MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠτΔ: Τη λύση θα την υπογράψει ο λαός

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν όταν επιτευχθεί ολοκληρωμένη πρόταση λύσης του Κυπριακού, απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται εναντίον της Κυβέρνησης για συσκότιση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Advertisement

«Δεν είναι ο Αναστασιάδης που θα υπογράψει τη λύση, είναι ο λαός που θα αποφασίσει», υπέδειξε, ο Πρόεδρος, μιλώντας στην εκδήλωση της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ζητώντας, ταυτόχρονα, ενότητα.

«Ο μεγάλος στόχος, πέραν της οικονομίας, είναι να αντιμετωπίσουμε και το μέγα εθνικό πρόβλημα: τη διαίρεση και την κατοχή της πατρίδας μας, να δημιουργήσουμε προοπτικές έτσι ώστε να επανενωθεί η πατρίδα μας, να νιώσουμε ότι επιτέλους κατορθώνουμε να απαλλαγούμε από το άγος της κατοχής, να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα, να δημιουργηθούν συνθήκες ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, διαμονής, εργασίας σε όλη την Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, τις ενέργειες, τη δράση και την ενεργό παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ, μέσα από την οποία «έχουμε επιτύχει να αλλάξουν κάποια δεδομένα», καθώς και στην αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προσθέτοντας, ωστόσο ότι «αυτά δεν είναι αρκετά».

Σημειώνοντας ότι «υπάρχει δρόμος να διανύσουμε», ο Πρόεδρος είπε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι «να δούμε και την Τουρκία έμπρακτα να αποδεικνύει ότι επιτέλους μέσα από κινήσεις μπορεί κανείς να εμπιστευτεί ότι εννοεί και τα όσα λέει».

«Θέλω να το κάνω σαφές, διότι ακούω κάποιους να λένε ότι αφήνουμε στα τυφλά ή στα σκοτεινά τους πολίτες. Δεν είναι ο Αναστασιάδης που θα υπογράψει τη λύση, είναι ο λαός που θα αποφασίσει. Συνεπώς, η ώρα της ενημέρωσης θα είναι η ώρα που επιτυγχάνεις μια ολοκληρωμένη πρόταση και όχι επιμέρους, για να θριαμβολογείς ότι κινούνται τα πάντα προς την ορθή κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος.

«Και αν ενημερώνω τους αρχηγούς κομμάτων και προσπαθώ με κάθε τρόπο να τηρήσουμε όσο το δυνατόν, όχι τη δημόσια διαβούλευση, αλλά την επιβεβλημένη διαπραγμάτευση, και δεν είναι μέσω των τηλεοράσεων ή των πολλών δηλώσεων που θα επιτύχεις ό,τι θα επιτύχεις», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο είναι η μη δημοσιοποίηση ακόμα και διαφορών – που είναι γνωστό ότι υπάρχουν – διότι αν θέλεις η μια πλευρά να πλησιάσει την άλλη δεν θα πρέπει να υποχρεώσεις να αρχίσει ο ένας να αυτοαμύνεται για τις θέσεις του και να γίνεται πιο ανελαστικός».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη και οι διαφωνίες είναι εξίσου σεβαστές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «εάν θα επιτύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας θα το πετύχουμε μόνο μέσα από την ενότητα».

«Τα δεδομένα είναι εκεί, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της 19ης Σεπτεμβρίου 2009 είναι εκεί, και πάνω σε αυτές τις βάσεις είναι που εργαζόμαστε», είπε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα θέματα της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουμε μπει στην ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση είχε παραλάβει ένα κράτος υπό κατάρρευση, με το τραπεζικό του σύστημα να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ότι χωρίς αμφιβολία η οικονομική κρίση και η κατάσταση της οικονομίας την οποία παρέλαβε η Κυβέρνηση έπληξε ευάλωτες ομάδες, καθώς και το όραμα για μία κοινωνία συνεκτική.

«Κανένας δεν έμεινε ανεπηρέαστος, ιδιαίτερα όμως επλήγησαν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας – και νεότεροι βεβαίως ιδιαίτερα καταγράφοντας τα στοιχεία της ανεργίας – αφού εγγενείς αδυναμίες δεν μας επέτρεψαν στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης μας να δείξουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη στο βαθμό που θα θέλαμε», ανέφερε.

Αναγνώρισε ότι «ακόμη και σήμερα το επίπεδο της προσφοράς του κράτους προς την τρίτη ηλικία, αυτό δηλαδή που έπρεπε να επιδεικνύει το κράτος μας, δεν αντιστοιχεί σε αυτό που οραματιζόμαστε».

«Όμως, παρακολουθείται όλοι ότι σταδιακά ανακάμπτουμε. Και δεν πρόκειται να μπούμε από την ύφεση στην ανάπτυξη. Έχουμε ήδη μπει στην ανάπτυξη. Και αυτό ως αποτέλεσμα μιας καλά προγραμματισμένης, συνετούς πολιτικής, η οποία οπωσδήποτε δημιουργεί τις προοπτικές για πλήρη αποκατάσταση και ήδη έχουμε δει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους, την αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, έχουμε όχι απλώς τα εύσημα της ΕΕ ή των δανειστών μας, αλλά διεθνών οίκων οι οποίοι ύστερα από χρόνια υποβαθμίσεων, αναβαθμίζουν συνεχώς και την αξιοπιστία του κράτους και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε πως μέσα από την υιοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έχει επιτευχθεί η αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων των ευάλωτων ομάδων, αλλά την ίδια ώρα δόθηκε βάρος και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους χαμηλοσυνταξιούχους και αν επεβλήθησαν κάποια κριτήρια είναι ακριβώς διότι θέλουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, όχι απλώς σε ένα κοινωνικά δίκαιο, αλλά και ορθά ανταποκρινόμενο (κράτος) σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε, τέλος στους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, της διοικητικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλα, λέγοντας ότι «σταδιακά τα επιτυγχάνουμε και θα επιτύχουμε τους στόχους μας να παραδώσουμε ένα κράτος όχι στην κατάσταση που παραλάβαμε αλλά ένα κράτος αξιοπρεπές, ένα κράτος που να δίνει πίσω την αξιοπρέπεια του στον καθένα των πολιτών».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρεσβυτέρων και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network