MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠτΔ: Υπέρ της αξιοκρατίας η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία

Advertisement

Sponsored by exness

Την ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τα σχετικά νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής θα κατοχυρωθεί η αξιοκρατία

Advertisement

Μιλώντας κατά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση εξαρτάται από τα κόμματα. «Δώστε μου ένα λόγο γιατί δεν υιοθετούνται επιτέλους (τα νομοσχέδια) για να κατοχυρωθεί επιτέλους ο θεσμός της αξιοκρατίας», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, Γιώργος Παπαγεωργίου, παραδίδοντας την έκθεση είπε ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας κρίνεται ως επιτακτική, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιλογής προσωπικού επεσήμανε πως θα πρέπει να εμπλουτιστεί με πρόσθετα εργαλεία για καλύτερη αξιολόγηση.

Ανέφερε εξάλλου ότι κατά το 2017 έχουν πληρωθεί 850 θέσεις, και τους πρώτους 7 μήνες του τρέχοντος έτους 950 θέσεις, κυρίως θέσεις προαγωγής.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΥ έκανε βήματα μπροστά σε σχέση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς από την 1 Ιανουαρίου 2018 οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Μέχρι σήμερα, από την αρχή του έτους, ανέρχονται σε περίπου 22 χιλιάδες, είπε.

Όσον αφορά τις προσφυγές στο Ανώτατο, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι αυτές είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο όσο ήταν παγοποιημένες οι θέσεις, ενώ με την αποπαγοποίηση οι προσφυγές αυξάνονται, κυρίως για τις θέσεις προαγωγής.

Συνέχισε, λέγοντας ότι στις θέσεις πρώτου διορισμού, όπου εισάγονται διαδικασίες που είναι αντικειμενικά αποδεκτές από όλους «οι προσφυγές περιορίστηκαν στο ελάχιστο για να μην πως ότι εκμηδενίστηκαν».

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στόχος είναι σιγά σιγά η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να περάσει σε όλους τους τομείς.

«Ξεκινήσαμε με τον Φόρο Εισοδήματος, με το e-justice, το e-health, τα ΚΕΠ και σύντομα ελπίζω να είμαστε σε πολύ πολύ καλύτερη θέση. Υλοποιούνται το ένα μετά το άλλο τα προγράμματα σταδιακά», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αξιολόγησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν υπάρχει σωστό μέτρο. «Είναι αυτό που λέμε και για τη Δημόσια Υπηρεσία και για την εκπαιδευτική υπηρεσία», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι κακώς υπάρχει αντίδραση από κάποιους για το θέμα, σημειώνοντας ότι «η δική μου θέση είναι ότι πρέπει να υπάρχουν τέτοια μετρήσιμα κριτήρια που επιτέλους οι επεμβάσεις των κομμάτων να τερματιστούν οριστικά».

Είπε πως πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μην υπάρχει η επιλογή, ακόμη και αν ήθελε κάποιος να ευνοήσει. Συνέχισε, λέγοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει να νιώθει ο καθένας ότι είναι με βάση την αξία του και όχι με βάση το ‘εξαίρετοι όλοι’…Έχω το θάρρος να το αναδεικνύω διότι γίνεται».

«Φέτος είχαμε σχεδόν το 95% των δημοσίων υπαλλήλων εξαίρετους σε όλα», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργίου και ζήτησε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση και να δοθούν νέα εργαλεία στην ΕΔΥ, όπως η δημιουργία κέντρα αξιολόγησης ικανοτήτων για διευθυντικές θέσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε σε αυτό το σημείο ότι «από τα κόμματα εξαρτάται η μεταρρύθμιση», σημειώνοντας ότι σχετικά νομοσχέδια «εκκρεμούν στη Βουλή».

«Δώστε μου ένα λόγο γιατί δεν υιοθετούνται επιτέλους» με βάση και τις παρεμβάσεις των κομμάτων, όπως είπε, ώστε «να κατοχυρωθεί επιτέλους ο θεσμός της αξιοκρατίας» και να νιώθει ο καθένας ότι εφόσον έχει προσόντα, έχει και την προοπτική «και όχι πλάτες».

«Ας ελπίσουμε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να το πετύχουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network