MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ψηφίστικε ομόφωνα το εναρμονιστικό πλαίσιο για τις Ασφαλιστικές και Αντασφαλιστικές Εργασίες

Advertisement

Sponsored by exness

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τις Ασφαλιστικές και Αντασφαλιστικές Εργασίες, όπως ομόφωνα ενέκρινε και τους σχετικούς κανονισμούς.

Advertisement

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική, προς την Ολομέλεια, έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, σκοπός του νόμου είναι η εισαγωγή νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο ρυθμίζει την εποπτεία των ασφαλιστικών/αντασφαλιστικών επιχειρήσεων, καταργώντας την υφιστάμενη ασφαλιστική νομοθεσία, με στόχο την εναρμόνιση της εθνικής ασφαλιστικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2009/138/ΕΚ σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση ασφαλιστικών δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα ΙΙ), όπως αυτή τροποποιήθηκε από τις Οδηγίες 2011/89/ΕΕ και 2014/51/ΕΕ.

Περαιτέρω, με το νόμο σκοπείται και η εναρμόνιση με την Οδηγία 2015/65/ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, την Οδηγία 2002/87/ΕΚ σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων επενδύσεων χρηματοπιστωτικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων και την Οδηγία 2011/89/ΕΕ για την τροποποίηση των Οδηγιών 98/78/ΕΚ, 2002/87/ΕΚ, 2006/48/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ όσον αφορά τη συμπληρωματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων.

Σκοπός των κανονισμών είναι να ρυθμίσουν συγκεκριμένα θέματα του νόμου και να τον συμπληρώνουν.

Στην έκθεση, σημειώνεται ότι σύμφωνα με επιστολή που στάλθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προς την Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2016, ο νόμος και οι κανονισμοί θα έπρεπε να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι, λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης που παρατηρείται στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της σχετικής Οδηγίας, λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Δεκεμβρίου 2015, Αιτιολογημένη Γνώμη (παράβαση αρ. 2015/0173).

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, διαμόρφωσε τα κείμενα του νομοσχεδίου και των κανονισμών ως προς τα ακόλουθα σημεία:

1. Σε ό,τι αφορά τους αναλογιστές που θα εκτελούν τη γενική αναλογιστική λειτουργία, τα προσόντα τους θα ρυθμιστούν με κανονισμούς που θα κατατεθούν στη Βουλή.

2. Σε ό,τι αφορά τα προσόντα των αναλογιστών που θα πιστοποιούν τα τεχνικά αποθέματα του γενικού κλάδου ασφαλειών, αυτά θα είναι του επιπέδου του συνδεδεμένου μέλους σε επαγγελματικό σώμα αναλογιστών.

3. Σε ό,τι αφορά την καταβολή των ασφαλίστρων από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στις ασφαλιστικές εταιρείες, θα ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς.

4. Σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα προστεθεί πρόνοια η οποία θα προβλέπει ότι αυτοί θα κατατίθενται και θα εγκρίνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network