MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε κλίμα δυσφορίας η κάθοδος Έιντε

Advertisement

Sponsored by exness

Στον απόηχο των δηλώσεων Έιντε που προκάλεσαν εκνευρισμό σε Λευκωσία και Αθήνα οι σημερινές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/η ηγέτη – Στο τραπέζι και το περιεχόμενο της έκθεσης του Γκουτέρες που θα ετοιμάσει ο Έιντε

Advertisement

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στην Κύπρο βρίσκεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκεται και  το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα ετοιμάσει ο κύριος Έιντε για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Crans-Montana στην Ελβετία.

Κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 10:30, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να του μεταφέρει μηνύματα έντονης δυσαρέσκειας για τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στον «Πολίτη» λέγοντας ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Γκουτέρες στο Crans-Montana, δεν είχε ως θέση ότι ποτέ δεν θα καταργηθούν οι εγγυήσεις.

Δηλώσεις οι οποίες έχουν διαψευσθεί τόσο από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο κι από τον ίδιο τον Τσαβούσογλου.

Σε ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «έχουμε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ. ‘Ειντε βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα…».

Από πλευράς της η Λευκωσία και δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, είπε ότι οι αναφορές του κ. Έιντε, επιβεβαιώνουν αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημόσια έχει επισημάνει. «Δηλαδή, ότι δυστυχώς ο κ. Έιντε σε πολλές περιπτώσεις πίστευε αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβάθμιζε ουσιαστικές διαφωνίες και δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τον Εσπεν Μπαρθ Έιντα να απαντήσει πώς εξηγούνται οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, στις 11 Ιουλίου, ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να δεχθεί η Τουρκία μια ανόητη πρόταση, που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματος επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα».

Μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Νορβηγός αξιωματούχος έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί για τις 2:30 το μεσημέρι. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να βολιδοσκόπηση  τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ώστε να χαραχθούν τα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network