MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σχεδόν 7 χιλιάδες οι «νέοι» έφεδροι. Σύντομα θα εντοπίζονται και από αεροδρόμια όσοι κρύβονται

Advertisement

Sponsored by exness

Σχεδόν 7 χιλιάδες «νέοι» έφεδροι – Πως θα βρίσκει το σύστημα όσους «κρύβονται» – Σύντομα στη «φαρέτρα» του ΥΠΑΜ και τα Αεροδρόμια – Τι προνοεί η νομοθεσία – Τι λέει στη Cyprus Times ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας

Περισσότεροι από 7 χιλιάδες τακτοποίησαν είτε αυτοβούλως είτε μέσω… Αστυνομίας τις εκκρεμότητες που είχαν με την εφεδρεία τους, μετά τη λειτουργία του συστήματος που είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Άμυνας για εντοπισμό ανέντακτων.

Advertisement

Μιλώντας στη Cyprus Times, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Πιερής αναφέρει ότι το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και πάρα πολλοί έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σχεδόν 7 χιλιάδες «νέοι» έφεδροι

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας, μέχρι την τελευταία ημέρα του Μαΐου, τακτοποίησαν προσωπικά το ζήτημα 6,833 πολίτες οι οποίοι αποτάθηκαν στα Τμήματα Επιστράτευσης για να επαναταχθούν.

Σε 273 περιπτώσεις και μέσω του μηχανογραφημένου συστήματος παραδόθηκαν ΦΑΠ από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχων ή άλλων περιπτώσεων.

Την ίδια στιγμή 1,545 απέστειλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν πως νομίμως δεν δύνανται να παρουσιαστούν είτε γιατί διαβιούν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό.

Όπως είπε ο κ. Πιερή, το σύστημα εντοπισμού λειτουργεί κανονικά. «Έγινε μεγάλη προσπάθεια με σκοπό να αντιμετωπιστεί το εν λόγω φαινόμενο», συμπλήρωσε.

Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου να λειτουργεί κανονικά και στα Αεροδρόμια το σύστημα εντοπισμού, την ώρα που περίπου το 19% των ανυπότακτων εφέδρων δεν τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους και εκκρεμεί η έκδοση ΦΑΠ.

Όπως είπε ο κ. Πιερή, στόχος δεν είναι για να ταλαιπωρούμε, φοιτητές και πολίτες που δικαιολογημένα απουσιάζουν, αλλά να εντοπίζουμε αυτούς που προσπαθούν να ξεγελάσουν το σύστημα.

Πως θα βρίσκει το σύστημα όσους «κρύβονται»

Στο σύστημα είναι καταχωρημένοι αυτοί απουσιάζουν για μεγάλο διάστημα χωρίς να έχουν προσκομίσει οποιαδήποτε δικαιολογητικά στο Τμήμα Επιστράτευσης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη αρκετές πληροφορίες.

Μάλιστα έχει γίνει σχετική διευθέτηση με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων για να ελέγχεται και η τελευταία πληρωμή στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Όταν εντοπίζεται κάποιος και το ΦΑΠ θα εκδίδεται -πλέον- εκπρόθεσμα, θα ξεκινά διαδικασία και σχετική καταγγελία από την Αστυνομία.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, εξαιτίας του γεγονότος ότι το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και δεδομένων των συνθηκών, ιδιαίτερα σε όσους επικοινώνησαν πριν την τελευταία ημέρα Μαΐου με τα Τμήματα Επιστράτευσης αλλά ακόμη εκκρεμεί η παραλαβή του ΦΑΠ το ΓΕΕΦ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια δίωξη επί του παρόντος.

Τι προνοεί η νομοθεσία

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την σχετική πρόνοια, μη συμμόρφωση με την νομοθεσία θεωρείται αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, ο έφεδρος υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δυο χιλιάδες ευρώ (€2000) ή και τις δυο (2) αυτές ποινές.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network