MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε Τεχεράνη και Ριάντ η Μογκερίνι για την συριακή κρίση

Advertisement

Sponsored by exness

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επισκέπτεται σήμερα την Τεχεράνη ενώ μεθαύριο Δευτέρα θα βρίσκεται στο Ριάντ στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επαφών με παράγοντες στην περιφέρεια που διαδραματίζουν ρόλο στη συριακή κρίση

Advertisement

Οι “επαφές υψηλού επιπέδου” που προβλέπεται να έχει η Μογκερίνι εντάσσονται στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη 17η Οκτωβρίου και κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 20ής Οκτωβρίου και προβλέπουν να υπάρξει συνεργασία με εταίρους-κλειδιά στην περιοχή για να αναζητηθεί μια λύση στη συριακή κρίση.”Συζητήσεις με συνομιλητές στην περιφέρεια έχουν ήδη ξεκινήσει και άλλες είναι επίσης προγραμματισμένο να γίνουν έπειτα από αυτές τις επισκέψεις”, αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της Μογκερίνι.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής θα συνεχίσει να βρίσκεται σε “μόνιμη επαφή” με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, κατά την ίδια ανακοίνωση.Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, η Μογκερίνι βρίσκεται ήδη στην Τεχεράνη. Αναμένεται εντός της ημέρας να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Θα αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία το απόγευμα του Σαββάτου, κατά την ίδια πηγή.

Η σιιτική χώρα και το σουνιτικό βασίλειο υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο στη Συρία, που διανύει την έκτη του χρονιά.Το Ιράν είναι ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν για την ανατροπή του.

Η Μογκερίνι παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ μια πρόταση για την έναρξη ενός “διαλόγου” με περιφερειακές δυνάμεις προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την πολιτική μετάβαση και την ανοικοδόμηση της Συρίας. Σε αυτόν το διάλογο, κατά την ίδια, πρέπει να πάρουν μέρος η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Τουρκία και “πιθανόν και άλλοι περιφερειακοί παράγοντες που έχουν άμεσο ή όχι συμφέρον να ασκήσουν επιρροή όσον αφορά το μέλλον της Συρίας”.

Ανάμεσα στους στόχους της διαδικασίας αυτής είναι να προετοιμαστεί η “μεταπολεμική συμφιλίωση”.Την Πέμπτη η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος άλλων δέκα ανώτερων αξιωματούχων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Aσαντ οι οποίοι ενέχονται στη “βίαιη καταστολή του άμαχου πληθυσμού”.

Συνολικά κυρώσεις αντιμετωπίζουν 217 Σύροι αξιωματούχοι, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην ΕΕ και έχουν δεσμευθεί τυχόν περιουσιακά στοιχεία τους στην Ευρώπη. Πέραν των προσώπων αυτών, κυρώσεις έχουν επιβληθεί και σε 69 οργανώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network