MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σενάρια για τη νέα «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Άρχισαν ήδη τα σενάρια δημιουργίας νέας “κυβέρνησης” στα κατεχόμενα καθώς σήμερα αναμένεται η επίσημη παραίτηση των “υπουργών” του κόμματος Εθνικής Ενότητας το οποίο αποφάσισε το περασμένο Σάββατο να αποχωρήσει από τον συνασπισμό με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα.

Advertisement

Το ανώτατο κομματικό όργανο, η κομματική βουλή, του ΡΤΚ συνέρχεται απόψε στις 7 για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο ο “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού αναμένεται να υποβάλλει στη συνέχεια την παραίτηση της “κυβέρνησης” στον “πρόεδρο” Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος και αναμένεται με ενδιαφέρον- όπως γράφει η Χαβαντίς – να δούμε σε ποιο κόμμα θα δώσει την εντολή σχηματισμού “κυβέρνησης”.

Στους λόγους αποχώρησης του ΚΕΕ αναφερόταν η απώλεια ικανότητας και δυνατότητας εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος από την ευρείας αποδοχής “κυβέρνηση” αλλά και τα θέματα του νερού και του οικονομικού πρωτοκόλλου, στα οποία το κόμμα θεωρεί ότι υπήρξαν δυσκολίες και χάσιμο χρόνου.

Σύμφωνα με την Χαβαντίς οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΚΕΕ και του Δημοκρατικού κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς για τον σχηματισμό “κυβέρνησης” εντείνονται με το δεύτερο να ζητεί τέσσερα “υπουργεία” από το πρώτο κόμμα το οποίο όμως παραχωρεί μόνο τρία. Το ρεπορτάζ της τ/κ εφημερίδας γράφει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται και μια συνεργασία ΡΤΚ – ΔΚ καθώς υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια μιας ομάδας εντός του ΔΚ να κανονίσουν συνάντηση μεταξύ του Ντενκτάς και του Ταλάτ.

Ο ανεξάρτητος “βουλευτής” και πρώην γγ του ΔΚ που προέρχεται από το ΚΕΕ, Χασάν Τατσόι δήλωσε ότι θα στηρίξει μια κυβέρνηση ΚΕΕ – ΔΚ ή προσπάθεια συνένωσης του δεξιού χώρου, την οποία προωθούσε και από τη θέση του γγ του ΔΚ. Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι οι ανεξάρτητοι “βουλευτές” αναμένουν να έχουν οι ίδιοι διαβουλεύσεις με όσους ενδιαφέρονται να σχηματίσουν “κυβέρνηση”. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος του ΔΚ έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε κάθε ενδεχόμενο. Απόψε θα συνεδριάσει και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας για να αποφασίσει τί θα πράξει ενόψει των νέων δεδομένων.

Ο “πρωθυπουργός” Ομέρ Καλιοντζού αναμένεται να υποβάλλει την παραίτηση της “κυβέρνησής” του αύριο στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο γγ του ΚΕΕ, Ντουρσούν Ογούς σε δηλώσεις του στην Χαλκίν Σεσί διατύπωσε παράπονα για τον τρόπο χειρισμού θεμάτων της “κυβέρνησης” από το ΡΤΚ υποστηρίζοντας ότι για τις τελευταίες αντιρρήσεις που έστειλε ο “πρωθυπουργός” Καλιοντζού στην Άγκυρα για το οικονομικό πρωτόκολλο που αφορούσαν τον ηλεκτρισμό και τις αρμοδιότητες (σσ για τους “ημικρατικούς” οργανισμούς που θα ιδιωτικοποιηθούν) δεν ενημερώθηκε το ΚΕΕ και την αρνητική απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης την έμαθαν από τους “υφυπουργούς”

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα τον Ιούλιο του 2013 μετά από πρόωρες “εκλογές” είχε δημιουργηθεί η “κυβέρνηση” συνεργασίας ΡΤΚ – ΔΚ με “πρωθυπουργό” τον τότε πρόεδρο του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου. Η “κυβέρνηση” αυτή διήρκησε μέχρι τον Ιούνιο του 2015 (είχε προηγηθεί το εκλογικό συνέδριο του ΡΤΚ όπου επανήλθε στην προεδρία ο Μεχμέτ Αλί Ταλά) οπόταν σχηματίστηκε η “κυβέρνηση” συνασπισμού ΡΤΚ – ΚΕΕ με “πρωθυπουργό” τον “βουλευτή” Κερύνειας του ΡΤΚ, Ομέρ Καλιοντζού. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2015 υπήρξε μίνι ανασχηματισμός κάποιων “υπουργών” από το ΡΤΚ.

Στην “βουλή” στα κατεχόμενα σήμερα το ΡΤΚ έχει 20 “έδρες”, το ΚΕΕ 18, το ΔΚ 5, το ΚΚΔ 3 ενώ μετά από τις τρεις παραιτήσεις από το ΔΚ και την μία από το ΡΤΚ, τέσσερις είναι οι “βουλευτές” που έχουν καταχωρηθεί ως ανεξάρτητοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network