MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σλοβάκος ΥΠΕΞ: Μόνη επιλογή η επανενωμένη Κύπρος

Advertisement

Sponsored by exness

Το στάτους κβο στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί και η μόνη επιλογή είναι μια επανενωμένη και κυρίαρχη Κύπρος, κάτι για το οποίο η Σλοβακία θα συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθειά της ως ένας αντικειμενικός διαμεσολαβητής στον διάλογο και με την παρουσία της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να στηρίζει την ειρήνη, δήλωσε σήμερα ο Σλοβάκος Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Advertisement

Σε δήλωσή του μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια λύση πέρα από το πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τις προτάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Λάιτσακ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και συμμερίστηκε τη δέσμευσή μας για επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, με στόχο να φθάσουμε σε μια λύση με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα επανενώσει την Κύπρο ώστε να μπορεί να παραμείνει ως μια λειτουργική και αποτελεσματική χώρα μέλος της ΕΕ.

Σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, είπε ότι ενημέρωσε τον Σλοβάκο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις και μοιράστηκε μαζί του «νέες πληροφορίες». Είπε ότι ο κ. Λάιτσακ τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της Σλοβακίας ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη σχετική δήλωση της Ύπατης Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι για το θέμα και ότι αυτή η δήλωση αποτελεί το πλαίσιο για όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και για τις διμερείς σχέσεις και εξέτασαν  συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία των δυο χωρών.

Μετέφερε επίσης τη βαθιά εκτίμηση της κυβέρνησης για τη συνεισφορά της Σλοβακίας στην UNFICYP με ένα σημαντικό αριθμητικά απόσπασμα τα τελευταία 18 χρόνια. Η συμβολή των εταίρων μας στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί, ενώ η τουρκική στρατιωτική κατοχή και διαίρεση παραμένουν, είναι ζωτικής σημασίας, μεταξύ άλλων, για την προώθηση ενός κλίματος μέσα στο οποίο να μπορούν να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι για να επαναρχίσουν ωστόσο οι διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν με τον κ. Λάιτσακ ότι θα πρέπει, ασφαλώς, η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού νόμου και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας.

Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ανησυχίας που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα όπως το Brexit, τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ 2019-2024, καθώς και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Αμυνα.

Συζήτησαν επίσης τις προτεραιότητες της Σλοβακίας στην προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου, ενώ είπε ότι και οι δύο χώρες προσπαθούν να πάρουν την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η καλύτερη προσφορά νικήσει.

Στη δήλωσή του, ο κ. Λάιτσακ είπε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα με μεγάλη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο και η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και οικονομική ευημερία ενδυναμώνονται με τις τριμερείς συμφωνίες με αραβικές χώρες.

Ανέφερε ότι η Σλοβακία είναι πολύ γνωστή για τη μακρόχρονη δέσμευσή της στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.

Φέτος, είπε, γιορτάζουμε την 30η επέτειο από την έναρξη των συναντήσεων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχοσλοβακίας αρχικά και της Σλοβακίας ακολούθως καθώς και την 18χρονη παρουσία της χώρας του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας ότι η διπλωματία της Σλοβακίας θα συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθειά της ως ένας αντικειμενικός μεσολαβητής στο διάλογο και στηρίζοντας την ειρήνη μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ανέφερε ότι όσον αφορά μια λύση στο Κυπριακό, η Σλοβακία πιστεύει ότι οι συζητήσεις που πραγματοποιεί η Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, με την ΕΕ παρατηρητή, θα πρέπει να συνεχίσουν για εξεύρεση μιας συναίνεσης στους όρους αναφοράς που αποτελούν την προϋπόθεση για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με πηγές, η Σλοβακία εξέφρασε τη στήριξή της στην Κύπρο για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ για τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal