MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠτΔ: Πώς απαντά στο σενάριο για τρίτο lockdown, τι γίνεται με τα εμβόλια Astrazeneca και τις δόσεις από Ισραήλ

Advertisement

Sponsored by exness

Τα είπε με επιδημιολογική ομάδα ο Πρόεδρος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Συνέχισε επισκέψεις σε Γραφεία ΟΑΥ και Εμβολιαστικό Κέντρο – Δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους – Απάντησε σε τυχόν σενάριο για τρίτο lockdown- Τι γίνεται με τα εμβόλια Astrazeneca και τις δόσεις από Ισραήλ – Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αρνητές του κορωνοϊού

Σειρά επισκέψεων πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή τη σημερινή ημέρα Παγκόσμιας Υγείας.

Advertisement

Αρχικά, ο Πρόεδρος πραγματοποίησε συνάντηση στις 9 το πρωί με την επιδημιολογική ομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο, στη συνέχεια μετέβη για επίσκεψη στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΑΥ και ακολούθως στο Εμβολιαστικό Κέντρο, στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία.

Κατά τις επισκέψεις του ο Πρόεδρος προχώρησε σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, με αναφορά στα όσα συζητήθηκαν στην πρωινή σύσκεψη με τους επιδημιολόγους, την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία, τις εξελίξεις γύρω από το θέμα εμβολίου της Astrazeneca και του εμβολιαστικού προγράμματος καθώς και για τους αρνητές του ιού.

Όσον αφορά τα θέματα της επιδημιολογικής εικόνας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ο ίδιος άκουσε τις συμβουλές των ειδικών που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των κυμάτων της πανδημίας, όπως τα χαρακτήρισε.

«Επί του παρόντος δεν εκφράζονται τόσο έντονες ανησυχίες από πλευράς επιδημιολόγων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθούμε επί ημερησίας βάσεως την επιδημιολογική κατάσταση. Συνεπώς θα εξαρτηθεί από τις επόμενες των ημερών γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι  βλέπουμε ότι υπάρχει μια τουλάχιστον σταθερότητα όσον αφορά τις εισαγωγές, ώστε να μπορεί να σταθεί το σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Yπάρχουν σκέψεις για τρίτο lockdown;

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει, μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο τρίτου lockdown, ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει σταθερή.

«Στόχος μας είναι να συνεχιστεί με απόλυτη επιτυχία το εμβολιαστικό πρόγραμμα ούτως ώστε η ελπίδα μας να στρέφεται προς τον Ιούνιο για να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει η ανάγκη να προστατεύσουμε τις ζωές αλλά να μην παραγνωρίσουμε και την κόπωση των πολιτών και την την ανάγκη, που είναι το τρίτο στη σειρά, η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί. Επομένως δεν υπάρχει αυτή την ώρα οποιοσδήποτε σχεδιασμός είτε αυστηροποίησης είτε χαλάρωσης.

«Έχουν ληφθεί αποφάσεις, θα ξανασυνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 του μηνός για να αποφασιστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και τις επιστημονικές συστάσεις θα είναι ανάλογες και οι αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται με το εμβόλιο της Astrazeneca

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Πρόεδρος είπε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι ευλόγως ανησυχούν οι πολίτες, όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα λένε ότι αυτοί που μπορεί να υποστούν κάποιες παρενέργειες είναι ένας στο ένα εκατομμύριο. Δεν υπάρχει φάρμακο, από τα πλέον αθώα, που αν διαβάσει κανείς τις οδηγίες για τις ενδεχόμενες συνέπειες να μη βρει ότι ακόμα και παυσίπονα κλπ έχουν τις παρενέργειες τους. Θα αναμένουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και αναλόγως θα ενεργήσουμε».

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει πλάνο σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της Astrazeneca, ο Πρόεδρος υπέδειξε πως έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας, για να διαπραγματευτεί και με άλλα εμβόλια όπως το Sputnik, εν αναμονή της αδειοδότησης από τον ΕΜΑ.

«Προνοητικά όμως βάλαμε και άλλες παραγγελίες από τη Pfizer/Moderna και την Johnson & Johnson. Έχουμε παραγγείλει εμβόλια για πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, ωστόσο κάποιες εταιρείες αθετούν υποσχέσεις», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τι γίνεται με τις δόσεις εμβολίων που ζητήσαμε από Ισραήλ

Αναφορικά με τα εμβόλια που ζήτησε η Κύπρος από το Ισραήλ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως υπάρχουν κάποια διαδικαστικά προβλήματα. Σημείωσε δε ότι δεν συζήτησε κατά τη συνάντηση με τους επιστήμονες ενδεχόμενη λήψη έκτακτων μέτρων, λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας.

Το μήνυμα του Προέδρου στους αρνητές του ιού 

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τους αρνητές του ιού και τη συμπεριφορά τους η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ο Πρόεδρος έστειλε το δικό του μήνυμα σημειώνοντας πως «είναι απόλυτα σεβαστή η άποψη και η αντίθεσή τους, ωστόσο όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι απόλυτα σεβαστό πρέπει να είναι και το δικαίωμα της ζωής των υπολοίπων συνανθρώπων μας. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές».

«Πολλοί των αρνητών έχουν προσβληθεί και έχουν περάσει τη δοκιμασία και σήμερα μετανοούν για τη στάση που τηρούσαν. Ας το αναλογιστούν όλοι, ας επισκεφθούν κάποια νοσοκομεία ή φίλους τους που έχουν προσβληθεί για να κατανοήσουν τους κινδύνους και την αγωνία που έχουν υποστεί», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network