MC MEDIA NETWORK

August 9, 2022 Tuesday 01:08:57

Εγγραφή στο
Newsletter


Ρουσουνίδης στη CT: Ικανοποίηση για τις αφίξεις τουριστών, τα δύσκολα είναι μπροστά μας


Τα ξενοδοχεία της Πάφου έχουν τη μεγαλύτερη πληρότητα μέχρι τώρα, που φθάνει το 80%, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, που κυμαίνονται από 60 μέχρι 70%. Ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, υποστηρίζει ότι υπό τις περιστάσεις οι επιδόσεις του τουρισμού το 2022 θα είναι ικανοποιητικές, αλλά προειδοποιεί ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πιο δύσκολη. Ο κ. Ρουσουνίδης ότι  οι απώλειες από τη Ρωσία και Ουκρανία, που αγγίζουν το 25% του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, θα πρέπει να αναμένεται ότι θα διαρκέσουν για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Πώς κινείται η τουριστική αγορά; Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ιουνίου και Ιουλίου;

Yπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες, θα έλεγα ότι ο τουρισμός κινείται ικανοποιητικά. Βεβαίως το δυσαναπλήρωτο κενό που προκαλεί η απώλεια της αγοράς από Ρωσία και Ουκρανία, είναι ακόμη μια πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο φέτος αλλά και τις επόμενες σεζόν. Από εκεί και πέρα ο πρώτος στόχος που είχαμε θέσει για φέτος, να κάνουμε τη χρονιά τουλάχιστον καλύτερη από την περσινή, φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Βλέπετε να πηγαίνει σε βάθος χρόνου το πλήγμα για τον κυπριακό τουρισμό από τις απώλειες των Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών;

Θεωρώ πως ναι, δεδομένου του μεγάλου αντίκτυπου που έχει στη χώρα μας η ρωσική αγορά, η οποία μαζί με την ουκρανική, αποτελούσε το 25% του συνόλου. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, πολύ μεγαλύτερο από άλλες χώρες. Για να αντιληφθείτε τα μεγέθη, στην Ελλάδα το ποσοστό της ρωσικής αγοράς είναι κοντά στο 3%, άρα το κτύπημα για εμάς είναι πολύ μεγάλο. Σίγουρα για φέτος οι αγορές αυτές είναι χαμένες και θα έλεγα ότι και για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα δυσκολευτούμε να φέρουμε επισκέπτες από τις χώρες αυτές στους αριθμούς που βλέπαμε στο παρελθόν. Γι’ αυτό έχουμε στοχεύσει σε άλλες μεγάλες αγορές, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ίσως να ήταν δευτερεύουσας σημασίας, όπως Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Φινλανδία και Σουηδία. Για να είμαστε όμως σωστοί, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για να είμαστε σε θέση να φέρνουμε κόσμο από αυτές τις χώρες, είναι κάτι που οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία 2-3 χρόνια, στη βάση και του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για σταδιακή απεξάρτηση από τις δύο παραδοσιακές αγορές και την προσέλκυση επισκεπτών από άλλες χώρες. Καταφέραμε να έχουμε αεροπορική συνδεσιμότητα με τις χώρες που προανέφερα, κάτι που είναι απαραίτητο για να αποδώσουν οι προσπάθειές μας. Χωρίς αεροπορική σύνδεση δεν θα είχε νόημα η όποια προσπάθεια. Είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς που έγινε από το υφυπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Μεταφορών και από όλους εμάς τους φορείς του τουρισμού. Εάν δεν γινόταν αυτή η προσπάθεια, δεν θα ήμασταν τώρα σε θέση να μιλούμε για τουρίστες από αυτές τις αγορές. Αρα, υπάρχει η μαγιά και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κενού.

