MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠτΔ: Προσήλωση στο διάλογο και διαφύλαξη των συγκλίσεων

Advertisement

Sponsored by exness

Σε προσήλωση στη διαδικασία του διαλόγου και διαφύλαξη των συγκλίσεων καλεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – Μήνυμα σε Ακιντζί και Άγκυρα – Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας στο Προεδρικό

Advertisement

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι ύψιστης σημασίας για όλες τις πλευρές να παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό, να διαφυλάξουν και να σεβαστούν τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, και να εγκαταλείψουν τυχόν προφάσεις ή αβάσιμες απαιτήσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα είτε των Τουρκοκυπρίων, είτε των Ελληνοκυπρίων. Είπε επίσης για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία  καλείται να υλοποιήσει τις λεκτικές της δεσμεύσεις και να συμβάλει απτά στη διαδικασία.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ύστερα από συνάντηση, τη Δευτέρα το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας Juri Ratas ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενόψει της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με μια κρίσιμη συγκυρία στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας από την πλευρά του, αναφερόμενος στο Κυπριακό,  είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας σχετικά με την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και τα εκκρεμή ζητήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σημαντικά θέματα. Ενημέρωσε επίσης είπε τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία  και να έχουμε αποτελέσματα , λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη συγκυρία στις διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι οι εκτενείς και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για τις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος κατά τους τελευταίους μήνες, δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας για την πρόταση που υπέβαλε πρόσφατα, την οποία όπως είπε, έχει ήδη αναλύσει δημοσίως.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Πρόεδρος είπε ότι αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές για την Ευρώπη και τους πολίτες της, και διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας ότι η Κύπρος στηρίζει την Προεδρία της Εσθονίας στην ΕΕ και τις προτεραιότητές που έθεσε, με όποιο τρόπο μπορεί, για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη και καινοτόμο, που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών της.

Ανέφερε ακόμη ότι έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για το Brexit, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενότητας μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι εκφράστηκε η ετοιμότητα εκατέρωθεν να υπάρξει συνεργασία σε νέους τομείς, όπως στις επιχειρήσεις, το εμπόριο και τον τουρισμό, τονίζοντας την ήδη καλή συνεργασία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιακή τεχνολογία τομείς στους οποίους έχει υπογραφεί και Μνημόνιο Συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας δήλωσε ότι οι μικρές χώρες αντιμετωπίζουν συχνά παρόμοιες προκλήσεις. Είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προτεραιότητες της Εσθονικής Προεδρίας και το γεγονός ότι η Εσθονία επιθυμεί να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της ΕΕ και να διαφυλάξει την ενότητά της. Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλές και ότι οι δύο χώρες απολαμβάνουν καλές σχέσεις, ιδίως στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Ράτας είπε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους και για να έχουμε μια Ευρώπη  καλύτερη, ευημερούσα και ασφαλή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΜΠΑΚΕΝΓΚΑ;

ShootandGoal