MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σκηνοθέτησαν τη ληστεία, αλλά χάθηκαν στη… μετάφραση

Advertisement

Sponsored by exness

Ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου προσπάθησε να ληστέψει τους πελάτες που θα αγόραζαν χρυσό αξίας 600.000 ευρώ. το έγκλημα εξελίχθηκε σε… κωμωδία και συνελλήφθησαν

Advertisement

Οι… θηρευτές χρυσού, εκπρόσωποι Ελβετικών εταιρειών, που κάνουν περιοδείες συλλογής ανά την Ευρώπη, έπεσαν θύματα ενός μεγάλου… colpo grosso, από Έλληνες επιτήδειους, οι οποίοι τους προσέλκυσαν για την αγορά 19 κιλών χρυσού. Το βρώμικο τέχνασμα της σκηνοθετημένης ληστείας των 600.000 ευρώ, με πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου-ενεχυροδανειστηρίου στο Παγκράτι, είχε στοιχεία… κωμωδίας του αξέχαστου Γάλλου ηθοποιού  Λουί ντε Φινές, καθώς και οι ίδιοι οι δράστες έπεσαν θύματα της καλοστημένης πλεκτάνης τους, εξαιτίας της ασυνενοησίας και του… χαλασμένου τηλεφώνου!

Χάθηκαν στο… Viber

Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι αποκαλυπτικά για τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν το βράδυ στις 22 Οκτωβρίου 2015 μέσα στο ενεχυροδανειστήριο της οδού Ευτυχίδου στο Παγκράτι. Ο 43χρονος ιδιοκτήτης του πίστευε πως είχε στήσει την τέλεια ληστεία-κομπίνα, έχοντας τη συνεργασία 29χρονου Αλβανού, «υπαρχηγού» μιας από τις εκβιαστικές μαφίες που εξαρθρώθηκαν πρόσφατα. Άφησε στο κατάστημα μία υπάλληλο και έναν 30χρονο Αλβανό συνεργό του, προκειμένου εκείνος να φέρει τον… χρυσό. Οι δύο Αυστριακοί, ένας Βούλγαρος και ένας Ιταλός, λειτουργώντας ως μεσάζοντες-εκπρόσωποι ελβετικών εταιρειών είχαν δώσει ραντεβού με τον ιδιοκτήτη για την αγορά των 19 κιλών χρυσού προς 600.000 ευρώ.

Ο 43χρονος «εγκέφαλος», δεν θα επέστρεφε βέβαια, αλλά είχε δίπλα του έναν Αλβανό, ο οποίος επικοινωνούσε στην αλβανική γλώσσα, με τον 30χρονο ομοεθνή του, που ήταν μέσα στο κατάστημα, μέσω της εφαρμογής… Viber, προκειμένου να καθυστερήσει τα θύματα για να γίνει η ληστεία και να διευκολύνει τους δράστες. Δεν ήθελε να καταλάβουν τα θύματα ότι μιλούσε μαζί του, αλλά φαίνεται πως… χάθηκε στην μετάφραση! Η μεταφορά των εντολών φαίνεται να είχε πολλές ασάφειες και κενά, καθώς οι δράστες της ληστείας… κλείδωσαν στο κατάστημα τον 30χρονο συνεργό, κατεβάζοντας με το κοντρόλ τα ρολά! Ο κλειδωμένος συνεργός έσπασε το κινητό του, δήθεν από τα «νεύρα» του, κρύβοντας το μισό σε μία ντουλάπα και το υπόλοιπο στη λεκάνη της τουαλέτας. Παράλληλα… χάθηκε ο σκληρός δίσκος καταγραφής βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του ενεχυροδανειστηρίου.  Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για τη ληστεία μέσω… Αυστρίας. Οι δύο Αυστριακοί ειδοποίησαν συγγενείς τους και εκείνοι με την πρεσβεία της χώρα τους στην Αθήνα, και από εκεί τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η «άφαντη» μαύρη βαλίτσα

Οι δύο Αυστριακοί, μέτοχος και επαγγελματικός σύμβουλος αντίστοιχα, εταιρείας χρυσού με έδρα την Ελβετία, ήρθαν στην Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου 2015, μετά από συνεννόηση με τον Ιταλό διαμεσολαβητή, για την αγορά χρυσού από τον 43χρονο ιδιοκτήτη του ενεχυροδανειστηρίου. Ο Ιταλός είχε έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη, μέσω του Αλβανού, που έκλεισαν στο κατάστημα κατά τη διάρκεια της ληστείας.

Συμφωνήθηκε ότι την επόμενη μέρα, ο 43χρονος θα έλιωνε το χρυσό, παρουσία των Αυστριακών, προκειμένου να κάνουν έλεγχο με ειδικά μηχανήματα για την καθαρότητά του και στη συνέχεια θα τον σφράγιζαν σε ειδικές πλαστικές σακούλες με σειριακούς αριθμούς.