Ποια εικόνα επικρατεί σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο;

Προβλέψεις συγκεκριμένες δεν κάνουμε επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα, λόγω των αναστατώσεων στα αεροδρόμια, το οποίο δεν επηρέασε την Κύπρο σε μεγάλο βαθμό, όμως βλέπουμε το ρυθμό των κρατήσεων να μειώνεται λίγο, αυτό μας προβληματίζει. Φαίνεται ότι αρκετός κόσμος κάνει δεύτερες σκέψεις για να ταξιδέψει. Και φαίνεται ότι θα έχει κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Είναι κάτι που αποδίδεται στον κορωνοϊό;

Όχι, είναι κυρίως από την έλλειψη εργατικού δυναμικού που μαστίζει την βιομηχανία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Φαίνεται ότι σε πολλές χώρες η πανδημία πέρασε σε δεύτερη μοίρα και δεν αποτελεί τροχοπέδη για ταξίδια. Όμως είναι αλήθεια ότι η ταλαιπωρία στα αεροδρόμια, έχει τη δική της σημασία, ελπίζουμε ότι σύντομα θα επανέλθει η ομαλότητα. Είμαστε ικανοποιημένοι με τους αριθμούς και την προοπτική του Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Σε επίπεδο επαρχιών ποια πλήττεται περισσότερο;

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, Λεμεσού και Λάρνακα, οι κρατήσεις κινούνται μεταξύ 60-70%. Φαίνεται ότι η Πάφος είναι κοντά στο 80%. Οι πληρότητες αυτές είναι αυτές είναι με βάση τις κρατήσεις που έχουμε μέχρι τώρα και ελπίζουμε ότι θα αυξηθούν και άλλο. Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντική κίνηση υπάρχει και στα ορεινά, όπου έγιναν αρκετές επενδύσεις. Με τη στήριξη και του υφυπουργείο Τουρισμού, έγιναν πολλά πράγματα και τα ορεινά αποτελούν μια αξιόλογη πρόταση για πολλούς τουρίστες.

Ο εσωτερικός τουρισμός κινείται ικανοποιητικά;

Ο εσωτερικός τουρισμός αποτελούσε πάντοτε ένα μικρό ποσοστό του τουρισμού της Κύπρου, που δεν ξεπερνούσε το 6-7% όμως είναι ένα κομμάτι που αξίζει της προσοχής μας, οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτό και καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμισή του. Τα τελευταία δύο χρόνια, με τα σχέδια εγχώριου τουρισμού, είχαμε σχεδόν 750 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, αυτό σημαίνει περίπου ότι ένας στους δύο συμπατριώτες μας αξιοποίησαν το Σχέδιο. Φαίνεται ότι πλέον στο κάδρο των διακοπών των Κυπρίων, βρίσκεται και η Κύπρος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Μιλούσαμε προηγουμένως για την ρωσική τουριστική αγορά. Η βρετανική αγορά πώς κινείται;

Η βρετανική αγορά φαίνεται ότι κινείται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, τουλάχιστον για φέτος, ελπίζουμε ότι θα παραμείνει εκεί, είναι διαχρονικά η μεγαλύτερη αγορά για εμάς, και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, υπάρχουν εξαιρετικά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει ισχυρή παροικία, Κυπρίων στην Αγγλία, όλα αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες. Είναι μια αγορά η οποία προσδίδει μια άλλη δυναμική στην τουριστική βιομηχανία και τη διατηρεί σε ικανοποιητικές επιδόσεις.

Βλέπετε κάποια αποτελέσματα των προσπαθειών για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

To θέμα αυτό το συζητούμε εδώ και χρόνια. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος γιατί εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει και υλοποιείται το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού, με ορίζοντα το 2030, το οποίο στοχεύει ακριβώς και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια που χρειάζεται βάθος χρόνου, δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε κάτι που μπορεί να γίνει σε έξι μήνες. Χρειάζεται χρόνο και στοχοπροσήλωση, θέλει και την ανάλογη επένδυση σε χρήμα, υποδομές κλπ. Με ευχαρίστηση βλέπουμε όλα αυτά να γίνονται. Από παραδείγματα άλλων χωρών που έκαναν παρόμοια βήματα, τους πήρε τουλάχιστον μια πενταετία μέχρι οι προσπάθειες αυτές να αρχίσουν να αποδίδουν. Με τα τουριστικά χωριά και τις πτήσεις που είχαν δρομολογηθεί, πέρσι φαινόταν ότι θα ήταν μια σημαντική αρχή, δυστυχώς όμως συνέπεσε με την εμφάνιση της παραλλαγής όμικρον του κορωνοϊού, που μας πήρε πολύ πίσω, με τις μαζικές ακυρώσεις. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία για τα καλύτερα. Ελπίζουμε ότι φέτος θα υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον, ώστε σε βάθος τριετίας και πενταετίας να έχουμε ακόμη πιο καλά αποτελέσματα. Επιμένω όμως, χωρίς επενδύσεις, δεν μπορείς να προχωρήσεις.

