MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠτΒ για Κυπριακό: Δεν είμαι αισιόδοξος αλλά πάντα πρέπει να ελπίζεις

Advertisement

Sponsored by exness

Την εκτίμηση ότι μάλλον θα ξεκινήσει ξανά η διαδικασία των συνομιλιών εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος λόγω της στάσης της Τουρκίας αλλά ότι «πάντα πρέπει να ελπίζεις».

Advertisement

Ο κ. Συλλούρης μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με ομάδα καθηγητών και φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «προοπτικές επανέναρξης πρέπει να προσπαθούμε να υπάρχουν».

Πρόκειται, συνέχισε, «για ένα δείπνο που θα γίνει στις 2 Απριλίου, το οποίο αν μπορεί να επιλύσει ανύπαρκτα προβλήματα για το λόγο αποχώρησης του κ. Ακιντζί». Διότι, είπε, «ένα πρόβλημα για το λύσεις πρέπει και να το ορίσεις». «Αν νομίζουμε ότι το πρόβλημα που έφυγε ο κ. Ακιντζί είναι μια δεκάλεπτη αναφορά του ιστορικού γεγονότος του ενωτικού δημοψηφίσματος, αντιλαμβάνεστε ότι θεωρώ ότι είναι μια ψεύτικη δικαιολογία. Τέτοιες και παρόμοιες μπορεί να βρει δεκάδες», ανέφερε.

Άρα, πρόσθεσε ο κ .Συλλούρης «ναι, εγώ θεωρώ ότι μάλλον θα ξεκινήσει ξανά η διαδικασία, οι συνομιλίες, διότι δεν υπήρχε ζήτημα διακοπής κατά την προσωπική μου άποψη, δεν υπήρχε κανένας λόγος ή δικαιολογία διακοπής, ούτε με την χειρότερη πρόθεση διαπραγματευτή δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί αυτή τη δικαιολογία».

Από εκεί και πέρα πριν την διακοπή αν πάμε πίσω μέχρι την Γενεύη, ο κ. Συλλούρης υπενθύμισε ότι «η Τουρκία έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη γιατί έπρεπε να τοποθετηθεί για το θέμα των εγγυήσεων». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «κάποιοι από ελληνικής πλευράς, κυπριακής και άλλης, φρόντισαν να τα φορτώσουν στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας τον κ. Κοτζιά αντί να δουν την πραγματικότητα, αλλά φαντάζομαι και ελπίζω ότι αφυπνίστηκαν τις επόμενες ημέρες όταν η Τουρκία σκλήρυνε τη στάση της για το θέμα των εγγυήσεων και πέραν τούτου πρότεινε κάτι που δεν ήταν πουθενά στο τραπέζι, τη συζήτηση των τεσσάρων ελευθεριών, της ελεύθερης διακίνησης των 80 εκατ. Τούρκων στην Κύπρο».

«Εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε έστω και αν το δεχτεί ολόκληρη η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις προοπτικές του διαλόγου, ο κ .Συλλούρης είπε ότι «με αυτά που βλέπω και τη στάση της Τουρκίας δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά πάντα πρέπει να ελπίζεις».

Στην ομιλία του ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η επιτυχής κατάληξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται μόνο από τη βούληση της Τουρκίας».

Όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας, πρόσθεσε, «η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, ενώ τώρα ζητεί και την εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο, με τη λύση του προβλήματος». Αυτό, είπε, «είναι μια απόδειξη ότι για την Τουρκία η λύση είναι,  με στρατιωτικούς και δημογραφικούς τρόπους, πλήρης έλεγχος της Κύπρου».

Αναφορά έκανε ο κ. Συλλούρης, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες της Κύπρου να ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2013. «Ως συνέπεια της μακροοικονομικής και δημοσιονομικής απόδοσης και σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Κυπριακή οικονομία, η Κύπρος κατάφερε να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές», είπε. Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, «αυτό δεν είναι αρκετό», σημειώνοντας ότι «η συνολική ανεργία για τον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας έφτασε στο 15,1% το Σεπτέμβριο 2015, όταν προηγουμένως η Κύπρος διατηρούσε συνήθως ποσοστό ανεργίας της τάξης του 4%». Τώρα, πρόσθεσε, «είναι γύρω στο 13%».

Έκανε λόγο για «μια ανησυχητική αύξηση των νέων μας που μεταναστεύουν εκτός Κύπρου, αφήνοντας την κοινωνία μας εκτεθειμένη στις μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας σημαντικής εκροής εγκεφάλων». «Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε σκληρά, ώστε η ευημερία των αριθμών τελικά θα μεταφραστεί σε πραγματική ευημερία και για τον λαό».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι «το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια ζωής, ιστορίας και συνεχούς προσφοράς στον απανταχού ελληνισμό». Απευθυνόμενος στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του πανεπιστημίου τους είπε ότι «είστε πολύ τυχεροί που αποτελείτε τη συνέχεια αυτής της μακραίωνης παράδοσης». Από τις σχολές και τα τμήματά του, πρόσθεσε, «έχουν αποφοιτήσει δεκάδες χιλιάδες αξιόλογοι επιστήμονες που κόσμησαν το πολιτικό, κοινωνικό και επιστημονικό μας γίγνεσθαι. Πολλοί από αυτούς, Κύπριοι».

«Ένα ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα έχει προσφέρει το ΕΚΠΑ στο νησί, σε καλές αλλά και ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας μας», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

Ο Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας ανέφερε σε δική του σύντομη παρέμβαση ότι «πράγματι εμείς νοιώθουμε την Κύπρο σαν ένα ιερό κομμάτι του ελληνισμού και δικαίως πιστεύω, διότι πέραν των εθνικών και πνευματικών δεσμών με την Κύπρο, το πανεπιστήμιο μας έχει ευτυχίσει να έχει σημαντικότατους καθηγητές από το 1837 που ιδρύθηκε, οι οποίοι προέρχονταν από την Κύπρο».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Κύπρου να ανακάμψει από την οικονομική κρίση, ο Καθηγητής Μαραβέγιας ανέφερε ότι σας ζηλεύουμε, διότι παρότι υποστήκατε «μια τιμωρητική διάσωση, θα την έλεγα εγώ, καταφέρατε με πολύ μεγάλες δυσκολίες, μέσα σε ένα κλίμα ομοψυχίας να ξεφύγετε από τα μνημόνια». Μέσα σε τρία χρόνια έγινε αυτό, πρόσθεσε, «εμείς παλεύουμε 8 χρόνια τώρα». Έχουμε τρία μνημόνια και δεν έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από το διεθνή, στην πραγματικότητα, οικονομικό έλεγχο, μην γελιόμαστε και λέμε τα πράγματα διαφορετικά.

Για το Κυπριακό εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κακά τα ψέματα, είναι εξαιρετικά περίπλοκο, πάρα πολύ δύσκολο να λυθεί, διότι οι Τούρκοι που πήραν με πόλεμο αυτά που πήραν είναι πάρα πολύ δύσκολο με διαπραγματεύσεις όχι απλώς να τα δώσουν πίσω, να δώσουν έστω ένα ελάχιστο κομμάτι από αυτά που έχουν κατορθώσει με την πολεμική τους εισβολή τότε».

Στο θέμα του Κυπριακού ζητήματος, σημείωσε, «η Ελλάδα συμπαρίσταται πάρα πολύ, οποιαδήποτε Κυβέρνηση και να είναι στην εξουσία».

Ωστόσο, όπως επισημάνατε, είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής, «δεν είναι καθόλου εύκολο διότι όλα εξαρτώνται από τη βούληση της Τουρκίας, η οποία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το Κυπριακό για πάρα πολλές άλλες επιδιώξεις που έχει στο διεθνές επίπεδο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network