MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε ποιες άλλες μεγάλες τραγωδίες ανά το παγκόσμιο χρησιμοποιήθηκε σύστημα Sonar σε μεγάλα βάθη

Advertisement

Sponsored by exness

Με υψηλές προσδοκίες και αυξημένες τις ελπίδες για ανεύρεση των σορών των θυμάτων του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, ρίχνεται σήμερα στις έρευνες σε «Κόκκινη Λίμνη» και Λίμνη Μεμί το υπερσύγχρονο σύστημα Sonar το οποίο έφτασε χθες το βράδυ στην Κύπρο από τις ΗΠΑ.

Advertisement

Τι είναι όμως αυτό το υπερσύγχρονο σύστημα και σε ποιες άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε;

Το Sonar είναι ένα παγκόσμιο γεωγραφικό σύστημα αναφοράς. Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την εύρεση και ταυτοποίηση αντικειμένων στο νερό και τον προσδιορισμό του βάθους του νερού. Μεταδίδει ηχητική ενέργεια και μέσω ανάλυσης του επιστρεφόμενου σήματος (echo) από το νερό ή άλλα αντικείμενα. Η ηχώ επιστροφής καταγράφεται δημιουργώντας εικόνα του πυθμένα του ωκεανού.

Κατάρρευση Φράγματος στη Βραζιλία

Η κατάρρευση του φράγματος στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Κόχεγκου ντο Φεϊζάου της εταιρείας Vale, τον Γενάρη του 2019 είχε ως αποτέλεσμα ένας γιγαντιαίος χείμαρρος λάσπης και νερού να σαρώσει μέρος της Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι. Η κατάρρευση του φράγματος άφησε πίσω της νεκρούς και τραυματίες.

Για τον εντοπισμό επιζώντων αλλά και την ανάσυρση σορών στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση, με τη συμμετοχή του ισραηλινού στρατού που βρέθηκε στο σημείο για να συνδράμει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Οι άνδρες του ισραηλινού στρατού μετέφεραν μαζί τους συσκευές εφοδιασμένες με σόναρ, που επιτρέπουν να εντοπίζονται πτώματα σε μεγάλο βάθος, όπως έγραφαν τοπικά δημοσιεύματα.

Συντριβή Boeing της Malaysia Airlines

Το μαλαισιανό αεροσκάφος πραγματοποιούσε μια πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, στις 8 Μαρτίου 2014 όταν χάθηκε, με 239 επιβαίνοντες. Η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων έδειξε ότι συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας.

Οι επιχειρήσεις που στήθηκαν ήταν γιγαντιαίες. Στις έρευνες έλαβε μέρος και μη επανδρωμένο υποβρύχιο, που σάρωσε τον βυθό του Ινδικού Ωκεανού, αναζητώντας τα συντρίμμια του χαμένου αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Στοιχεία είχε καταγράψει το υπερευαίσθητο σόναρ του βαθυσκάφους.

Φονικές πυρκαγιές στο Μάτι

Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, είχε στηθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι διεξήγαγε η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, εκτελέστηκε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από την Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Οι αξιωματικοί της ομάδας είχαν τη δυνατότητα κατάδυσης στα 120 μέτρα, ενώ χρησιμοποίησαν συσκευές ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος. Η ομάδα αξιοποίησε scooter τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να καλύψει μεγαλύτερη επιφάνεια ανά κατάδυση, ειδικά συστήματα εντοπισμού αγνοουμένων και εξειδικευμένες τακτικές σάρωσης, μεγάλης έκτασης του βυθού. Στις εργασίες συμμετείχε ερευνητικό σκάφος, με εξειδικευμένο sonar για κατάδειξη σημείων.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την ίδια τεχνολογία, αλλά όχι πανομοιότυπο σύστημα, αφού όπως πληροφορούμαστε υπάρχει διαφορά αναλόγως με το που χρησιμοποιείται.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network