Η τουριστική βιομηχανία, όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι, πλήττονται από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Σε ποιους τομείς εντοπίζεται το πρόβλημα;

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι τροχοπέδη για αρκετές επιχειρήσεις αλλά και για το σύνολο της βιομηχανίας. Δυστυχώς ήταν κάτι που παρατηρήθηκε και το 2019 αλλά σε νηπιακά στάδια. Εξάλλου το 2019 ήταν μια χρονιά ρεκόρ με πρωτοφανή εισροή τουρισμού. Τότε φάνηκε ότι η κατάσταση ήταν οριακό, το προσωπικό έδειχνε να αδυνατεί να αντεπεξέλθει. Στη συνέχεια, όμως, ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού και ανέτρεψε τα πάντα. Και λόγω covid, πολλοί ξένοι εργαζόμενοι, κοντά στις 6-7 χιλιάδες, από την ΕΕ και τρίτες χώρες, πήγαν πίσω στην πατρίδα τους και δεν επέστρεψαν ποτέ. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό, που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Από εκεί και πέρα, η αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία, υποχρέωσε πολλούς να στραφούν και προς άλλες βιομηχανίες, πιο «σίγουρες» δουλειές και πιο εύκολες. Είναι γνωστό ότι η εργασία στην τουριστική βιομηχανία δεν είναι εύκολη, προϋποθέτει θυσίες, σαββατοκύριακα, βάρδιες μακριά από την οικογένεια κλπ. Αυτό ενέτεινε το πρόβλημα, όμως το φαινόμενο δεν είναι κυπριακό. Πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Προσφάτως παρευρέθηκα στη γενική συνέλευση του πανευρωπαϊκού οργανισμού ξενοδόχων και εστιατορίων στην Πράγα, όπου μας παρουσίασαν σχετική μελέτη,  στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και μάλιστα αναμένεται ότι θα συνεχιστεί την επόμενη πενταετία. Αρα, πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την τεράστια πρόκληση μαζί με πολλές άλλες.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση;

Πρέπει να βρούμε τρόπο στελέχωσης των μονάδων μας από έμπειρο ξένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, να δοθούν οι απαραίτητες άδειες, διότι εάν δεν γίνει αυτό, εκτός από τις επιχειρήσεις, θα πληγούν και τα δημόσια οικονομικά αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, υπάρχει κίνδυνος να αποστραφούν τη δουλειά τους και να κοιτάξουν προς άλλες επαγγελματικές κατευθύνσεις. Κάποιες μονάδες έχουν μείνει κλειστές, ορισμένα ξενοδοχεία δεν προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι ολιστικό άρα, ολιστική θα πρέπει να είναι και η λύση του. Πρέπει να σας πω ότι προβλέπω ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι πιο δύσκολος. Του χρόνου θα έχουμε αυξημένο πληθωρισμό, αυξημένο κόστος ενέργειας, θα είναι αυξημένα τα ναύλα, δεν θα υπάρχει το μαξιλαράκι που είχε ο κόσμος που δεν ξόδεψε, λόγω της πανδημίας, και επιπλέον, θα έχουμε και το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά θεωρώ ότι το 2023 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά της τριετίας. Είναι ένα εκρηκτικό κράμα στην τουριστική βιομηχανία που θα πρέπει να διαχειριστούμε από τώρα και να θέσουμε τις βάσεις για συνέχιση της σταδιακής ανάκαμψης της βιομηχανίας, που είναι τεράστιας σημασίας για την πατρίδα μας.

Τα ξενοδοχεία της Πάφου έχουν τη μεγαλύτερη πληρότητα μέχρι τώρα, που φθάνει το 80%, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, που κυμαίνονται από 60 μέχρι 70%. Ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, υποστηρίζει ότι υπό τις περιστάσεις οι επιδόσεις του τουρισμού το 2022 θα είναι ικανοποιητικές, αλλά προειδοποιεί ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πιο δύσκολη. Ο κ. Ρουσουνίδης ότι  οι απώλειες από τη Ρωσία και Ουκρανία, που αγγίζουν το 25% του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, θα πρέπει να αναμένεται ότι θα διαρκέσουν για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου.

Πώς κινείται η τουριστική αγορά; Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ιουνίου και Ιουλίου;

Yπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες, θα έλεγα ότι ο τουρισμός κινείται ικανοποιητικά. Βεβαίως το δυσαναπλήρωτο κενό που προκαλεί η απώλεια της αγοράς από Ρωσία και Ουκρανία, είναι ακόμη μια πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο φέτος αλλά και τις επόμενες σεζόν. Από εκεί και πέρα ο πρώτος στόχος που είχαμε θέσει για φέτος, να κάνουμε τη χρονιά τουλάχιστον καλύτερη από την περσινή, φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Βλέπετε να πηγαίνει σε βάθος χρόνου το πλήγμα για τον κυπριακό τουρισμό από τις απώλειες των Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών;

Θεωρώ πως ναι, δεδομένου του μεγάλου αντίκτυπου που έχει στη χώρα μας η ρωσική αγορά, η οποία μαζί με την ουκρανική, αποτελούσε το 25% του συνόλου. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, πολύ μεγαλύτερο από άλλες χώρες. Για να αντιληφθείτε τα μεγέθη, στην Ελλάδα το ποσοστό της ρωσικής αγοράς είναι κοντά στο 3%, άρα το κτύπημα για εμάς είναι πολύ μεγάλο. Σίγουρα για φέτος οι αγορές αυτές είναι χαμένες και θα έλεγα ότι και για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα δυσκολευτούμε να φέρουμε επισκέπτες από τις χώρες αυτές στους αριθμούς που βλέπαμε στο παρελθόν. Γι’ αυτό έχουμε στοχεύσει σε άλλες μεγάλες αγορές, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ίσως να ήταν δευτερεύουσας σημασίας, όπως Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Φινλανδία και Σουηδία. Για να είμαστε όμως σωστοί, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για να είμαστε σε θέση να φέρνουμε κόσμο από αυτές τις χώρες, είναι κάτι που οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία 2-3 χρόνια, στη βάση και του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για σταδιακή απεξάρτηση από τις δύο παραδοσιακές αγορές και την προσέλκυση επισκεπτών από άλλες χώρες. Καταφέραμε να έχουμε αεροπορική συνδεσιμότητα με τις χώρες που προανέφερα, κάτι που είναι απαραίτητο για να αποδώσουν οι προσπάθειές μας. Χωρίς αεροπορική σύνδεση δεν θα είχε νόημα η όποια προσπάθεια. Είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς που έγινε από το υφυπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Μεταφορών και από όλους εμάς τους φορείς του τουρισμού. Εάν δεν γινόταν αυτή η προσπάθεια, δεν θα ήμασταν τώρα σε θέση να μιλούμε για τουρίστες από αυτές τις αγορές. Αρα, υπάρχει η μαγιά και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κενού.

Ποια εικόνα επικρατεί σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο;

Προβλέψεις συγκεκριμένες δεν κάνουμε επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα, λόγω των αναστατώσεων στα αεροδρόμια, το οποίο δεν επηρέασε την Κύπρο σε μεγάλο βαθμό, όμως βλέπουμε το ρυθμό των κρατήσεων να μειώνεται λίγο, αυτό μας προβληματίζει. Φαίνεται ότι αρκετός κόσμος κάνει δεύτερες σκέψεις για να ταξιδέψει. Και φαίνεται ότι θα έχει κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Είναι κάτι που αποδίδεται στον κορωνοϊό;

Όχι, είναι κυρίως από την έλλειψη εργατικού δυναμικού που μαστίζει την βιομηχανία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Φαίνεται ότι σε πολλές χώρες η πανδημία πέρασε σε δεύτερη μοίρα και δεν αποτελεί τροχοπέδη για ταξίδια. Όμως είναι αλήθεια ότι η ταλαιπωρία στα αεροδρόμια, έχει τη δική της σημασία, ελπίζουμε ότι σύντομα θα επανέλθει η ομαλότητα. Είμαστε ικανοποιημένοι με τους αριθμούς και την προοπτική του Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Σε επίπεδο επαρχιών ποια πλήττεται περισσότερο;

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, Λεμεσού και Λάρνακα, οι κρατήσεις κινούνται μεταξύ 60-70%. Φαίνεται ότι η Πάφος είναι κοντά στο 80%. Οι πληρότητες αυτές είναι αυτές είναι με βάση τις κρατήσεις που έχουμε μέχρι τώρα και ελπίζουμε ότι θα αυξηθούν και άλλο. Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντική κίνηση υπάρχει και στα ορεινά, όπου έγιναν αρκετές επενδύσεις. Με τη στήριξη και του υφυπουργείο Τουρισμού, έγιναν πολλά πράγματα και τα ορεινά αποτελούν μια αξιόλογη πρόταση για πολλούς τουρίστες.

Ο εσωτερικός τουρισμός κινείται ικανοποιητικά;

Ο εσωτερικός τουρισμός αποτελούσε πάντοτε ένα μικρό ποσοστό του τουρισμού της Κύπρου, που δεν ξεπερνούσε το 6-7% όμως είναι ένα κομμάτι που αξίζει της προσοχής μας, οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτό και καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμισή του. Τα τελευταία δύο χρόνια, με τα σχέδια εγχώριου τουρισμού, είχαμε σχεδόν 750 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, αυτό σημαίνει περίπου ότι ένας στους δύο συμπατριώτες μας αξιοποίησαν το Σχέδιο. Φαίνεται ότι πλέον στο κάδρο των διακοπών των Κυπρίων, βρίσκεται και η Κύπρος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Μιλούσαμε προηγουμένως για την ρωσική τουριστική αγορά. Η βρετανική αγορά πώς κινείται;

Η βρετανική αγορά φαίνεται ότι κινείται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, τουλάχιστον για φέτος, ελπίζουμε ότι θα παραμείνει εκεί, είναι διαχρονικά η μεγαλύτερη αγορά για εμάς, και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, υπάρχουν εξαιρετικά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει ισχυρή παροικία, Κυπρίων στην Αγγλία, όλα αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες. Είναι μια αγορά η οποία προσδίδει μια άλλη δυναμική στην τουριστική βιομηχανία και τη διατηρεί σε ικανοποιητικές επιδόσεις.

Βλέπετε κάποια αποτελέσματα των προσπαθειών για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

To θέμα αυτό το συζητούμε εδώ και χρόνια. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος γιατί εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει και υλοποιείται το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού, με ορίζοντα το 2030, το οποίο στοχεύει ακριβώς και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια που χρειάζεται βάθος χρόνου, δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε κάτι που μπορεί να γίνει σε έξι μήνες. Χρειάζεται χρόνο και στοχοπροσήλωση, θέλει και την ανάλογη επένδυση σε χρήμα, υποδομές κλπ. Με ευχαρίστηση βλέπουμε όλα αυτά να γίνονται. Από παραδείγματα άλλων χωρών που έκαναν παρόμοια βήματα, τους πήρε τουλάχιστον μια πενταετία μέχρι οι προσπάθειες αυτές να αρχίσουν να αποδίδουν. Με τα τουριστικά χωριά και τις πτήσεις που είχαν δρομολογηθεί, πέρσι φαινόταν ότι θα ήταν μια σημαντική αρχή, δυστυχώς όμως συνέπεσε με την εμφάνιση της παραλλαγής όμικρον του κορωνοϊού, που μας πήρε πολύ πίσω, με τις μαζικές ακυρώσεις. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία για τα καλύτερα. Ελπίζουμε ότι φέτος θα υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον, ώστε σε βάθος τριετίας και πενταετίας να έχουμε ακόμη πιο καλά αποτελέσματα. Επιμένω όμως, χωρίς επενδύσεις, δεν μπορείς να προχωρήσεις.

