MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε 48ωρη απεργία καλεί τα μέλη της στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα η ΕΤΥΚ

Advertisement

Sponsored by exness

Σε 48ωρη απεργία καλεί από αύριο το σύνολο των μελών της στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ), η Γενική Γραμματεία της ΕΤΥΚ ως μέτρο αντίδρασης στη μη εφαρμογή από τη Διοίκηση της ΣΚΤ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ τους στις 30 Νοεμβρίου 2015 για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. 

Advertisement

“Η δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι αρμόδια για χειρισμό των θεμάτων αυτών είναι αποκλειστικά η Διοίκηση του Συνεργατισμού και ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει προβεί σε καμία παρέμβαση, δεν μας πείθει και δημιουργεί εύλογες απορίες, αφού με τη συγκεκριμένη Διοίκηση έχουμε συμφωνήσει και διερωτόμαστε τι άλλο μπορεί να έχει μεσολαβήσει ώστε η Διοίκηση με την οποία δώσαμε τα χέρια, να αρνείται σήμερα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα;”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΕΤΥΚ.

Αναφέρει επίσης ότι στην τελευταία συνάντηση με τη Διεύθυνση της Τράπεζας, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015, η ΕΤΥΚ ανέφερε πως ο χρόνος έχει εξαντληθεί και οτιδήποτε άλλο πλην της υλοποίησης των όσων συμφωνήσαμε στις 30 Νοεμβρίου, δεν είναι αποδεκτό.

Επιπλέον, αναφέρει ότι άρχισε η διαδικασία έγερσης ποινικών αγωγών ενάντια στα μέλη της Επιτροπής και της Διοίκησης της ΣΚΤ για τη μη παραχώρηση των ετήσιων, προσαυξήσεων και της ΑΤΑ για τα έτη 2014 και 2015.

Ταυτόχρονα, η ΕΤΥΚ προειδοποιεί “κάθε υπεύθυνο ή/και ανεύθυνο στέλεχος της Διοίκησης της Τράπεζας, πως η όποια προσπάθεια εξάσκησης έμμεσης ή/και άμεσης πίεσης με στόχο να εκφοβίσει ή και να θέσει εμπόδια/προσκόμματα σε οποιοδήποτε μέλος της Οργάνωσης μας, για να μην ασκήσει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά του δικαιώματα και να αγνοήσει τα μέτρα και να καταστεί απεργοσπάστης κινούμενος κατά των συμφερόντων των συναδέλφων του, θα αντιμετωπισθεί αμέσως και με όσα μέσα διαθέτει η ΕΤΥΚ, περιλαμβανομένων και των προσωπικών ποινικών αγωγών”.

Προσθέτει ότι η Οργάνωσή έχει ήδη “αποστείλει προειδοποιητική επιστολή σε συγκεκριμένο στέλεχος αλλά και σαφή προειδοποίηση και προς τη Διοίκηση της Τράπεζας, ότι τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεχτές”.

Η ΕΤΥΚ αναφέρει επίσης ότι “κάποιοι φαίνεται να μην κατανοούν ότι μέσα από αυτή την τραγελαφική εξέλιξη και ενόσω αυτή παραμένει σε εκκρεμότητα, πλήττεται ανεπανόρθωτα η εικόνα της ίδιας της Διοίκησης. Τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι, είτε κάποιοι την θεωρούν μη ικανή να διαχειριστεί από μόνη της τα εργασιακά ζητήματα και να συνάπτει συμφωνίες (κι αν αυτό ισχύει θα διερωτηθεί κάποιος, τι θα γίνει με τη διαχείριση των κεφαλαιωδών ζητημάτων που αφορούν το μέλλον του συνεργατισμού;), είτε ότι η ίδια στις όποιες συνδιαλλαγές και ενέργειές της, δεν έχει τη στοιχειώδη συνέπεια για τήρηση των όσων συμφωνεί και δεσμεύεται, γεγονός που πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της”.

Γι’ αυτό και η τήρηση των συμφωνηθέντων αποτελεί μονόδρομο για τη Διοίκηση της Τράπεζας.

Αναφέρει επίσης ότι η πρόσφατη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή “έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο τα όσα η Οργάνωσή μας εδώ και αρκετό καιρό διατυπώνει μέσα από εγκυκλίους και δημόσιες τοποθετήσεις της, αναφορικά με τον τρόπο διοίκησης του συνεργατισμού”.

“Έλλειψη διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, παράτυπες προσλήψεις με διαδικασίες που δεν διασφαλίζουν την αξιοκρατία και πολλά άλλα σχετικά, από το 2014, καταλογίζει ο Γενικός Ελεγκτής στη, διορισμένη από τον Υπουργό Οικονομικών, Διοίκηση του Συνεργατισμού”, προσθέτει.

Τέλος, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι τα απεργιακά μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός και ότι σε αυτά την σπρώχνει “η συνεχιζόμενη καταπάτηση των εργασιακών θεσμών και η άρνηση της Διοίκησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα” και εύχεται “έστω και την υστάτη, οι υπεύθυνοι για την επιζήμια αυτή κατάσταση, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να κάνουν τις ορθές επιλογές για αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης των άσκοπων και επιζήμιων αντιπαραθέσεων που οι ενέργειές τους έχουν προκαλέσει”.

Η ανακοίνωση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας:

Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΤΥΚ να εξαγγείλει 48ωρη απεργία στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, την ημέρα που σύσσωμη η Πολιτεία, μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, έδειξε έμπρακτα τη στήριξη της στον Συνεργατισμό, μας ξενίζει και μας λυπεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
 
“Το Συνεργατικό Κίνημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και σε συνεχή προσπάθεια επίτευξης των στόχων του, έχοντας αναπτύξει ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο μέτωπο των αναδιαρθρώσεων. Οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν, παρά τα εμπόδια που παρεμβάλλει με τη στάση και τις επιλογές της η ηγεσία της ΕΤΥΚ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Η πρόθεσή μας, προστίθεται, για κατάληξη σε συμφωνία είναι δεδομένη και ειλικρινής αφού έχουμε ικανοποιήσει όλα τα λογικά αιτήματα των εργαζομένων. “Όμως, η επιμονή της ηγεσίας της ΕΤΥΚ για διεκδίκηση προσαυξήσεων και ΑΤΑ αναδρομικά για τα έτη 2014 και 2015, δεν είναι συμβατή με τις πραγματικότητες που σήμερα αντιμετωπίζει η οικονομία και ο τόπος, ούτε και με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της κρατικής στήριξης. Εξάλλου, σε κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν έχουν παραχωρηθεί προσαυξήσεις και ΑΤΑ για τα έτη 2014 και 2015”, αναφέρεται.
 
“Έστω κι αν θεωρούμε ότι η σημερινή απόφαση της ηγεσίας της ΕΤΥΚ πλήττει το Συνεργατισμό και τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτόν, πρόθεση μας είναι όπως η προσπάθεια συνεχιστεί με μοναδικό γνώμονα την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μας”, επισημαίνεται και προστίθεται πως ο Συνεργατισμός θα παραμείνει προσηλωμένος στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, τη διαφύλαξη της επένδυσης του κράτους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.  

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται τέλος πως τα 250 υποκαταστήματα του Συνεργατισμού θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κοινού.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal