MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σέβεται αλλά δε δέχεται τη διαφωνία των μαθητών για τα τετράμηνα ο Υπ. Παιδείας. Έτοιμη για δυναμικότερα μέτρα η ΠΣΕΜ

Advertisement

Sponsored by exness

Θα γίνουν βελτιώσεις στη διαδικασία στις εξετάσεις τετραμήνων αλλά… δε συζητάει κατάργηση τους το Υπουργείο Παιδείας – Λυπηρή η αποχή των μαθητών, λέει ο Υπουργός Παιδείας – Χιλιάδες μαθητές έστειλαν μηνύματα «παρά την τρομοκρατία και τις απειλές του Υπουργείου Παιδείας» – Εάν δεν καταργηθούν η ΠΣΕΜ θα συνεχίζει τον αγώνα της – Εντός ημερών ανακοινώνουν τα επόμενα τους βήματα οι μαθητές

Πολύ λυπηρό γεγονός χαρακτήρισε τη σημερινή αποχή των μαθητών ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, τη στιγμή, που όπως είπε, όλους μας απασχολεί το να μη χάνετε διδακτικός χρόνος. «Ήδη ο διδακτικός χρόνος στην Κύπρο είναι μικρός σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ. Βεβαίως δε γίνεται καλύτερο το δημόσιο σχολείο με το να το κλείσουμε ή να μην πηγαίνουμε».

Advertisement

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», σχολιάζοντας τη σημερινή αποχή των μαθητών από τα σχολεία κλιμακώνοντας έτσι τα μέτρα αντίθεσης τους κατά των εξετάσεων τετραμήνων, ο Υπουργός έκανε για άλλη μία φορά ξεκάθαρη του Υπουργείου του ότι δε συζητάει την κατάργηση τους.

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, «αυτές τις μέρες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και ακούγοντας και τους γονείς θα κάνουμε βελτιώσεις στη διαδικασία. Θα προσαρμόσουμε πράγματα, με δεδομένη πάντα την υποχρέωση μας να εφαρμόσουμε τους νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Και εάν κάποιος επιμένει και έχει διαφορετική άποψη δεν αλλάζουν οι νόμοι μέσα στο σχολείο».

Επισήμανε ότι λαμβάνονται υπόψη τα όσα έχουν να πουν οι μαθητές ενώ επανέλαβε ότι και ο ίδιος είχε συνάντηση με την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) τον περασμένο Δεκέμβριο. «Δεν είχαν να κάνουν κάποιες εισηγήσεις για να βελτιώσουμε τη διαδικασία, ουσιαστικά ήταν απόλυτη η άποψη τους ότι ήταν αντίθετοι. Το σέβομαι αυτό, δεν το δέχομαι αλλά το σέβομαι».

Καταλήγοντας ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι πολλά τα θέματα που πρέπει ακόμη να συζητηθούν για την παιδαγωγική διαδικασία, μέσα στην τάξη. «Το 60% της αξιολόγησης των μαθητών είναι από τη συμμετοχή τους στην τάξη, την πρωτοβουλία, από εργασίες που κάνουν. Το μικρότερο μέρος που είναι εξέταση, δηλαδή συζητάμε για το 20% της αξιολόγησης».

Εντός ημερών ανακοινώνουν τα επόμενα τους βήματα οι μαθητές

Δεν κάνει ούτε βήμα πίσω η ΠΣΕΜ η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαιρέτισε «τους χιλιάδες μαθητές που εξέφρασαν σήμερα την αντίθεση τους με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο απέχοντας από τα σχολεία παρά την τρομοκρατία και τις απειλές του Υπουργείου Παιδείας».

Τονίζει δε ότι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο πρέπει να καταργηθούν και να εφαρμοστεί ένα σύστημα αξιολόγησης που θα δίνει περισσότερη βαρύτητα σε εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ολόπλευρης μόρφωσης. «Αν δεν εισακουστούμε ούτε και τώρα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Τις επόμενες μέρες, θα εξετάσουμε ποια θα είναι τα επόμενα μας βήματα».

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ:

«Ως ΠΣΕΜ χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές που εξέφρασαν σήμερα την αντίθεση τους με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο απέχοντας από τα σχολεία παρά την τρομοκρατία και τις απειλές του Υπουργείου Παιδείας.

Η σημερινή μαζική ολοήμερη αποχή από τα μαθήματα ήταν αποτέλεσμα δημοκρατικών αποφάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 29ης Ιανουαρίου. Η προσπάθεια κάποιων να ρίξουν το φταίξιμο στους μαθητές και στην ΠΣΕΜ ότι είναι «απόλυτοι» και θέλουν να χάνουν μάθημα, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Εμείς δεν θέλουμε να χάνουμε μαθήματα, ούτε προφανώς να παίρνουμε απουσίες. Αν θέλει ο οποιοσδήποτε να ρίξει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση να απευθυνθεί στον βασικό υπεύθυνο: το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση.

Ο αυταρχισμός και η υποβάθμιση του μαθητικού κινήματος είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια που συζητιέται το θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Είναι επίσης γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα ο Υπουργός Παιδείας, όχι μόνο δεν μας κάλεσε σε διάλογο όπως είχε υποσχεθεί, αλλά σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν αναφέρεται καν στους μαθητές. Έστω και τώρα ας μας καλέσουν σε εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο και ας εισακούσουν την άποψη των μαθητών.

Όσο και να προσπαθήσει το Υπουργείο να υποβαθμίσει τη σημερινή μαζική αποχή από τα μαθήματα, η αλήθεια είναι μία: η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δεν πήγε στο σχολείο, όχι γιατί θέλει να χάσει μάθημα, αλλά γιατί οι εξετάσεις ανά τετράμηνο αποτελούν πισωγύρισμα για την παιδεία και πρέπει να καταργηθούν.

Η νομοθεσία είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μαθητών και της κοινωνίας. Και όταν μια νομοθεσία δεν εξυπηρετεί την κοινωνία, πρέπει να τροποποιείται.

Τονίζουμε ότι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο πρέπει να καταργηθούν και να εφαρμοστεί ένα σύστημα αξιολόγησης που θα δίνει περισσότερη βαρύτητα σε εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ολόπλευρης μόρφωσης. Αν δεν εισακουστούμε ούτε και τώρα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Τις επόμενες μέρες, θα εξετάσουμε ποια θα είναι τα επόμενα μας βήματα».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network