MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στ. Οσάτσι: Είναι καιρός ο κυπριακός λαός να ζήσει ειρηνικά στο νησί

Advertisement

Sponsored by exness

Είναι καιρός ο κυπριακός λαός να ζήσει ειρηνικά στο νησί, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάτσι, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία της χώρας του να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Advertisement

«Εμείς στηρίζουμε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων και ότι χρειάζεται από τη Ρωσία να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε πάντα πρόθυμοι να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα», ανέφερε ο Ρώσος Πρέσβης στις δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Ευχήθηκε «κάθε καλό» σε αυτή την προσπάθεια στον κυπριακό λαό, εκφράζοντας την άποψη πως «είναι καιρός να ζήσει ειρηνικά σε αυτό το νησί».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε στις δηλώσεις του ότι επανέλαβε «από μέρους του ΑΚΕΛ ότι για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων». Διαπραγματεύσεων, διευκρίνισε, «που θα στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».

«Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι δύο πλευρές τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαμε μείνει στο Κραν – Μοντάνα, δηλαδή στη βάση του πλαισίου το οποίο ο ΓΓ έχει καταθέσει ενώπιον τους», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «μας ανησυχεί πάρα πολύ το παρατεταμένο αδιέξοδο», προσθέτοντας ότι «εάν συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μοιραία θα έχουμε διολίσθηση της κατάστασης αν λάβουμε υπόψη και τις αρνητικές εξελίξεις οι οποίες υπάρχουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και τον ασφυκτικό έλεγχο τον οποίον επιχειρεί να επιβάλει η Τουρκία στο κατεχόμενο κομμάτι».

«Υπάρχει ο κίνδυνος σιγά σιγά να διολισθήσουμε σε καταστάσεις που δεν θα επιτρέπουν να επανενώσουμε την πατρίδα μας και εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με αυτή την ιδέα», είπε ο κ. Κυπριανού.

Διαβεβαίωσε ότι «όσο δύσκολη και να είναι η προσπάθεια για την επίτευξη λύσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες τουλάχιστον για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί λύση». Διαφορετικά, πρόσθεσε, «οι ευθύνες θα πρέπει να βαρύνουν αποκλειστικά την Τουρκία».

Ευχαρίστησε τον κ. Οσάτσι και τη Ρωσική Ομοσπονδία «για την στήριξη στη βάση αρχών που παρέχουν στον κυπριακό λαό, στις προσπάθειες του για επίλυση του Κυπριακού και τις ξεκάθαρες θέσεις, τις οποίες έχει διατυπώσει και ο ίδιος το τελευταίο διάστημα σε συνεντεύξεις του για το πλαίσιο στη βάση του οποίου θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό».

«Προσβλέπουμε στη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ομαλοποίηση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας

Σε ερώτηση για την αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας, ο Ρώσος Πρέσβης απάντησε ότι «δεν θα έλεγα πως είναι αναθέρμανση αυτών των σχέσεων».

Είναι, είπε, «αποκατάσταση αυτών των σχέσεων μετά από την κατάρριψη του αεροπλάνου μας, αν θυμάστε». «Μπαίνουν αυτές οι σχέσεις σε ένα ομαλό επίπεδο και αυτό γίνεται γιατί η Τουρκία είναι γειτονική μας χώρα και πρέπει κάτι να κάνουμε προς την κατεύθυνση του να έχουμε ομαλές σχέσεις με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο κ. Οσάτσι ανέφερε ακόμη ότι «δεν παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι η Τουρκία αγόρασε απλώς από τη Ρωσία τους S400. Διευκρίνισε επίσης ότι αυτά τα συστήματα είναι αμυντικού χαρακτήρα.

Σε ερώτηση αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανάλαβε ότι «αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε και τα δικαιώματά της και στα εδαφικά της ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τυχόν προσφυγή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Άγκυρας. «Έχουμε διεθνές δίκαιο, έχουμε κανόνες», είπε διερωτώμενος «τί θα δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο εκπρόσωπος του Ερντογάν»;

Για ενδεχόμενη προσφυγή από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε ότι «τότε θα δούμε την κατάσταση».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν είχαμε τη σύσκεψη στο Προεδρικό των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων είπε ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι θέμα το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε για να πετύχουμε κάτι και να έχουμε αντίθετο αποτέλεσμα».

«Εμείς συμφωνούμε απολύτως με αυτή την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά και επισταμένα το συγκεκριμένο ζήτημα και να είμαστε προσεκτικοί για να μην φέρουμε τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network