MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε ιδιώτες μέρος της ασφάλειας των αεροδρομίων

Advertisement

Sponsored by exness

Στον ιδιωτικό τομέα ανατίθεται μέρος της ασφάλειας των διεθνών αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου.

Advertisement

Ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε πως «το τι είναι σημαντικό είναι να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα και αυτό κάνουμε ως Κυβέρνηση για να υπάρξει αύξηση στο επίπεδο ασφαλείας των αεροδρομίων μας».

Εξήγησε ότι «το κόστος ασφάλειας και η υποχρέωση παροχής αυτών των υπηρεσιών βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί το 2006 αφορούν το κράτος και το κράτος θα αποφασίσει ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος κατά πόσον θα είναι το κράτος ή ο επιβάτης».

Ο κύριος Δημητριάδης είπε ότι «η προτίμησή μας είναι να το επωμιστεί με κάποιο τρόπο το κράτος το οποίο θα έχει και την εξοικονόμηση από το μειωμένο αριθμό αστυνομικών που θα χρειάζεται στα αεροδρόμια ώστε να κρατήσουμε τα κόστη των αεροδρομίων μας χαμηλά και να μην αυξηθούν».

«Όπως έχω ήδη εξηγήσει αυτό που γίνεται ουσιαστικά είναι να παραχωρηθούν κάποιες από τις υπηρεσίες, η οποία παραχώρηση προβλέπεται από σχετικό κανονισμό που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και μπορούν να παραχωρηθούν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία έχει ήδη ληφθεί».

Ο κύριος Δημητριάδης εξήγησε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα παραχωρηθούν όπως ο έλεγχος των χειραποσκευών, ο έλεγχος κάποιων σημείων πρόσβασης αλλά όσον αφορά τα θέματα εθνικής ασφάλειας όλα αυτά θα παραμείνουν στο κράτος και θα γίνονται από την Αστυνομία».

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «όλη αυτή η εργασία γίνεται στη βάση μιας εξειδικευμένης μελέτης που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε συνεργασία με την Αστυνομία και η όλη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί αυτή η παραχώρηση προβλέπεται ότι μπορεί να πάρει μέχρι το τέλος του χρόνου».

Είπε πως «αντιλαμβάνεστε ότι είναι σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια εταιρεία με την οποία θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία, μετά θα πρέπει να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός, να εκπαιδευτεί το προσωπικό, να πιστοποιηθεί, έτσι θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή».

Εξοικονόμηση μέχρι και 110 αστυνομικών

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «από την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία των αρμοδιοτήτων χειραποσκευών και διακίνησης επιβατών θα υπάρξει εξοικονόμηση 110 αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση άλλων καθηκόντων που σχετίζονται με την ασφάλεια των αεροδρομίων και έχοντας κατά νου την απειλή της τρομοκρατίας λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα με 120 επιπλέον μέλη της Εθνικής Φρουράς».

Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση από το κράτος 650 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.

Πρόσθεσε ότι «η επιβάρυνση που θα έχει το κράτος από την παραχώρηση σε ιδιώτες θα είναι μικρότερη από ότι είναι μισθός αστυνομικών». Εξήγησε ότι «οι 110 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα καθήκοντα της αστυνομίας στο αεροδρόμιο και η εξοικονόμηση θα καταλήγει στο κράτος».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι για την αύξηση που απαιτείται στους ελέγχους των διαβατηρίων που είναι ευθύνη της αστυνομίας, θα αυξηθεί ο αριθμός των μελών της Δύναμης.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η μελέτη εισηγείται το κόστος να επανεξεταστεί σε δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η πρόταση που υποβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο προνοεί ότι δεν υπάρχει απόφαση να μετακυλισθεί το κόστος στους επιβάτες.

Επιφυλάξεις από την Επιτροπή Συγκοινωνιών

Επιφυλάξεις εξέφρασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων «κατά πόσο θα είναι προς το συμφέρον του κράτους και κατά πόσο θα υπάρξει καλύτερη ασφάλεια» των αεροδρομίων από τη στιγμή που υπηρεσίες ασφάλειας θα ανατεθούν σε ιδιώτες, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου.

Μετά τη συνεδρία, ο κύριος Αντωνίου είπε ότι ζητήθηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς Μεταφορών και Δικαιοσύνης να καταθέσουν στην Επιτροπή τόσο τη μελέτη, όσο και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου «για να δούμε τι ακριβώς διαλαμβάνει και με ποιες προδιαγραφές θα γίνει η προκήρυξη των προσφορών, για να δούμε και τη δυνατότητα εργοδότησης Κύπριων πολιτών».

Όπως ανέφερε, από πλευράς των δυο Υπουργών λέχθηκε ότι στις προσφορές θα υπάρχει όρος όπως το προσωπικό που θα εργοδοτηθεί να μιλά την ελληνική γλώσσα, ώστε να εργοδοτηθούν Κύπριοι πολίτες.

Ο κύριος Αντωνίου είπε ότι «από τους εννέα ελέγχους που διενεργούνται σήμερα από την Αστυνομία στο αεροδρόμιο, προτίθεται το Υπουργικό να αναθέσει τους επτά στον ιδιωτικό τομέα».

Εξήγησε ότι πρόκειται για τον έλεγχο πρόσβασης στις ελεγχόμενες περιοχές, τον έλεγχο ασφάλειας επιβατών, προσωπικού, χειραποσκευών, τον έλεγχο ασφάλειας παραδιδόμενων αποσκευών, τον έλεγχο ασφάλειας αεροπορικών φορτίων και ταχυδρομείου, τον έλεγχο προμηθειών πτήσης και προμηθειών αεροδρομίου, τον έλεγχο ασφάλειας οχημάτων και τις περιπολίες στους ελεγχόμενους χώρους του αεροδρομίου.

Δεν θα ανατεθούν στον ιδιωτικό τομέα η φρούρηση των αεροσκαφών και η στατική φρούρηση χώρων αεροδρομίων, είπε ο κ. Αντωνίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal