MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ρώσος Πρέσβης: Η Μόσχα στηρίζει άμεση επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών (video)

Advertisement

Sponsored by exness

Την άμεση επιστροφή των εμπλεκομένων μερών στο τραπέζι των συνομιλιών υποστηρίζει η Μόσχα, ζητώντας παράλληλα να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή εποικοδομητική και δημιουργική προσέγγιση για την κατάληξη σε έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό στο Κυπριακό.

Advertisement

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία Στανισλάβ Βιλιόροβιτς Οσάτσι λέει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη στήριξη της Μόσχας στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη.

Επαναλαμβάνει παράλληλα την ετοιμότητα της Ρωσίας να εμπλακεί πιο ενεργά στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, μαζί με τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτηρίζει αναχρονισμό το σύστημα εγγυήσεων, ενώ λέει ότι η παρουσία ξένων στρατευμάτων δεν θεωρείται ως στοιχείο υποστήριξης της σταθερότητας.

Ο κ. Οσάτσι λέει ακόμη ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί «χωρίς αλλαγές», ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει το σταθεροποιητικό της ρόλο.

Όσον αφορά τις τουρκικές εξαγγελίες για γεωτρήσεις, ο Ρώσος Πρέσβης προτρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος εξάλλου στην αντίδραση της Ρωσικής Πρεσβείας στη συνέντευξη του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου,  ο κ. Οσάτσι λέει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.

Ο Ρώσος Πρέσβης αναφέρεται τέλος και στις εξελίξεις στη Συρία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα συμφωνηθέντα για το Ιντλίμπ, καλώντας παράλληλα κάποιες χώρες του διεθνή παράγοντα να μην προκαλούν εμπόδια στην εν εξελίξει διαδικασία.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Πρέσβη της Ρωσίας στο ΚΥΠΕ:

ΕΡ. Ποιο ήταν το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη;

ΑΠ. Όπως είναι γνωστό, στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών είχε τεθεί ειδικά το θέμα της διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Ο Υπουργός μου επιβεβαίωσε τη στήριξη των προσπαθειών που σκοπεύουν στην επανένωση της νήσου, τη σταθερή θέση υπέρ μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να προβλέπει στην ίδρυση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και αδιαίρετη (αδιάσπαστη) κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή νομιμότητα.

ΕΡ. Πώς αξιολογείτε την τρέχουσα συγκυρία για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό;

ΑΠ. Νομίζω πως το κύριο για τις πλευρές στο παρόν κρίσιμα σημαντικό για το κυπριακό πρόβλημα στάδιο είναι ότι θα πρέπει να επιδειχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εποικοδομητική και δημιουργική προσέγγιση, η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών και με βάση την επίτευξη των βασικών συμφωνηθέντων θέσεων και αρχών για μια διευθέτηση, να οδηγηθούν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό.

Η Μόσχα υποστηρίζει αποκλειστικά και μόνο μια λύση, η οποία θα είναι αποδεκτή χωρίς καμιά πίεση από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι με την ύπαρξη καλής πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας, οι δυσκολίες στην πορεία για μια από καιρό αναμενόμενη επανένωση της Κύπρου, μπορούν να ξεπεραστούν.

Στο εγγύς μέλλον η προσωρινή ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τα αποτελέσματα των επαφών της. Ελπίζουμε ότι οι πλευρές κατάφεραν να την πείσουν για τη σοβαρότητα των προθέσεων τους για συνέχιση του διαλόγου.

ΕΡ. Υπάρχει περιθώριο, αλλά και διάθεση από πλευράς της Ρωσίας για συμμετοχή των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια πιθανή μελλοντική διάσκεψη για την Κύπρο, ιδιαίτερα σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις;

ΑΠ. Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κύπρου για μια πιο ενεργό εμπλοκή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Η Ρωσία εκφράζει την ετοιμότητά της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί τη μοναδική αυτή τη στιγμή διεθνώς αποδεκτή νόμιμη δομή, υπεύθυνη για την τήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Δυστυχώς δεν παρατηρείται ομοφωνία στο θέμα αυτό μεταξύ αυτών που μετέχουν στη διαδικασία των συνομιλιών.

Η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι το σύστημα των εξωτερικών εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό. Η παρουσία ξένων στρατευμάτων επίσης δεν θεωρείται ως στοιχείο υποστήριξης της σταθερότητας.

ΕΡ. Ποια θα είναι η θέση της Μόσχας τον ερχόμενο Ιανουάριο, όταν θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ;

ΑΠ. Όσον αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαίτερα, όπως επιβεβαίωσε και ο Σεργέι Λαβρόφ στον Πρόεδρο σας στη Νέα Υόρκη, ότι η αποστολή ασκεί αποτελεσματικά την ειρηνευτική δραστηριότητα της στην Κύπρο. Η Ρωσία με συνέπεια εμμένει στη διατήρηση της αποστολής της ΟΥΝΙΦΙΚΥΠ  χωρίς αλλαγές. Θεωρούμε ότι οι «κυανόκρανοι» του ΟΗΕ πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο τους και στη συνέχεια.

ΕΡ. Πρόσφατα η Πρεσβεία εξέδωσε μια ανακοίνωση με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στον «Φιλελεύθερο». Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση και πώς είναι αυτή τη στιγμή οι σχέσεις σας με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ;

ΑΠ. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε το θέμα ως λήξαν. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο στο διμερή διάλογό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω σχέσεων με οποιαδήποτε τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

ΕΡ. Πώς εκλαμβάνονται οι τουρκικές εξαγγελίες για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Μόσχας;

ΑΠ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά προγράμματα διαφόρων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι γεωτρήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται από οποιοδήποτε κράτος εντός της δικής του Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στη βάση των προνοιών του Διεθνούς Δικαίου.

Τα αναφερθέντα πιο πάνω αφορούν πλήρως και την Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα κράτος αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα και ως εκ τούτου, με βάση τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου είναι κάτοχος κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της δικής της ΑΟΖ.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να περιπλέξουν τις ήδη υφιστάμενες αντιθέσεις. Είμαστε υπέρ της τήρησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της εξεύρεσης αποκλειστικά ειρηνικών μέσων για την επίλυση διαφορών.

ΕΡ. Η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Συριακό, όπως διαφάνηκε πρόσφατα και από τις διεργασίες για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ. Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε εγγύτερα στην ειρήνευση;

ΑΠ. Οι βασικοί στόχοι στη Συρία είναι η εξόντωση των διεθνών τρομοκρατών στο έδαφος της, η διατήρηση της κυριαρχία και της εδαφικής ακεραιότητας αυτού του κράτους, η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια ειρηνική διευθέτηση, καθώς και η επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για την επίτευξη των στόχων αυτών θεωρείται αναγκαία η στενή συνεργασία ολόκληρης της Διεθνούς Κοινότητας. Η χώρα μας διαδραματίζει και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει και στη συνέχεια να διαδραματίζει τον πιο εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες.

Με την άμεση συμμετοχή μας έγινε κατορθωτό να αποφευχθεί η διάσπαση του κράτους και η μετατροπή του σε ένα εκκολαπτήριο της διεθνούς τρομοκρατίας. Η Ρωσία από τη στιγμή της εμφάνισης της κρίσης συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς πρωτοβουλίες για την εξεύρεση τρόπων διευθέτησης της κατάστασης στη Συρία. Με αυτό το στόχο, όπως είναι γνωστό, έχει προωθηθεί  η λεγόμενη διαδικασία της Αστάνα με την εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία χωρών της περιοχής.

Σε συνεργασία και κοινές ενέργειες με το Ιράν και την Τουρκία, στο Σότσι καταφέραμε να πείσουμε τις αντιμαχόμενες συριακές πλευρές να φτάσουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες, αναφορικά με μια ειρηνική πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος.

Η δημιουργία αποστρατικοποιημένης  ζώνης με συγκεκριμένα σύνορα στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ αποτελεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί ειρηνική επίλυση της δημιουργηθείσας κατάστασης γύρω από την Ιντλίμπ και εντός αυτής. Η επιτυχής υλοποίηση αυτών των συμφωνηθέντων, βέβαια, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Το κύριο είναι κάποιες δυνάμεις που επιδεικνύουν ενεργητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή να μην προκαλούν εμπόδια στη διαδικασία αυτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network