MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ρόλο διαμεσολαβητή διαδραμάτισε η Επ. Παιδείας μεταξύ ΥΠΠ και ΠΟΕΔ

Advertisement

Sponsored by exness

Ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της ΠΟΕΔ διαδραμάτισε κατά τη σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής

Advertisement

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής ανέφερε ότι θα υπάρξει άμεση συνάντηση με την ΠΟΕΔ και ότι ευελπιστεί στην επίλυση των προβλημάτων.“Δεν θέλω να πω πολλά διότι μέσα από τη συζήτηση όλοι καλέσαμε την Οργάνωση των Δασκάλων να αφουγκραστεί το αίτημα της κοινωνίας που ήταν καθολικό – αίτημα από όλα τα κόμματα, τους γονείς, το Υπουργείο Παιδείας – για να αναστείλει τα μέτρα και να προσέλθει σε ένα διάλογο με το Υπουργείο, ούτως ώστε ένα προς ένα τα ζητήματα που θέλουν να θέσουν να τα συζητήσουμε διεξοδικά”, είπε.

Ανέφερε πως “θα καλέσω άμεσα την ΠΟΕΔ σε συνάντηση στο γραφείο μου, ούτως ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος επί όλων των θεμάτων. Εκεί μπορούμε”, σημείωσε, “να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα”.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι “μέσα από το διάλογο, μέσα από τη συναίνεση, την αντιπαράθεση επιχειρημάτων, μπορούμε να βρούμε και τις λύσεις και τις διεξόδους θα έλεγα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο δομών που διαθέτει το Υπουργείο”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής ανέφερε ότι το Υπουργείο του θέλει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή των νέων πολιτικών του που έχουν ως βασικό σκοπό την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και τη βελτίωση αυτού που προσφέρουμε στα παιδιά μας.

“Θέλαμε εμείς να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πορεία της μεταρρύθμισης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και ζητήσαμε την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας στο κατά πόσο η ΠΟΕΔ θα μπορούσε με τον τρόπο που έχει παρέμβει να αναστείλει την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων. Η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη ότι οι εκπαιδευτικές πολιτικές που καθορίζει το Υπουργείο μέσα από τις εγκυκλίους του θα πρέπει να εφαρμόζονται από τους εκπαιδευτικούς και ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί που δεν τις εφαρμόζουν πράττουν πειθαρχικό αδίκημα. Είναι ξεκάθαρο αυτό το ζήτημα και δεν θα ήθελα να προτάξω τη νομική πτυχή αυτού του ζητήματος εφόσον αυτή τη στιγμή προχωρούμε σε ένα διάλογο με την ΠΟΕΔ”, πρόσθεσε.

Είμαι βέβαιος, συνέχισε, ότι αν υπάρξει καλή διάθεση – κι είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει – μπορούμε τα θέματα να τα λύσουμε με διάλογο κι όχι με νομικίστικες προσεγγίσεις.Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Απόστολος Αποστολίδης ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία τιμήθηκε ο πολιτισμός του διαλόγου και είπε ότι κρατούμε το γεγονός ότι έγινε αποδεκτό από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας ότι θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που μας έφεραν στην κρίση της δημοτικής εκπαίδευσης και το καθένα από τα ζητήματα στο πλαίσιο που αυτό αντιστοιχεί.

Η ΠΟΕΔ είναι έτοιμη, σημείωσε, να δώσει τις θέσεις της για έκαστο των ζητημάτων στο διάλογο όταν ο Υπουργός ορίσει τη συνάντηση και το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου.Λάβαμε την έκκληση των βουλευτών, του Υπουργείου Παιδείας και των άλλων παρισταμένων στη συνεδρία και όλα θα συζητηθούν στη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕΔ που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, συνέχισε.

Ανέφερε ότι αύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Γραμματεία της ΠΟΕΔ για να εξετάσει τα περαιτέρω βήματα.Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί απεργία την προσεχή Τετάρτη, είπε ότι θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις για όλα τα θέματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι “έγινε ουσιαστικά μια διαμεσολάβηση προκειμένου οι φορείς να τα βρουν μαζί με το Υπουργείο και να τροχοδρομηθεί ένας διάλογος ώστε αυτός να σκοπεί στην εξεύρεση λύσεων σε όλα τα επιμέρους θέματα”.Τόνισε πως για όλα τα προβλήματα που άπτονται της δημοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να δοθούν λύσεις.

Ο κ. Χατζηγιάννης χαιρέτισε τη στάση όλων των πλευρών, του Υπουργού Παιδείας, του Προεδρείου της ΠΟΕΔ, των μελών της Επιτροπής, καθώς και των εκπροσώπων των γονιών.Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει κατ΄ επανάληψη επικρίνει έντονα τις πολιτικές της Κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων που αφορούν την εκπαίδευση, όπως είναι οι πολιτικές για τον αλφαβητισμό, για τα θέματα της παραβατικότητας, των ωρολόγιων προγραμμάτων, των αναλυτικών προγραμμάτων, την ανάγκη για ενίσχυση της συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης στα σχολεία.

Καταγγείλαμε έντονα την πολιτική των οροφών, δηλαδή να αποφασίζεται πρώτα ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα έχει στη διάθεση του το Υπουργείο και από εκεί και πέρα προσαρμοζόμαστε, αν χρειαστεί θα κουρέψουμε προγράμματα, να αφαιρέσουμε δράσεις και γενικά να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης, φτάνει να πετύχουμε να είμαστε εντός της οροφής, είπε στη συνέχεια ο κ. Καυκαλιάς.

Η οροφή είναι απαράδεκτη όπως απαράδεκτο είναι και το καθεστώς εργοδότησης των αντικαταστατών, είπε, προσθέτοντας πως είναι όλα αυτά που έχουν οδηγήσει την κατάσταση στην παιδεία σε αυτά τα αδιέξοδα.

Κατέληξε λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει το δικαίωμα της ΠΟΕΔ στην απεργία και δεν θεωρεί παράνομες τις ενέργειες της, ωστόσο κάλεσε την ΠΟΕΔ να τερματίσει τα απεργιακά μέτρα προκειμένου το Υπουργείο να διενεργήσει διάλογο προς όφελος της εκπαίδευσης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network