MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σήκωσε άγκυρα το «M/V Daleela». Πρώτο ταξίδι Λεμεσός- Πειραιάς μετά από 21 χρόνια (pics-video)

Advertisement

Sponsored by exness

Σήκωσε άγκυρα το «M/V Daleela» για το λιμάνι του Πειραιά – Και επίσημα επανέναρξη ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου- Ελλάδας

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου- Ελλάδας είναι πλέον γεγονός. Το επιβατικό οχηματαγωγό έχει σηκώσει άγκυρα από το λιμάνι Λεμεσού και έχει σαλπάρει για τον Πειραιά.

Advertisement

Μετά από 21 χρόνια αποχής, η επανέναρξη της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας καταγράφεται ως ιστορικό γεγονός.

Πριν από την αναχώρηση του «M/V Daleela» προηγήθηκε τελετή στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, της Υπουργού Ενέργειας, των Υφυπουργών Ναυτιλίας και Τουρισμού, του Δημάρχου Λεμεσού και διαφόρων βουλευτών και αξιωματούχων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της επανέναρξης της θαλάσσιας σύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου. Ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό Ναυτιλίας αλλά και όλους αξιωματούχους και λειτουργούς που συνέβαλαν για να γίνει πραγματικότητα ξανά η ακτοπλοϊκή σύνδεση.

«Με δεδομένο ότι ύστερα από μια 20ετία αποσύνδεσης, επιτέλους, ο ομφάλιος λώρος δια της ναυτιλίας που ένωνε την Κύπρο με την Ελλάδα, επανασύσταται κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό, με πιο σύγχρονα πλοία, αλλά και με το σημαντικότερο: δίδεται η ευκαιρία, επιτέλους, σε πολλούς πολίτες που τόσο το ήθελαν, είτε λόγω φοβίας προς την αεροπλοΐα είτε γιατί ήθελαν τη μεταφορά μηχανοκινήτων και αδυνατούσαν να το πράξουν, να έχουν ακόμα πιο ευχάριστες διακοπές», σημείωσε.

Όπως είπε, μετά από 20 χρόνια, έγινε κατορθωτό να επανασυνδεθεί η Κύπρος με την Ελλάδα λόγω των επίμονων προσπαθειών της Κυβέρνησης ύστερα από εισηγήσεις και Βουλευτών, της συστηματικής δουλειάς που έγινε από πλευράς του Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τόσο της προηγούμενης Υφυπουργού όσο και του διαδόχου της, της Νατάσας Πηλείδου και του Βασίλη Δημητριάδη, του Υφυπουργείου Τουρισμού και γενικότερα των κυβερνητικών Τμημάτων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι είναι εις γνώση της Κυβέρνησης ότι «δεν πρόκειται για κερδοφόρα ναυτιλιακή επιχείρηση» για αυτό και το κράτος θα έπρεπε να συνδράμει. Και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν προς την ΕΕ, έτσι ώστε να επιτρέψει μέσα στα πλαίσια και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, να επιτευχθεί η αναγκαία επιδότηση και να γίνει πραγματικότητα αυτό που σήμερα ζούμε.

«Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι τις σημαντικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν από την ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, μια μεταρρύθμιση που έδωσε μια άλλη πνοή στις κυβερνητικές δράσεις», σημείωσε.

Ευχαρίστησε την ανάδοχο εταιρεία και ευχήθηκε όπως το πλοίο «να είναι καλοτάξιδο να είναι και η επανασύνδεση μας να είναι και για ιστορικούς και για εθνικούς και για τουριστικούς λόγους».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα πέντε Υφυπουργεία που, όπως είπε, έχουν δημιουργήσει άλλες προοπτικές στην παραγωγή πολιτικής, στην αποτελεσματικότερη απόδοση, στο όραμα, στην ώθηση προόδου και ανάπτυξης σε τομείς, όπως ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Έρευνα και Καινοτομία, η Πρόνοια, ο Πολιτισμός.  Μεταρρυθμίσεις που σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αποδώσουν τα μέγιστα.

«Θέλω, απλώς, να υπομνήσω ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών, από τη δημιουργία του Υφυπουργείου, πέραν του ότι διατηρήσαμε την 3η θέση όσον αφορά τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο της Ευρώπης, είμαστε 11οι παγκόσμια, αλλά το πιο σημαντικό, είμαστε η 1η χώρα σε πλοιοδιαχείριση, η μεγαλύτερη χώρα που φιλοξενεί τις πλείστες τόσες των πλοιοδιαχειριστριών», είπε.

«Τούτο οφείλεται στη σημαντική δουλειά, στα κίνητρα, στη σημαντική συμβολή και βοήθεια από πλευράς Κυβέρνησης, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στα όσα έγιναν στα της ναυτιλίας ευρύτερα.  Όπως είπε, οι ναυτιλιακές εταιρείες που εντάσσονται στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία και από 97 εγγεγραμμένες το 2012, σήμερα ανέρχονται στις 275. «Μιλάμε για σημαντικούς τομείς της οικονομίας που εργοδοτούν 11 χιλιάδες υπαλλήλους στην ξηρά και 55 χιλιάδες στη θάλασσα. Διανοίγονται νέες προοπτικές όσον αφορά νέες επαγγελματικές κατευθύνσεις, βεβαίως, πάντα συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», πρόσθεσε.

Ως σημαντική και ευλογημένη μέρα για τη ναυσιπλοΐα και την Κυπριακή ναυτιλία ευρύτερα, χαρακτήρισε τη σημερινή ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.  Στο δικό του χαιρετισμό, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία ώστε «ο κόσμος να γνωρίσει το πλοίο, να έρθει πιο κοντά στη θάλασσα, είμαστε νησί, να αναπτύξουμε αυτό που λέμε ναυτοσύνη».

Όπως είπε μεταξύ άλλων, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού – Πειραιά,  αποτελεί μια από τις 35 αειφόρες δράσεις του στρατηγικού οράματος του Υφυπουργείου του. «Από την ημέρα που έχουμε χαράξει το στρατηγικό μας πρόγραμμα έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης πέραν του 60% αυτών των δράσεων», ανέφερε.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος της Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε , μεταξύ άλλων, πως «Υλοποιείται σήμερα μια προσδοκία πολλών χρόνων. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα αναβαθμίζει τις θαλάσσιες επιβατικές μεταφορές και ισχυροποιεί τη Λεμεσό ως ένα περιφερειακό κόμβο θαλάσσιων μεταφορών».

Στο πρώτο ταξίδι του M/V Daleela θα επιβιβαστούν 173 άτομα, μεταξύ αυτών οι Υφυπουργοί Ναυτιλίας και Τουρισμού, Βασίλης Δημητριάδης και Σάββας Περδίος, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, Βουλευτές, δημοσιογράφοι και μέλη της ομάδας που εργάστηκε για το όλο εγχείρημα.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα στις 19:00, με την άφιξη του στο τερματικό Β’ «Θεμιστοκλής», στο λιμάνι του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής του πλοίου, στην παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, Σοφίας Ζαχαράκη.

Το πλοίο θα πραγματοποιήσει τη φετινή σεζόν συνολικά 22 ταξίδια, τέσσερα τον Ιούνιο, οκτώ τον Ιούλιο, επτά τον Αύγουστο και τρία τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network