MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΠτΔ: Αναγκαιότητα η σφαιρική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Advertisement

Sponsored by exness

Τη στήριξη της Κυβέρνησης προς το έργο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αναγκαιότητα της υιοθέτησης και της προώθησης μιας πιο σφαιρικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αλλά και της συμπόρευσης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες,”προχωρήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο στη μετεξέλιξη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου με διευρυμένο ρόλο”.

Advertisement

Σε χαιρετισμό του απόψε σε εκδήλωση της Αρχής, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ως ο ανώτατος συντονιστικός φορέας της Κύπρου για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και αυξάνοντας τις αρμοδιότητες του στο πεδίο της χρήσης νόμιμων ουσιών και της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, ο οργανισμός επεκτείνει τη δράση του, με στόχο την ενίσχυση του ήδη αξιόλογου και ουσιαστικού έργου που έχει μέχρι στιγμής επιτελέσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει το έργο της Αρχής με την οικονομική ενίσχυση μέσω κρατικής χορηγίας που για το 2018 αυξήθηκε στο ποσό του €1,74 εκ. σε σχέση με €1,33 εκ. το 2017. Επίσης, στηρίζει την ενδυνάμωση της διαχρονικής συνεργασίας του οργανισμού με τους κρατικούς φορείς, μέσω της υλοποίησης δράσεων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, της λειτουργίας υπό την προεδρία του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας Εθνικής Επιτροπής αποτελούμενης από τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Εργασίας Πρόνοιας, Άμυνας και Οικονομικών.

Πέραν τούτων, πρόσθεσε, τα Υπουργεία και το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού, συμμετέχοντας ενεργά στην προώθηση των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής, υλοποιούν δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτηση συνεργασιών μέσω συνομολόγησης και υπογραφής μνημονίων και πρωτοκόλλων συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων με τον οργανισμό, προγράμματα εκπαίδευσης λειτουργών των κοινωνικών υπηρεσιών, σε σχέση με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, με στόχο τη βελτίωση του μηχανισμού εντοπισμού ευάλωτων ομάδων, προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που αφορούν μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες και άτομα που βρίσκονται στις φυλακές, λειτουργία του ηλεκτρονικού αρχείου διαχείρισης της θεραπευτικής πορείας των εξαρτημένων ατόμων.

Ακόμη, την προώθηση, ψήφιση και εφαρμογή του περί Θεραπείας Κατηγορούμενων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Νόμου, ο οποίος ρυθμίζει τη διαδικασία που ακολουθείται για σκοπούς έκδοσης διατάγματος θεραπείας σε κατηγορούμενους χρήστες ή ουσιοεξαρτημένους σε κέντρα θεραπείας, καθώς επίσης και του τρόπου λειτουργίας των κέντρων αυτών, προγράμματα φαρμακευτικής υποστήριξης, λειτουργία κέντρου ασφαλούς νοσηλείας ανηλίκων χρηστών κ. ά

«Ενισχυτικά, εμπλέκουμε την κοινωνία των πολιτών (εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανωμένα σύνολα και ιδιώτες), παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των πρώην ή αποφυλακισθέντων χρηστών», σημείωσε.

Επιμορφώνουμε, συνέχισε, το προσωπικό και εκσυγχρονίζουμε τον εξοπλισμό της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), αναβαθμίζουμε τη συνεργασία Αστυνομίας με τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και τα Τελωνεία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διακίνησης και της νομιμοποίησης εσόδων από ναρκωτικά.

Ικανοποίηση για κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανωμένο έγκλημα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε με ικανοποίηση τη θετική ανταπόκριση κομμάτων της αντιπολίτευσης «να δώσει πρόσθετα όπλα στο αστυνομικό σώμα, στον αγώνα του για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος σοβαρότερη μορφή του οποίου είναι η εμπορία ναρκωτικών».

Αναντίλεκτα, πρόσθεσε, το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί ένα εκ των μεγάλων και δύσκολων, όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων, που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες πολλών περιστατικών που επιβεβαιώνουν την έξαρση του φαινομένου. «Ευχής έργο θα ήτο η εξάλειψη τους», ανέφερε.

Ενόσω όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά, σας διαβεβαιώ ότι ο οργανισμός θα έχει αρωγό το Κράτος, θεωρώντας το και ως θεσμική μου υποχρέωση, να συνεχίσουμε την, με κάθε τρόπο, αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στη θεσμοθετημένη αυτή εθνική προσπάθεια πραγματικού συντονισμού, Υπουργείων, υπηρεσιών, οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και φορέων γνώμης-γνώσης για τη σφαιρική αντιμετώπιση του φαινομένου, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κάλεσε σε συστράτευση όλων για να αγκαλιάσουν την προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο δυναμική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών, αλλά και τον κοινό αγώνα, ώστε η χρήση και η εξάρτηση να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της δημόσιας υγείας, παρά στη σφαίρα της ποινικής δικαιοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network