MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠτΔ: Η οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση

Advertisement

Sponsored by exness

Η μεγαλύτερη πρόκληση της κυπριακής οικονομίας είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ωστόσο ότι η οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση και καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να διατηρηθούν.

Advertisement

Εγκαινιάζοντας χθες στη Λεμεσό το νέο κτίριο της Τράπεζας της Βηρυτού και Αραβικών Χωρών (Bank of Beirut and the Arab Countries – BBAC) , η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1986, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι “μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια συρρίκνωσης, η οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση και καταγράφει θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από την αρχή του τρέχοντος έτους, μια ανάπτυξη που αναμένεται να διατηρηθεί”.

Έκανε επίσης αναφορά στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου και στις διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι έχουν επιτευχθεί ουσιαστικά αποτελέσματα, οι τράπεζες έχουν αναδιαρθρωθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί, έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και έχει επέλθει σταθερότητα.

Σημείωσε ακόμα ότι όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το 2013 καταργήθηκαν μόλις δύο χρόνια μετά, και πολύ νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Ωστόσο, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση, είπε, είναι η αναδιάρθρωση ενός μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα βελτιώσει ταυτόχρονα την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν νέες πιστώσεις προς την οικονομία.

Είπε όμως ότι η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα και αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση με νέους νόμους και νέες οδηγίες από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, όπως φαίνεται μέσα από τις επιδόσεις των δημόσιων οικονομικών, με έμφαση στις επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, “είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε γερές βάσεις, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα”.

Μεταξύ αυτών των πολιτικών, είπε, είναι η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η προσέλκυση στρατηγικών εταίρων και επενδυτών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των λιμένων, η διατήρηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου με πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις, καθώς και η φροντίδα για τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Καταλήγοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η τράπεζα BBAC στην Κύπρο, που διαφαίνεται μέσα από τις δραστηριότητες της τράπεζας στο νησί.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network