρό που κατ’ επανάληψη, όπως είπε, ο Γενικός Εισαγγελέας δείχνει να περιφρονεί την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι «πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιώντας γλώσσα σε υποτιμητικό ύφος και τόνο, υποσκάπτοντας συνεχώς την ομαλή συνεργασία των δύο Υπηρεσιών, που θα έπρεπε να είναι σε όλα τα επίπεδα άψογη και συνεχής».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network