MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε άνιση μάχη ανταγωνισμού ο ΟΚΥπΥ, λέει ο Επιστημονικός Διευθυντής της Περιφέρειας Λεμεσού – Πάφου

Advertisement

Sponsored by exness

Την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του ΟΚΥπΥ για να μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του ως εγγυητής του ΓεΣΥ ζήτησε ο Επιστημονικός Διευθυντής της Περιφέρειας ΟΚΥπΥ Λεμεσού – Πάφου, Δρ.Χρίστος Νικολάου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Υγείας, κάνοντας λόγο για άνισο αγώνα που ο οργανισμός δίνει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σε χαιρετισμό του κατά την επίσκεψη του ΠτΔ και της Υπουργού Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο Δρ.Νικολάου ανέφερε ότι ο ΟΚΥπΥ διεξάγει έναν άνισο αγώνα καθώς την ώρα που εργάζεται για την αυτονόμηση και αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων, έχει να αντιμετωπίσει τους «εμπειροπόλεμους παρόχους υπηρεσιών υγείας του ιδιωτικού τομέα» και ανέλαβε την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Advertisement

Αναφέρθηκε στην μείωση των ασθενών που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία του ΓΝ Λεμεσού, σε ποσοστό της τάξης του 80%, από το 2019 μέχρι σήμερα, «με αντίστοιχους αριθμούς στο έτερο μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας μας, το ΓΝ Πάφου».

«Το νοσοκομείο μας δυστυχώς δεν στέκει επί ίσοις όροις απέναντι δύο μεγάλα νοσηλευτήρια της Λεμεσού που λειτουργούν εντός του ΓεΣΥ και στο τρίτο και μεγαλύτερο νοσηλευτήριο που προαναγγέλλεται ότι θα ενταχθεί σύντομα στο ΓεΣΥ», είπε και αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες που η Πολιτεία, όπως είπε, έχει υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες της Λεμεσού και της Πάφου.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, τα νοσοκομεία των δυο πόλεων υπολείπονται ιατρικές ειδικότητες, όπως νευροχειρουργική, αγγειοχειρουργική, θωρακοχειρουργική και επεμβατική ακτινολογία, «γεγονός που μας θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού αλλά κυρίως δεν μας επιτρέπει να παράσχουμε έγκαιρα την πρέπουσα περίθαλψη στους ασθενείς μας».

Ο Δρ Νικολάου χαρακτήρισε ακόμη παράδοξο το γεγονός ότι, την ώρα που τα νοσοκομεία της Κύπρου είναι υπερπλήρη λόγω πανδημίας και διαφόρων λοιμώξεων, στο ΓΝ Λεμεσού υπάρχουν περίπου 40 κλίνες σε αχρησία, λόγω έλλειψης σε νοσηλευτικό προσωπικό, «παρόλο που ως Οργανισμός εργοδοτούμε μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευτών από ό,τι αναλογεί στον αριθμό των κλινών μας, συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα».

Έκανε ακόμη λόγο για «εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα», αφού όπως είπε, ο ιδιωτικός τομέας εκτελεί προ-διαλογή ασθενών, περιθάλποντας τους «προσοδοφόρους ασθενείς των χειρουργικών ειδικοτήτων» και παράλληλα «μας διακομίζει αριθμό μετεγχειρητικών ασθενών μόλις αυτοί παρουσιάσουν επιπλοκή, τους οποίους συνήθως νοσηλεύουμε στην ζημιά μας, από οικονομικής απόψεως».

Έφερε ακόμη ως παράδειγμα την λειτουργία των ΤΑΕΠ, η οποία στοιχίζει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα από όσα αποζημιώνει ο ΟΑΥ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο ιδιωτικός τομέας είναι απρόθυμος να λειτουργήσει τμήματα ΤΑΕΠ.

Διερωτήθηκε δε κατά πόσο τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ θα πρέπει να επενδύσουν πόρους στην αναβάθμιση των ΤΑΕΠ, αυξάνονταν ακόμα περισσότερο τις ζημιές τους και αν ναι, ποίος θα αναλάβει να καλύψει το κόστος.

Αναφέρθηκε επίσης σε σοβαρά προβλήματα κτιριακών υποδομών και στην έλλειψη συστημάτων πληροφορικής, υποδεικνύοντας ότι το ΓΝ Λεμεσού στα 33 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει ποτέ ανακαινιστεί, ενώ παρόμοια προβλήματα και ελλείψεις, σημείωσε, αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία Πάφου, Πόλεως Χρυσοχούς και Τροόδους.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής της Περιφέρειας ΟΚΥπΥ Λεμεσού – Πάφου κάλεσε τον ΠτΔ και την Υπουργό Υγείας να ενισχύσουν άμεσα τον ΟΚΥπΥ, «τη ραχοκοκκαλιά του ΓεΣΥ» , προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του θα οδηγήσει ταχέως σε κατάρρευση του ΓεΣΥ με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία του τόπου.

«Για την αναβάθμιση μας και την αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων χρειάζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μελών τόσο εντός όσο και εκτός του ΟΚΥπΥ περιλαμβανομένου του ΟΑΥ και ασφαλώς του Υπουργείου Υγείας υπό την εποπτεία του οποίου διατελούμε», είπε και ζήτησε όπως ξεκαθαρίσει ο, εκ μέρους της Πολιτείας, επιθυμητός ρόλος των Κρατικών Νοσηλευτηρίων στην εντός του ΓεΣΥ εποχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network