Η τουριστική βιομηχανία, όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι, πλήττονται από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Σε ποιους τομείς εντοπίζεται το πρόβλημα;

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι τροχοπέδη για αρκετές επιχειρήσεις αλλά και για το σύνολο της βιομηχανίας. Δυστυχώς ήταν κάτι που παρατηρήθηκε και το 2019 αλλά σε νηπιακά στάδια. Εξάλλου το 2019 ήταν μια χρονιά ρεκόρ με πρωτοφανή εισροή τουρισμού. Τότε φάνηκε ότι η κατάσταση ήταν οριακό, το προσωπικό έδειχνε να αδυνατεί να αντεπεξέλθει. Στη συνέχεια, όμως, ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού και ανέτρεψε τα πάντα. Και λόγω covid, πολλοί ξένοι εργαζόμενοι, κοντά στις 6-7 χιλιάδες, από την ΕΕ και τρίτες χώρες, πήγαν πίσω στην πατρίδα τους και δεν επέστρεψαν ποτέ. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό, που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Από εκεί και πέρα, η αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία, υποχρέωσε πολλούς να στραφούν και προς άλλες βιομηχανίες, πιο «σίγουρες» δουλειές και πιο εύκολες. Είναι γνωστό ότι η εργασία στην τουριστική βιομηχανία δεν είναι εύκολη, προϋποθέτει θυσίες, σαββατοκύριακα, βάρδιες μακριά από την οικογένεια κλπ. Αυτό ενέτεινε το πρόβλημα, όμως το φαινόμενο δεν είναι κυπριακό. Πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Προσφάτως παρευρέθηκα στη γενική συνέλευση του πανευρωπαϊκού οργανισμού ξενοδόχων και εστιατορίων στην Πράγα, όπου μας παρουσίασαν σχετική μελέτη,  στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και μάλιστα αναμένεται ότι θα συνεχιστεί την επόμενη πενταετία. Αρα, πρέπει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την τεράστια πρόκληση μαζί με πολλές άλλες.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση;

Πρέπει να βρούμε τρόπο στελέχωσης των μονάδων μας από έμπειρο ξένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, να δοθούν οι απαραίτητες άδειες, διότι εάν δεν γίνει αυτό, εκτός από τις επιχειρήσεις, θα πληγούν και τα δημόσια οικονομικά αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, υπάρχει κίνδυνος να αποστραφούν τη δουλειά τους και να κοιτάξουν προς άλλες επαγγελματικές κατευθύνσεις. Κάποιες μονάδες έχουν μείνει κλειστές, ορισμένα ξενοδοχεία δεν προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι ολιστικό άρα, ολιστική θα πρέπει να είναι και η λύση του. Πρέπει να σας πω ότι προβλέπω ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι πιο δύσκολος. Του χρόνου θα έχουμε αυξημένο πληθωρισμό, αυξημένο κόστος ενέργειας, θα είναι αυξημένα τα ναύλα, δεν θα υπάρχει το μαξιλαράκι που είχε ο κόσμος που δεν ξόδεψε, λόγω της πανδημίας, και επιπλέον, θα έχουμε και το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά θεωρώ ότι το 2023 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά της τριετίας. Είναι ένα εκρηκτικό κράμα στην τουριστική βιομηχανία που θα πρέπει να διαχειριστούμε από τώρα και να θέσουμε τις βάσεις για συνέχιση της σταδιακής ανάκαμψης της βιομηχανίας, που είναι τεράστιας σημασίας για την πατρίδα μας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

«Το ΑΚΕΛ έχει ξεπεράσει τον εαυτό του». Η απάντηση Πελεκάνου για παρακολουθήσεις

«Είναι απαράδεκτο να διασυνδέεται η χώρα μας ή να αποδίδεται στην Κυβέρνηση οποιαδήποτε ευθύνη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος #cyprustimes

Νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας. Σύλληψη 23χρονου στην Λεμεσό

Οι εξετάσεις συνεχίζονται από τον Κλάδο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

MC MEDIA NETWORK

Γκολ του Σαρ αλά… Μπέκαμ, πίσω από τη σέντρα (vid)

Ένα από τα γκολ της σεζόν σημείωσε ο Ισμαΐλα Σαρ στην αναμέτρηση της Γουότφορντ με τη Γουέστ Μπρομ, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στην αρχή...

