MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε «πόλεμο» για τη δημόσια υγεία… Έντονο παρασκήνιο

Advertisement

Sponsored by exness

Εν αναμονή εξελίξεων στο μέτωπο της απεργίας των νοσηλευτών της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ – Μετά και τη χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας – Αναμένονται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις – Εντατικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου που θέτει για τρίτη συνεχή εβδομάδα τα κρατικά νοσηλευτήρια στον «αναπνευστήρα» – Ανακοίνωσε άρση των πρόσθετων μέτρων η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ το μεσημέρι

Advertisement

Νέες προσπάθειες και έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένονται σήμερα στο μέτωπο της απεργίας των νοσηλευτών της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ για άρση του αδιεξόδου, μετά και το χθεσινό προεδρικό τελεσίγραφο για διάλογο.

Χθες το βράδυ, μετά και την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων στα δημόσια νοσηλευτήρια από την Κυβέρνηση, αντιπροσωπεία της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ είχε –σύμφωνα με πληροφορίες- συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, με τις δύο πλευρές να συζητούν την παρούσα κατάσταση όπως αυτή έχει δημιουργηθεί.

Το μεσημέρι η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ ανακοίνωσε αναστολή των πρόσθετων απεργιακών μέτρων «εις ένδειξη καλής θέλησης».

Παμπορίδης: Η Κυβέρνηση προχωρεί…

Η Κυβέρνηση προχωρεί με την εφαρμογή του σχεδιασμού, όπως αυτός ανακοινώθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κύριος Παμπορίδης και απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας και την απεργία της ΠΑΣΥΝΟ ανέφερε ότι «έχουμε σαφείς οδηγίες και προχωρούμε με την υλοποίησή των σχεδιασμών».

Σε σχόλιο ότι οι διάφορες διαβουλεύσεις που έγιναν χθες βράδυ δεν είχαν δηλαδή αίσιο τέλος διευκρίνισε ότι «η ΠΑΣΥΝΟ ζήτησε μια άτυπη συνάντηση με τον Υφυπουργό στην οποία ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να τους επαναλάβει τις θέσεις της Κυβέρνησης». Δεν υπάρχουν διαβουλεύσεις, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος έχει δώσει σαφείς οδηγίες».

Σε ερώτηση αν προχωρεί σήμερα η Κυβέρνηση με την προκήρυξη για αγορά υπηρεσιών ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «προχωρούμε με όλη την εφαρμογή του σχεδιασμού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το διορισμό διυπουργικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της κλιμακούμενης απεργίας, καθώς και την ετοιμασία σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών.

Στις δηλώσεις του είχε πει ότι το σχέδιο θα προκηρυχθεί σήμερα, Πέμπτη και είχε απευθύνει πρόσκληση προς την ΠΑΣΥΝΟ «να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί μέσα από ένα δομημένο διάλογο να επιτευχθούν οι στόχοι που η κοινωνία επιθυμεί και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, αλλά και που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας, καθώς και τη διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών, με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, θα υπάρξει ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, ενώ σημείωσε ότι προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων τίθενται στη διάθεση της Διυπουργικής Επιτροπής οι σχετικές Υπηρεσίες του κράτους, για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά.

Τα Κυβερνητικά μέτρα:

Προς αυτή την κατεύθυνση και ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της  Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα:

1.     Το διορισμό διυπουργικής Επιτροπής που θα αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω προς καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της κλιμακούμενης απεργίας.

2.     Ετοιμασία Σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών. Το Σχέδιο θα προκηρυχθεί αύριο. Συνεπώς, υπάρχει ο χρόνος ακόμα και η πρόσκληση είναι ανοικτή προς την ΠΑΣΥΝΟ να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί μέσα από ένα δομημένο διάλογο να επιτευχθούν οι στόχοι που η κοινωνία επιθυμεί και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, αλλά και που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει.

3.     Την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας.

4.     Διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής. Δηλαδή δραστική αντιμετώπιση της λίστας αναμονής ασθενών που μπορεί να αναμένουν επέμβαση ή θεραπεία από το 2014.

5.      Προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

6.     Προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων τίθενται στη διάθεση της Διυπουργικής Επιτροπής οι σχετικές Υπηρεσίες του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι δεν διατίθενται τα υπαγόμενα σε κρατικά νοσηλευτήρια ασθενοφόρα, να αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Θα επιστρατεύονται είτε εκείνα της Πυροσβεστικής είτε εκείνα της Εθνικής Φρουράς είτε της Πολιτικής Άμυνας. 

7.     Εντατικοποίηση του διαλόγου με απώτερο στόχο την εισαγωγή του ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατόν με τις οργανώσεις των εργαζομένων, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις οργανώσεις των ασθενών. 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network