MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία για το χείριστο σενάριο. Ο σχεδιασμός για το σενάριο πληρότητας

Advertisement

Sponsored by exness

Στην ετοιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα περιστατικά covid που χρήζουν νοσηλείας στρέφεται πλέον η προσοχή όλων, με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να τηρείται συνεχώς ενήμερος από την διεύθυνση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για την κατάσταση του συστήματος υγείας, το οποίο χωρίς αμφιβολία θα δεχθεί πίεση σαν αποτέλεσμα των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στο Νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι (Νοσοκομείο Αμμοχώστου) νοσηλεύονται 40 ασθενείς εκ των οποίων οι 5 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται 12 σε θάλαμο και άλλοι 5 διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. «Βρισκόμαστε εδώ και μήνες σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε αυξημένα περιστατικά στα νοσοκομεία και πλέον υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία στα νοσηλευτήρια μας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας το βράδυ της Τετάρτης λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων και για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι «οι δυνατότητες του Συστήματος δεν είναι απεριόριστες για αυτό πρέπει να το περιφρουρήσουμε ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε περίπτωση αυξημένων περιστατικών που θα χρήζουν νοσηλείας».

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, τις τελευταίες μέρες επικαιροποιήθηκε εκ νέου το πλάνο ετοιμότητας των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ, σε περίπτωση μέγιστης πληρότητας λόγω περιστατικών Covid. Ο Yπουργός Υγείας ενημερώθηκε  για το σχέδιο δράσης που ετοιμάστηκε, τόσο για το Νοσοκομείο Αναφοράς όσο και για όλα τα υπόλοιπα δημόσια νοσηλευτήρια, τη στελέχωσή τους, τους ελέγχους στο προσωπικό, το πλάνο χειρισμού ύποπτων περιστατικών στις πρώτες βοήθειες κλπ.

Τι προνοεί ο σχεδιασμός

Με βάση το σχέδιο, που ετοιμάστηκε από τα στελέχη του ΟΚΥπΥ τα οποία συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων Νοσοκομείων ΟΚΥπΥ και υποβλήθηκε στη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ από τον Ιατρικό Διευθυντή του Οργανισμού Γεώργιο Παντέλα, το Νοσοκομείο Αναφοράς διαθέτει συνολικά 88 κλίνες, εκ των οποίων οι 6 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Αυτή τη στιγμή αξιοποιούνται κλίνες από το Ουρολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (δυναμικότητα από 16-26 κλίνες).

Σε περίπτωση που η πληρότητα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου φθάσει το 100%, τότε θα αρχίσει η αξιοποίηση θαλάμων του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού με δυνατότητα 70 κλινών. Σε αυτή την περίπτωση, τα προγραμματισμένα χειρουργεία και άλλα σοβαρά περιστατικά του ΓΝ Αμμοχώστου, θα παραπέμπονται στο ΓΝ Λάρνακας.

Εάν γεμίσουν και οι 70 κλίνες του ΓΝ Λεμεσού, τότε θα αξιοποιηθεί το χειρουργικό του ΓΝ Λευκωσίας (28 κλίνες).

Η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ΓΝ Λευκωσίας, δυναμικότητας 28 κλινών, θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για περιστατικά covid, ενώ η υφιστάμενη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας θα παραμείνει για άλλα περιστατικά. Στο ΓΝ Λευκωσίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έγινε βασική εκπαίδευση 148 νοσηλευτών για να μπορούν να εργαστούν σε ΜΕΘ, αν χρειαστεί.

Συνολικά οι κλίνες στις 2 ΜΕΘ  και στο ΓΝ Λευκωσίας είναι 60 με δυνατότητα να αυξηθούν σε 110 και στη συνέχεια, με αξιοποίηση των ΜΕΘ του ΓΝ Λεμεσού, η επάρκεια ανέρχεται σε 200.  Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό όλα τα Νοσοκομεία Λεμεσού,  Λευκωσίας και Λάρνακας θα ενισχύσουν το Νοσοκομείο Αναφοράς και την ίδια ώρα θα συνεχίσουν την λειτουργία τους για προσφορά υπηρεσιών υγείας. Σε περίπτωση που οι εξελίξεις οδηγήσουν στο χείριστο σενάριο, τότε θα υπάρξει επιστράτευση προσωπικού και επίταξη εγκαταστάσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Yπουργός ενημερώνεται σε μόνιμη βάση από την διεύθυνση του ΟΚΥπΥ για την επάρκεια και ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ενημερώνεται επίσης από τους λοιμωξιολόγους Λίνο Χατζηχάννα και Κώστα Κωνσταντίνου για το ιατρικό σκέλος της ετοιμότητας των νοσηλευτηρίων καθώς και για τις νέες εξελίξεις από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal