MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προβληματίζει την Επίτροπο Διοικήσεως η καθυστέρηση εξέτασης αιτήσεων ΕΕΕ

Advertisement

Sponsored by exness

Περίπου 180 παράπονα έχει λάβει συνολικά μέχρι στιγμής η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου σε σχέση με καθυστερήσεις μέχρι και ενός χρόνου που παρατηρούνται στην εξέταση αιτήσεων για την καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, εκφράζοντας τον προβληματισμό της.

Advertisement

Παράλληλα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν το γραφείο της λαμβάνει παράπονα για παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων στο Κέντρο Κράτησης Παράτυπων Μεταναστών στη Μενόγεια, διευκρίνισε ότι τα παράπονα που λαμβάνει πλέον δεν είναι για κακομεταχείριση.

Όπως ανέφερε η κ. Σαββίδου, λάμβανε τέτοιου είδους παράπονα μέχρι πριν από δύο, δυόμισι χρόνια περίπου. Μετά από σειρά παρεμβάσεων μας πάρθηκαν σημαντικά διορθωτικά μέτρα, ανέφερε. Η εικόνα για μας είναι αρκετά βελτιωμένη στη Μενόγεια, πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι τα παράπονα που λαμβάνει σε σχέση με το Kέντρο έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με άτομα που κρατούνται ωσότου απελαθούν.

Σε σχέση με παράπονα που λαμβάνει για καθυστερήσεις στην εξέταση αιτημάτων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η κ. Σαββίδου είπε ότι έχουμε καθυστερήσεις που μπορεί να φτάνουν και τον ένα χρόνο.

Στο γραφείο της έχουν φτάσει περίπου 180 παράπονα, ανέφερε, και «αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει».

Σύμφωνα με την ίδια η εμπλεκόμενη υπηρεσία υποστηρίζει ότι δίδεται προτεραιότητα στις περιπτώσεις που δεν είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, ώστε να εξυπηρετηθούν αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη πρώτα.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Επίτροπος Διοίκησης «επιβεβαίωσε ότι οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα περιμένουν μέχρι και ένα χρόνο να εξεταστεί η αίτησή τους χωρίς να έχουν τους απαραίτητους πόρους διαβίωσης».

Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας για τους αλλοδαπούς φοιτητές, η κ. Σαββίδου ανέφερε ότι έχει ήδη υποβάλει έκθεση και έχει καταθέσει υπόμνημα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία και ασχολήθηκε με το θέμα. Παίρνουμε παράπονα, είτε από κολέγια τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να φέρουν φοιτητές στην Κύπρο, είτε και από φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζονται με σκληρό και ανεπιεική τρόπο, είπε. Έδωσε το παράδειγμα ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να απελαθεί φοιτητής, αν συλληφθεί να εργάζεται.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των εκθέσεών της, αναγνώρισε ότι όταν βγάζουμε πορίσματα ως Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως οι αποφάσεις μας δεν είναι εκτελεστές. «Πιστεύω όμως ότι η επίδραση των εκθέσεων μας είναι μεγάλη τελικά», είπε, προσθέτοντας ότι βλέπει ότι όταν υποβληθούν επανειλημμένα εκθέσεις ιδίως για συστημικές αδυναμίες η αρμόδια υπηρεσία υποχρεώνεται να προχωρεί σε κάποια διορθωτικά μέτρα.

Επίσης, συμπλήρωσε, θεωρώ ότι επηρεάζω και το κοινό, ιδίως όταν έχουμε τοποθετήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίες δημοσιοποιούνται.

Την ίδια ώρα ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι πρόσφατα έχει βελτιωθεί η ιστοσελίδα του γραφείου της ώστε να είναι πιο διαδραστική, στην οποία παρουσιάζονται όλες οι δράσεις του γραφείου της με πλήρη διαφάνεια. Η ιστοσελίδα είναι στην Ελληνική, την Αγγλική αλλά καταβάλλεται προσπάθεια και στην Τουρκική γλώσσα, πρόσθεσε.
Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2016, η Επίτροπος Διοίκησης ανέφερε ότι μετά από διαπραγματεύσεις κατέστη δυνατή η μείωση του ενοικίου που καταβάλλεται ετησίως κατά περίπου €29.000.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network