MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε εφαρμογή το Plan B Χατζηπαντέλα σε περίπτωση αδιεξόδου διαβουλεύσεων ΟΚΥπΥ-Συντεχνιών

Advertisement

Sponsored by exness

Με Plan B ο Χατζηπαντέλα σε ενδεχόμενο αδιέξοδο ΟΚΥπΥ-Συντεχνιών για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης – Δίνει περιθώριο στον ΟΚΥπΥ ο Υπουργός Υγείας για επίλυση του ζητήματος προτού παρέμβει – Νέα συνάντηση στις 31 Ιανουαρίου

Plan B φαίνεται να έχει στη φαρέτρα του ο υπουργός Υγείας σε περίπτωση που καταλήξουν σε αδιέξοδο οι προσπάθειες ΟΚΥπΥ-Συντεχνιών για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους, που προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.

Advertisement

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σε σχέση με τη νέα πρότασή για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους, που προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον ΟΚΥπΥ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Υπουργός Υγείας είπε πως κατανοεί τις θέσεις και των δύο πλευρών, για να σημειώσει πως υπάρχει ένα πλάνο σε περίπτωση αδιεξόδου, ώστε να δοθεί μια λύση.

«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με δικό του Διοικητικό Συμβούλιο. Πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον ανεξάρτητο οργανισμό να διαβουλευθεί με τις συντεχνίες, να δούμε που θα καταλήξουν και αν δεν καταλήξουν, τότε με καλή θέληση, θα προσπαθήσουμε εμείς να βρούμε μια λύση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε «υπάρχει πλάνο, αλλά εύχομαι να μην το χρησιμοποιήσουμε», σημειώνοντας πως πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και στον ΟΚΥπΥ και στις συντεχνίες να συζητήσουν πριν επέμβει το Υπουργείο του.

Νέα συνάντηση στις 31 Ιανουαρίου

Σε ανακοίνωση του ο ΟΚΥπΥ για τη κατάθεση από μέρους του στις συντεχνίες των εργαζομένων του Οργανισμού, επισημαίνει πως «η σύμβαση για τους εργαζόμενους με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ είναι υψίστης σημασίας για τον Οργανισμό, αφού οι υπάλληλοι αυτοί σταδιακά θα αντικαταστήσουν σε βάθος χρόνου όλους τους δημόσιους υπάλληλους που είναι αποσπασμένοι στον Οργανισμό».

Εξηγεί δε, πως «η πρόταση που δόθηκε στις συντεχνίες, κινείται μέσα στα πλαίσια του Νόμου και των Γενικών Κανονισμών του Οργανισμού οι οποίοι ψηφίστηκαν, κατόπιν διαβούλευσης, από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2017».

«Ο ΟΚΥπΥ ήταν και παραμένει υπέρ της συνομολόγησης μιας συλλογικής σύμβασης, που να καθορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία, ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα του Οργανισμού», συμπληρώνει.

Επισημαίνει δε πως στη χθεσινή συνάντηση ο Οργανισμός κατέθεσε την πρόταση του με σκοπό να τεθεί σε διαβούλευση, ενώ σημειώνει παράλληλα πως «η επόμενη συνεδρία έχει καθορισθεί στις 31 Ιανουαρίου 2023».

«Υπενθυμίζεται», συνεχίζει ο ΟΚΥπΥ, «ότι ο Οργανισμός δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τους εργαζομένους, με την επίτευξη συμφωνιών με τις συντεχνίες ή υιοθέτηση συμφωνιών που συνομολογήθηκαν προ της ψήφισης των νομοσχεδίων του ΓεΣΥ και του ΟΚΥπΥ για σωρεία θεμάτων που αφορούν το προσωπικό όπως, μεταξύ άλλων, σχέδια κινήτρων για ιατρικό προσωπικό, πρόγραμμα απογευματινής εργασίας, αύξηση στελέχωσης και αναβάθμιση κλιμάκων μισθοδοσίας ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, την αναβάθμιση των εφημεριών, τη στελέχωση του Οργανισμού με Νοσηλευτικό Προσωπικό».

«Οι συμφωνίες συνέτειναν και στη σημαντική αύξηση του ετήσιου λειτουργικού κόστους του Οργανισμού.», υπογραμμίζει καταληκτικά.

Όσον αφορά το θέμα της ΑΤΑ, διαβεβαιώνεται ότι, από την ίδρυση του συμπεριλαμβανομένου και του 2023, ο Οργανισμός καταβάλλει το Τιμαριθμικό Επίδομα όπως ισχύει και στον Δημόσιο Τομέα, επιδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του προς το προσωπικό.

«Κατώτερη των περιστάσεων» η πρόταση ΟΚΥπΥ λένε οι συντεχνίες

Πάντως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, εκ πρώτης όψεως, δεν είδαν με καλό μάτι την περιβόητη πρόταση ΟΚΥπΥ.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω πρόταση του ΟΚΥπΥ έχει απογοητεύσει τις συντεχνίες των εργαζομένων, αφού σύμφωνα με εκπροσώπους τους «δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα νεότερο».

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στα γραφεία του ΟΚΥπΥ, ώστε να παραλάβουν τη νέα πρόταση, έκαναν λόγο για μια πρόταση «κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών» τους, η οποία δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση του προβλήματος.

Μάλιστα θεωρούν ότι η νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να αποτελέσει την οποιαδήποτε βάση συζήτησης, για τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβαση των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network