Jennifer Aniston: Αποκάλυψε το μεγαλύτερο beauty λάθος της

Και δεν πρόκειται να ξανακάνει! Η Jennifer Aniston καταφέρνει εδώ και χρόνια να διατηρεί στο πρόσωπό της, την νεανική όψη και την φρεσκάδα. Πως τα καταφέρνει; Κάνοντας...

Ο Κιελίνι σταμάτησε αντεπίθεση σαν… μπλοκέρ στο βόλεϊ! (video)

Ο Κιελίνι σταμάτησε αντεπίθεση σαν… μπλοκέρ στο βόλεϊ! (video)

Baby Boom: Γεννητούρια στη showbiz! Η πρώτη φωτογραφία με το νεογέννητο μωράκι στο μαιευτήριο

Πλέει σε πελάγη ευτυχίας! Η δημοφιλής Ελληνίδα ραδιοφωνική παραγωγός, Μαντώ Γαστεράτου και ο σύζυγος της, Νίκος Ισηγόνης έγιναν για δεύτερη φορά γονείς, ενός υγιέστατου κοριτσιού. Το ευχάριστο γεγονός...

MC MEDIA NETWORK

Γκολ του Σαρ αλά… Μπέκαμ, πίσω από τη σέντρα (vid)

Ένα από τα γκολ της σεζόν σημείωσε ο Ισμαΐλα Σαρ στην αναμέτρηση της Γουότφορντ με τη Γουέστ Μπρομ, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στην αρχή...

Jennifer Aniston: Αποκάλυψε το μεγαλύτερο beauty λάθος της

Και δεν πρόκειται να ξανακάνει! Η Jennifer Aniston καταφέρνει εδώ και χρόνια να διατηρεί στο πρόσωπό της, την νεανική όψη και την φρεσκάδα. Πως τα καταφέρνει; Κάνοντας...

Ο Κιελίνι σταμάτησε αντεπίθεση σαν… μπλοκέρ στο βόλεϊ! (video)

Ο Κιελίνι σταμάτησε αντεπίθεση σαν… μπλοκέρ στο βόλεϊ! (video)

Baby Boom: Γεννητούρια στη showbiz! Η πρώτη φωτογραφία με το νεογέννητο μωράκι στο μαιευτήριο

Πλέει σε πελάγη ευτυχίας! Η δημοφιλής Ελληνίδα ραδιοφωνική παραγωγός, Μαντώ Γαστεράτου και ο σύζυγος της, Νίκος Ισηγόνης έγιναν για δεύτερη φορά γονείς, ενός υγιέστατου κοριτσιού. Το ευχάριστο γεγονός...

Lifestyle

Γκολ του Σαρ αλά… Μπέκαμ, πίσω από τη σέντρα (vid)

Ένα από τα γκολ της σεζόν σημείωσε ο Ισμαΐλα Σαρ στην αναμέτρηση της Γουότφορντ με τη Γουέστ Μπρομ, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στην αρχή...

Lifestyle

Ο Ολυμπιακός του Κωστή επικράτησε της Ομόνοιας Αραδίππου

Ο Ολυμπιακός Πειραιώς ενημερώνει για το φιλικό παιχνίδι του Ολυμπιακού Β΄ με την Ομόνοια Αραδίππου: Δεύτερο φιλικό για τον Ολυμπιακό Β’ στο Καρπενήσι στο πλαίσιο...

ΕΝΙΣΧΥΣΗ με Marco Ehmann

Ενίσχυση για την ΕΝΠ με τον Marco Ehmann. Πρόκειται για 22χρονο αμυντικό, ο οποίος πέρασε παλαιότερα από τις μικρές ομάδες της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Σε συζητήσεις με...

Ο Κιελίνι σταμάτησε αντεπίθεση σαν… μπλοκέρ στο βόλεϊ! (video)

Ο Κιελίνι σταμάτησε αντεπίθεση σαν… μπλοκέρ στο βόλεϊ! (video)

Πίσω από το DEAL για Μπεζούς (pics)

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η μεταγραφή του Ρόμαν Μπεζούς στην Ομόνοια. Πίσω από αυτή τη σπουδαία μεταγραφή… κρύβεται το δίδυμο Μιχάλης Κολιοφάς και Πέτρος Θεοδώρου. ΜΠΕΖΟΥΣ: «Έγιναν...

Advertorials