MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Šefčovič: Πολλές οι θετικές εξελίξεις στην Κύπρο

Advertisement

Sponsored by exness

Πολλές θετικές εξελίξεις στην Κύπρο διαπιστώνει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Maros Sefcovic, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, το σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να έχει η χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των πρόσφατων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην περιοχή, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Advertisement

«Βλέπω πολλές θετικές εξελίξεις στην Κύπρο», ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία σταδιακά υποχωρεί, ενώ δήλωσε ενθαρρυμένος από τις συναντήσεις τους με τους πολιτικούς ηγέτες, λέγοντας ταυτόχρονα, πως του δόθηκε η σαφής εντύπωση ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

«Είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές κατανοούν η μία την άλλη πολύ καλά και είναι έτοιμες να αναζητήσουν δημιουργικές λύσεις που θα φέρουν μια θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» είπε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ενεργειακή ένωση είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει καλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, να ολοκληρώσει την εσωτερική αγορά ενέργειας, να απαλλαγεί από τις ανθρακούχες εκπομπές, να επιτύχει περισσότερα στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και να δώσει ώθηση στην έρευνα και στην καινοτομία. «Αυτό το έτος θα είναι έτος απόδοσης για την Ενεργειακή Ένωση» είπε.

Ο Επίτροπος συνέχισε υπογραμμίζοντας «το νέο σημαντικό ρόλο που πιθανόν να έχει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο ιδίως σε σχέση με τις νέες ανακαλύψεις αερίου στην περιοχή», προσθέτοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι νέες ανακαλύψεις και το πώς θα τύχουν αξιοποίησης στο μέλλον, μπορεί να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τα γεωοικονομικά και τα γεωπολιτικά (δεδομένα) της περιοχής».

Σημείωσε δε ότι χάρη στην Κύπρο και τις καλές συνεργασίες που έχει αναπτύξει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία «τώρα εξετάζουμε τις δυνατότητες για μια κοινή προσέγγιση για την ανάπτυξη αυτού του φυσικού πλούτου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε αυτό το μέρος της Μεσογείου».

Όπως ανέφερε, οι ποσότητες του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι ανάγκες της Ευρώπης είναι «πολύ ψηλές», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι ένα από τα βασικά συστατικά της Ενεργειακής Ένωσης αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας. Τον Φεβρουάριο, ανέφερε, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα πακέτο για την ασφαλή προμήθεια ενέργειας και μια νέα στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

«Θέλουμε η Ευρώπη να ανοιχτεί σε περισσότερους προμηθευτές αερίου για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ασφάλεια και περισσότερο ανταγωνισμό ώστε να έχουμε καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές. Γι` αυτό οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ θετικές» επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας πως οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο «φαίνεται ότι είναι πολλά υποσχόμενες».

«Οι ανάγκες στην περιοχή είναι μεγάλες αλλά φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής» σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» και στο ισραηλινό «Λεβιάθαν» είναι τεράστιες.

Η Ευρώπη, είπε, «θα αναπτύξει τη δική της στρατηγική για το LNG και εμείς βλέπουμε τη Μεσόγειο ως μια πύλη για νέες διόδους εφοδιασμού από αυτή την περιοχή στην Ευρώπη. Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι διαφάνεια» πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Sefcovic είπε ότι η Κύπρος πρέπει να διασυνδεθεί με τα ενεργειακά συστήματα της ηπειρωτικής Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η σύνδεση με την Ευρώπη πρέπει να είναι αμφίδρομη.

Υπογράμμισε ακόμα τις «τεράστιες» δυνατότητες της Κύπρου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως ανέφερε, η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων του 2020.

«Τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αντιμετωπίζουν πολλά άλλα κράτη μέλη και γι` αυτό μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου θέλουμε να παρουσιάσουμε μια νομοθεσία-ορόσημο για τον επανασχεδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network