MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠτΔ: Η Κύπρος μοναδική χώρα στην ΕΕ με πολιτειακό θεσμό για τον εθελοντισμό

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κύπρος αναγνωρίστηκε ως η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έδωσε την πρέπουσα πολιτική έμφαση στον εθελοντισμό με τη δημιουργία πολιτειακού θεσμού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας περαιτέρω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως μία από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες έχουν εφαρμόσει ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών.

Advertisement

Σε ομιλία κατά την απονομή των 1ων Βραβείων Εθελοντή Εργαζόμενου και Ενεργού Πολίτη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα το βράδυ, πρόσθεσε πως τα βραβεία που απονεμήθηκαν καθιερώνονται ως θεσμός υπηρετούν και προωθούν τους στόχους του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς ως μίας αναγκαίας στάσης ζωής.

Στάσης ζωής, που συμβάλλει στην καλλιέργεια της ενεργού πολιτότητας στην κοινωνία αναδεικνύοντας τις σημαντικές δράσεις στον τομέα του εθελοντισμού.

Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι η βράβευση θα αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο και παράδειγμα για πλήθος πολιτών ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η εθελοντική δραστηριοποίηση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι η βράβευση συνιστά προβολή του παραδείγματος και εκτίμησης και ελάχιστη ανταπόδοση από το κράτος, προς όσους προσέφεραν εθελοντικά, τονίζοντας ότι ένα κράτος δεν θα μπορούσε ποτέ να ανταποκριθεί επαρκώς σε όλους τους τομείς κοινωνικής προσφοράς.

Ακολούθως επεσήμανε τη σωρεία παραδειγμάτων, της μεγαλοψυχίας και ανθρωπιάς του κυπριακού λαού, τα όποια επαναλήφθηκαν και κατά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διήλθε η κυπριακή κοινωνία, όπως είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως μέσα τη χάρτα του πολίτη καταβάλλεται προσπάθεια να επέλθει διαφάνεια σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του κράτους και σε ότι αφορά τη διαχείριση των πόρων προς τις εθελοντικές οργανώσεις.

Αναφορικά με το θέμα της στέγασης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήδη υπάρχει στη Λευκωσία και στη Λάρνακα σπίτι του εθελοντή και σχεδιάζεται ένα στο Τρόοδος με εγκαταστάσεις διανυκτέρευσης.
Είπε ακόμα ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμο το πλαίσιο για αξιοποίηση των αυθόρμητων εθελοντών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέλος, εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας σε όλους τους εθελοντές και διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι η πολιτεία και η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους στηρίζοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειες και τις δράσεις τους, με τελικό αποδέχτη το συνάνθρωπο μας και συνεχάρη τους διοργανωτές και τον Επίτροπο Εθελοντισμού.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη παρατήρησε ότι οι επιλογές των βραβείων δεν είναι τυχαίες, καθώς έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι εθελοντές εργαζόμενοι ενισχύουν και βελτιώνουν την εικόνα μιας εταιρείας η της υπηρεσίας τους, συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και βελτιώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις του προσωπικού.

Η τελευταία ερεύνα για το επίπεδο του εθελοντισμού στον τόπο μας, κατέγραψε ότι 58% των ενεργών εθελοντών, είναι εργαζόμενοι και από την άλλη, η ενεργός πολιτότητα είναι η νέα σύγχρονη έννοια για την εμπλοκή των πολιτών στα κοινά, είτε αυτό αφορά εθελοντικές δράσεις, πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό πολιτικών του κράτους, ή δράσεις για την στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Πρόσθεσε ακόμα ότι μέσω των βραβείων, δίνεται έμφαση και στη ανάδειξη πρωτοβουλιών από μαθητές Λυκείου, επενδύοντας στην καλλιέργεια συνείδησης ενεργούς πολιτότητας και στους νέους μας.

Είμαστε εδώ για τους 92,000 παρατηρητές της γειτονιάς, για τους 46,000 εθελοντές που πρόσφατα έλαβαν μέρος στην Παγκύπρια περιβαλλοντική εκστρατεία ‘’Lets Do It’’, είμαστε εδώ για τον εθελοντή ο οποίος φροντίζει ένα αδέσποτο ζώο, για την εθελόντρια η οποία φροντίζει ένα καρκινοπαθή ασθενή, για τους εθελοντές οι οποίοι στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, για τις εθελόντριες οι οποίες ψυχαγωγούν τα άρρωστα παιδάκια στα Δημόσια Νοσοκομεία, για τις εθελόντριες οι οποίες δεν ξεχνούν τους ηλικιωμένους μας, για τους εθελοντές της πολιτικής άμυνας, για τους εθελοντές που βοηθούν στην κατάσβεση πυρκαγιών, για τους εθελοντές των ειδικών ολυμπιακών αγώνων, τους εθελοντές αιμοδότες και δότες μυελού των οστών.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Δημήτρης Αλετράρης είπε ότι ο Οργανισμός ακολουθώντας σωστά τα βήματα της ιστορίας στήριξε τα βραβεία τα βραβεία εργαζομένων εθελοντών και ενεργού πολίτη.
Εκφράζοντας συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης που καθιερώνεται ένας ωφέλιμος θεσμός για την κοινωνία και τους ανθρώπους της, διαβεβαίωσε ότι ο ΟΠΑΠ θα προτάσσει τον απόλυτο σεβασμό στην κυπριακή πολιτεία και τις διαδικασίες της και θα στηρίζει την κυπριακή κοινωνία και τους αγώνες της.

Πρώτο βραβείο «εθελοντές εργαζόμενοι – ιδιωτικός τομέας απονεμήθηκε στην Αννίτα Κανναουρίδου, το πρώτο βραβείο εθελοντές εργαζόμενοι δημόσιος τομέας απονεμήθηκε στον Νίκο Κουντούρη, απονεμήθηκαν ακόμα έπαινοι και τιμητικά διπλώματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network