Το πρωί της 23ης Οκτωβρίου πήγε αρχικά στο κατάστημα ο Ιταλός για να ελέγξει αν υπάρχει ο χρυσός, με τον ιδιοκτήτη να του δείχνει δύο μικρά δείγματα, και εκείνος με τη σειρά του να ειδοποιεί τους Αυστριακούς για τη συνέχιση της διαδικασίας. Τα υποψήφια θύματα παρέλαβαν μέσω χρηματαποστολής ιδιωτικής εταιρείας τα 600.000 ευρώ. Στις 17:00 πήγαν μαζί με τον Ιταλό και έναν Βούλγαρο, στο κατάστημα όπου βρήκαν τον 43χρονο ιδιοκτήτη και την υπάλληλό του, δηλώνοντας πως θέλουν να δουν τον χρυσό. Ο ιδιοκτήτης τους είπε πως δεν τον έχει στο κατάστημα και θα τον φέρει σε μία ώρα. Άφησε στο κατάστημα την υπάλληλο, η οποία έκλεισε τα ρολά για λόγους… ασφαλείας, ενώ λίγη ώρα αργότερα έφθασε και ο 30χρονος Αλβανός συνεργός του, ο οποίος βρισκόταν σε ανοικτή επικοινωνία με τον 43χρονο, μέσω του «μεταφραστή» ομοεθνή του.

Στις 21:00, ο Αλβανός ανοίγει τα ρολά, λέγοντας στα θύματα ότι ερχόταν ο ιδιοκτήτης, αντί όμως για εκείνον βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύο κοντούς άνδρες που κρατούσαν πιστόλια. Ο ένας χτύπησε με τη λαβή του όπλου στο κεφάλι, τον έναν από τους Αυστριακούς και άρπαξε τη μαύρη βαλίτσα με τα 600.000 ευρώ. Διέφυγαν χωρίς να αρπάξουν κάτι άλλο από το κατάστημα, και κατέβασαν τα ρολά κλείνοντας στο εσωτερικό του τα θύματα αλλά και τον 30χρονο Αλβανό.

Ο «εγκέφαλος» κάλεσε… κλειδαρά

Τα θύματα παρέμειναν κλειδωμένα στο κατάστημα για περισσότερες από δύο ώρες, όταν και απεγκλωβίστηκαν από κλειδαρά που πήγε εκεί μετά από τηλεφώνημα του… οργανωτή της ληστείας. Οι δύο Αυστριακοί κατονόμασαν στους αστυνομικούς, ως υπεύθυνους της ληστείας σε βάρος τους τον ιδιοκτήτη και τον 30χρονο Αλβανό, με τον δεύτερο να αποδέχεται αρχικά την εμπλοκή του προσθέτοντας όμως ότι ο 43χρονος οργάνωσε τη διάπραξή της, όταν δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την ποσότητα του χρυσού που ζητούσαν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Ο 30χρονος είπε στην απολογία του, ότι ο 29χρονος «υπαρχηγός» της εκβιαστικής μαφίας, επίσης κατηγορούμενος, τον σύστησε στον 43χρονο ιδιοκτήτη, προκειμένου να τον φέρει σε επαφή με τον Ιταλό διαμεσολαβητή για να γίνει η αγοραπωλησία χρυσού, ενώ ο συμπατριώτης του ήταν αυτός που βρήκε τους δράστες της ληστείας. Αποδέχθηκε επίσης, ότι ενημέρωσε για τη θέση της μαύρης βαλίτσας με τα χρήματα και πως για αυτή τη συνδρομή του θα έπαιρνε 10.000 ευρώ.

Ο 43χρονος ιδιοκτήτης, απολογούμενος, παρουσία του συνηγόρου του, δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες και τήρησε αρνητική στάση. Ωστόσο, από την προανάκριση προκύπτει ότι ο 43χρονος μετά τη ληστεία έκλεισε το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του η υπάλληλος και ο 30χρονος συνεργός του. Επίσης, όταν ενημερώθηκε από την υπάλληλο δεν ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ είχε πει στον 30χρονο να βοηθήσει τους ληστές ανοίγοντας το ρολό ασφαλείας.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής αναφέρουν ότι ο 43χρονος, ενώ είπε στους υποψήφιους αγοραστές ότι θα απουσιάσει μία ώρα για να φέρει τον χρυσό, επέστρεψε μισή ώρα μετά τους αστυνομικούς, δύο ώρες μετά τη ληστεία και συνολικά πέντε από την αρχική του αποχώρηση.

Αυτή η καθυστέρηση, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οφειλόταν στην εξοικονόμηση του απαιτούμενου χρόνου για τον σχεδιασμό και τη διάπραξη της ληστείας. Σημειώνεται ότι ο 43χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και απάτη. Και οι δύο Αλβανοί συνεργοί του έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για κλοπές, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και αλλοδαπών.

Πηγή: The Toc 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network